Autor: Michał (194.9.79.---)
Data: 2025-05-18 12:45
Szczęść Boże. Czytałem o tym i próbowałem znaleźć odpowiedź, ale nie mogę znaleźć konkretnego stwierdzenia jak dokładnie jest odnośnie właściwego rozumienia (odnośnie tego o co konkretnie poniżej zapytam - tam przedstawię dwa rozumienia, dwa akcenty), dlatego chciałbym poprosić o wyjaśnienie. A chodzi mi o 3-trzecie, aktualne, przykazanie Kościelne:
"3. Przynajmniej raz w roku, w okresie wielkanocnym, przyjąć komunię świętą".
To co chcę jasno wyjaśnić jest to: przykazanie mówi o przyjmowaniu komunii świętej - to jest dla mnie jasne. Mówi też, że "przynajmniej raz w roku" - to też rozumiem - oznacza to to co mówi, czyli minimalnie jedne raz w ciągu roku. Ale chciałbym poprosić o jasne stwierdzenie, czy będzie spełnione to przykazanie, jeśli przyjmie się komunię świętą raz lub nawet więcej niż to minimum, czyli wiele razy - ale poza okresem wielkanocnym - to czy właśnie będzie wtedy to przykazanie kościelne również spełnione, czy nie?
Zatem:
1. Czy akcent w tym przykazaniu jest na ten pierwszy człon (czyli "przynajmniej raz w roku"), i wtedy spełni się to przykazanie kiedy w dowolnym momencie roku jedne raz przyjmie się komunię świętą (czy to w okresie wielkanocnym lub w adwencie lub w dowolnym innym momencie roku - i nie musi być to okres wielkanocny)?
2. Czy może akcent w tym przykazaniu jest na ten drugi człon, a zatem taki, że nawet jeśli 315 razy w roku przyjmie się komunię świętą, codziennie raz, a nie przyjmie się komunii świętej ani razu w ciągu tych 50 dni okresu wielkanocnego, to czy wtedy to przykazanie Kościelne nie-jest spełnione, i aby je spełnić, to należało by - oprócz tych 315 przyjętych komunii świętych w ciągu całego roku poza okresem wielkanocnym - przyjąć przynajmniej ten 316 raz, jednego z tych 50 dni okresu wielkanocnego?
Nie pytam lękowo ani faryzejsko, tylko ciekawi mnie rozumienie samej tej litery tego przykazania, by zrozumieć, czy ma ona rozumienie "1" czy "2".
Dziękuję za odpowiedź.
|
|