Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data: 2025-06-11 22:43
Piotrze,
Chciałabym Cię wyprowadzić z błędu. Napisałeś swoją prośbę nie na katolickim czacie, tylko na Forum Pomocy, gdzie panują inne zasady. Miej więc to na uwadze :)
Trochę mnie dziwi, że szukasz wsparcia właśnie tutaj, wśród wiernych Kościoła katolickiego, natomiast Twoja nowa kościelna wspólnota, w której tak dobrze się odnajdujesz, nie jest w stanie Ci pomóc.
Mimo że napisałeś niewiele o swojej odnowionej wierze, uważam, że popełniasz błąd, chcąc zerwać z Kościołem katolickim. Moim zdaniem, protestantyzm, choć może czasem niektórych pociągać, ma do zaoferowania znacznie mniej.
Spotykałam w swoim życiu osoby, które zmieniały wyznania. Zarówno w jedną, jak i drugą stronę. Tych, co porzucali protestantyzm na rzecz katolicyzmu, cechowały głębokie poszukiwania (były nieliczne wyjątki). Natomiast ci, którzy porzucali katolicyzm, kierowali się bardzo powierzchownymi przesłankami. Niestety znam też bliżej osobę, która po wieloletniej fascynacji protestantyzmem, po deklaracjach odnowienia wiary w Boga, stała się w końcu ateistą. Początki jej drogi trochę przypominają mi Twoją, dlatego o tym wspominam.
Nie bardzo rozumiem, czego się spodziewałeś, pisząc tutaj. Mamy Ci pomóc w bezbolesnym opuszczeniu KK? Mamy zapobiec konfliktowi między Tobą a rodzicami? Mamy przyklasnąć Twoim wyborom, żebyś się poczuł lepiej? Z mojej strony na pewno tego rodzaju pomocy nie otrzymasz. Ja Ci proponuję jedno. Postaraj się lepiej poznać KK, zanim dokonasz definitywnych wyborów. Tylko zacznij czerpać wiedzę z wiarygodnych źródeł (niech Cię nie uczą protestanci).
|
|