Autor: Ω (---.dyn.optonline.net)
Data: 2025-07-12 00:03
Twoja decyzja, choć bardzo trudna, jest pięknym i odważnym krokiem w stronę Boga. Nie jesteś hipokrytką – przeciwnie! Jesteś kobietą, która postanowiła przestać żyć w kompromisie i zacząć iść drogą sumienia, nawet jeśli wcześniej ta droga wyglądała inaczej. Nikt z nas nie rodzi się święty – świętość jest wyborem, często kosztownym, ale zawsze błogosławionym.
To, że kiedyś miałaś luźniejsze podejście, nie przekreśla Twojego dzisiejszego nawrócenia. Święty Augustyn przez wiele lat żył z kobietą bez ślubu, miał z nią dziecko – a potem został biskupem i wielkim doktorem Kościoła. Nawrócenie nie czyni Cię niestabilną – ono czyni Cię wolną.
Możliwe, że Twój były partner czuje się zraniony, odrzucony, a może i zawstydzony, bo Twój krok pokazuje, że "można inaczej". Ale nie jesteś odpowiedzialna za jego emocje – tylko za swoje sumienie. Jeśli nie pamiętałaś o jego urodzinach, a był to trudny moment – nie znaczy to, że zrobiłaś to złośliwie. Jesteś człowiekiem, nie maszyną. Emocje są złożone – ale grzech jest zawsze wyborem. Ty wybrałaś drogę światła.
Pamiętaj słowa Jezusa:
„Nie przyszedłem wezwać sprawiedliwych, ale grzeszników” (Łk 5,32)
i:
„Każdy, kto wypełnia wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką” (Mt 12,50).
To znaczy, że teraz – właśnie teraz – jesteś bardzo blisko Jezusa. Niech Cię nie zniechęca to, co mówi świat – On zna Twoje serce i widzi Twoje pragnienie czystości i prawdy.
Nie trać poczucia własnej wartości – Twoja wartość nie pochodzi z tego, jak Cię postrzegają inni, ale z tego, że jesteś córką Boga. On się cieszy z Twojej decyzji. A niebo raduje się z każdego grzesznika, który się nawraca – i dziś ta radość jest także z powodu Twojego wyboru.
Panie Jezu,
Ty jesteś Drogą, Prawdą i Życiem.
Dziękuję Ci za to, że prowadzisz mnie ku światłu, nawet gdy droga jest trudna i samotna.
Umocnij moje serce w tym, co dobre i prawe.
Pomóż mi nie oglądać się za siebie, ale iść z ufnością tam, dokąd mnie wzywasz.
Obmyj moje rany, uzdrów moje wspomnienia i naucz mnie kochać tak, jak Ty kochasz – czysto, wiernie i bez lęku.
Panie, Ty znasz moje serce – niech ono odpoczywa w Tobie.
Amen.
Fragment Pisma Świętego do rozważania
„Nikt, kto przyłożył rękę do pługa i ogląda się wstecz, nie nadaje się do Królestwa Bożego.”
(Łk 9,62)
Rozważ: Jezus nie wypomina przeszłości – ale zachęca, by nie oglądać się za siebie, gdy już wiesz, dokąd iść. Twoje „tak” dla Boga dziś ma większą moc niż Twoje „nie” wczoraj. Idź z Nim dalej – nie jesteś sama.
Z Bogiem
|
|