logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Problemy z modlitwą różańcową
Autor: Michał (---.play-internet.pl)
Data:   2025-05-24 14:09

Mam problem z modlitwą różańcowa. mam wrażenie, że to jak nią się modlę BARDZO NIE PODOBA SIE BOGU.
OBECNIE odmawiam nowennę pompejańska i mam wrażenie że odmawianie podczas jazdym samochodem do pracy to zły pomysł. Problem tylko w tym, że wtedy musiałabym odmawiać go dopiero po 20.
Kolejna sprawa to odczycie, że traktuje to jako pewien rytuał i nie wiem jak to zmienić. Rozumiem, że w modlitwie chodzi o relacje i oddawanie czci Bogu, ale totalnie tego nie rozumiem.
A intencje? nawet już się na tym nie skupiam, bo skoro Bóg wie co nam potrzeba to po co się ubiegać? Tak smak nie rozumiem tego, że po co prosić skoro Bóg daje tylko to co uważa za dobre dla nas. Więc jeśli coś uważa ZA to da i bez modlitwy.

Im dłużej się modlę tym coraz więcej mam wątpliwości
Powoduje to, że coraz mniej to CZUJĘ

Re: Problemy z modlitwą różańcową
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-24 22:22

Czuć zasadniczo nie trzeba, Michale. Ale też różaniec nie jest naprawdę żadną modlitwą obowiązkową, nowenna pompejańska z całą pewnością też nie, więc nie musisz się katować czymś, co Ci nie odpowiada, co jest dla Ciebie kulą u nogi.
Może to etap życia, w którym różaniec nie jest modlitwą dla Ciebie. I żaden to wstyd. Poszukaj spokojnie innej formy.

Może takiej "własnymi słowami", żeby Ci się łatwo nie zautomatyzowała, co grozi niekiedy przy powtarzaniu np. zdrowasiek i to wtedy, gdy powinieneś bardzo uważać na ruch drogowy, a nie na rozważanie czegoś innego. Żebyś modląc się swoimi słowami, stawał ze swoim światem przed Panem, żebyś Mu go opowiedział. Bez odtwarzanego rytuału, o którym piszesz.

"skoro Bóg wie co nam potrzeba to po co się ubiegać?" - może starczy tyle: dlatego, że sam Bóg nas tego uczy.
Chrystus sam uczy nas modlitwy prośby. To znaczy, że widzi w tym sens, abyśmy wyrażali to, co i tak wie. Abyśmy uczyli się wyrażać siebie, nasze potrzeby i uznawali krok po kroku zależność od Niego, więź z Nim, widzieli w Bogu źródło dobrych darów.
Więc widać tak jest dobrze. Lepiej uczyc sie proszenia niż założyć, w ostrym uproszczeniu: Boże, wiesz, co trzeba, zrobisz, co chcesz, więc zwolnij mnie z aktywności, załatw to beze mnie.

Nie jestem taka pewna, że Bóg wszystko da bez naszej modlitwy. Gdzieś czytałam, że są dary, które przewidział jako te, które da, gdy będziemy w tym uczestniczyli, gdy się zaangażujemy, gdy przyjmiemy zaproszenie, gdy poprosimy na poważnie.

Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2025-05-25 00:16

Modlitwa to mówienie i słuchanie. Mówienie słów modlitwy, i słuchanie głosu Pana Boga. Nie ma sensu klepać - lepiej dać sobie czas, i słuchać. Może dlatego samochód nie zawsze jest dobrym miejscem modlitwy.

Autor: Życzliwy (46.31.32.---)
Data:   2025-05-25 11:16

Niewątpliwie na modlitwie warto traktować Boga poważnie, czyli znajdować czas i miejsce dla Niego by móc na spokojnie pomodlić się, szczególnie jeśli prosimy Go o jakąś wielką łaskę (często właśnie dlatego stosuje się nowennę pompejańską, by uzyskać łaskę na której nam zależy). A zatem odradza się modlitwy w biegu, między jedną czynnością a drugą, bo to niepoważne.
Sprawa umiejętności modlitwy to proces, modlitwa dojrzewa wraz z nami, dodatkowo jest to zawsze łaska, nie da się jej opanować samemu, tak jak relacji z drugą osobą nie da się opanować według własnych schematów. Raz"wyjdzie" a raz "nie wyjdzie". To co możemy robić to starać się być skupionym i nie zwracać uwagi na rozkojarzenia jeśli się zdarzą..
Inna kwestia to to, czy Bogu podoba się intencja z którą się modlimy. Może być tak, że bardzo chcemy łaski która nie jest zgodna z wolą Bożą, mamy niewłaściwe nastawienie, że musimy ją uzyskać i wtedy taka modlitwa rzeczywiście może być nieprzyjemna Bogu i nie będzie wysłuchana. Zawsze warto mieć tę wolność wewnętrzną prosząc o łaskę, że Bóg może ale nie musi mi dać danej łaski. Modlitwa nie jest narzędziem które mogę sobie dowolnie używać by uzyskać to czego chcę. Owszem wyprasza nam łaski, wiele łask dostajemy nawet o nie nie prosząc, niemniej warto czuwać i słuchać natchnień Ducha Świętego by być Mu posłusznym.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-05-25 21:55

Na pewno Bogu bardziej podoba się modlitwa niż jej brak. Starasz się, robisz to regularnie, codziennie. To dużo.
Warto znaleźć czas tylko dla Boga, nie taki "w przelocie". Nie da się zbudować dobrej relacji z kimś, z kim jesteś tylko przy okazji innych czynności - czy np. budując relację z dziewczyną rozmawiłabyś z nią tylko jadąc samochodem do pracy? Czy to by wystarczyło? Godzina, którą ustalasz na spotkanie z Bogiem nie ma znaczenia - może to być 20, ale też 5 rano, jeśli ktoś tak potrafi i uznaje to za dobre.
Jak już tu napisano, rozmowa to nie tylko mówienie, ale też słuchanie i bycie uwaznym. Dobrą praktyką jest codzienne dziękowanie Bogu na to, co daje, ale też uwielbienie i dziękczynienie. Warto czytać i rozważać Pismo Święte - tam Bóg pokazuje jaki jest i mówi przez swoje Słowo. Metod modlitwy ze Słowem jest co najmniej kilka i warto sprawdzić, która Ci przypasuje. Może to być np. Lectio Divina (codzinnie na Katoliku), metoda ignacjańska (kanał Pogłębiarka), oazowy Namiot Spotkania ( https://oazapraga.pl/szkola-animatora-dk-namiot-spotkania/ ) czy "dwudziestka" (tu przykład: https://www.youtube.com/watch?v=lITlBfXBFkw od ok. 4 minuty)
Co do proszenia... Tak, Bog wie, czego potrzebujemy, ale często jest tak, że sformułowanie prośby pokazuje co tak naprawdę mamy w sercu, ile w nas egoizmu i interesowności, jakie mamy priorytety, czy potrafimy wstawiać się za innymi, czy potrafimy odrózniać zachcianki od spraw ważnych, czy wiemy dlaczego konkretnie o to chcemy prosić, jakie dobro z tej konkretnej prośby ma wyniknąć, co jest dla nas ważne.

Autor: Michał (---.telnetropczyce.pl)
Data:   2025-05-26 15:43

(...)

---
Formuła Forum Pomocy to pytanie-odpowiedź. Natomiast do dyskusji przeznaczone jest Forum Dyskusji: (klik).

Fora Pomocy i Dyskusji funkcjonują odrębnie, zarówno od strony technicznej, jak i obsługi moderatorskiej. Ewentualne założenie wątku na sąsiednim forum spoczywa w pełni na Użytkowniku.

z-ca moderatora

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: