Autor: sini (37.109.145.---)
Data: 2025-05-22 02:35
Anito, nie odniosę się do meritum sprawy - jak odejść od niego, ponieważ przedmówcy już się w tej materii wypowiedzieli - natomiast tylko do ostatniej Twojej wypowiedzi i kwestii tego, co na pewno Was czeka - czyli rozmowy o Waszej przyszłości (oczywiście pod warunkiem, że nie jest na tyle nieobliczalny, aby po czymś takim nie wpadło mu do głowy zrobienie krzywdy Tobie i Twoim dzieciom).
Zatem jeśli nie chcesz powiedzieć tego, co wiesz od tych dziewczyn, to wciąż masz do dyspozycji to, co sama zauważyłaś i co sama czujesz:
"Zaczęłam dostrzegać fakty które wybielałam, zniknęło mi wiele rzeczy z domu np złoto nawet obrączka męża, zegarek itd. On zmienił się nie do poznania. Ciągle warczenie na mnie, jakieś pretensje, obsesyjna zazdrość, zakazy pójścia do pracy bo on się zwolni, kontrolowanie mnie."
"Nie mam siły na nic, nie jestem szczęśliwa czuje jak bym się dusiła. Nie potrafię z nim już rozmawiać bo i tak mnie okłamuje."
"Czuje jak bym znikała przy nim. Byłam wesoła, silna, pełna empatii, lubiąca pomagać innym osoba. A teraz? Zmienił mnie bardzo."
Myślę, że to już jest podstawa do poważnej rozmowy - o Waszych uczuciach, o tym, jakie jego zachowania Ciebie ranią. Podejrzewam, że to może być dla Ciebie bardzo wyczerpujące emocjonalnie (zwłaszcza, że wspomniałaś o tym, iż coraz trudniej z Waszym dialogiem) - ale na tyle, na ile to możliwe, postaraj się przynajmniej zacząć rozmowę na spokojnie, bez oskarżeń i eskalacji emocji (chodzi o to, żebyś od razu nie występowała z pozycji "wroga"; jako że temat jest bardzo trudny, pewnie prędzej czy później poruszenie się wkradnie). Może być tak, że mąż nawet nie da Tobie pola do dyskusji, ukróci temat jakimś warczeniem - ale jeśli w taki sposób potraktowałby chęć szczerego wyjaśnienia, to byłby kolejny sygnał, żeby podjąć dalsze kroki. Jeszcze istnieje taka możliwość, iż będzie próbował Tobie zamydlić oczy, udawać chwilową zmianę - dlatego warto, abyś była bardzo czujna; wcześniej porozmawiała ze specjalistami w temacie.
|
|