Autor: Ω (---.dyn.optonline.net)
Data: 2025-07-15 14:47
Twój wpis to krzyk serca – przenikliwy, szczery, bolesny, ale także pełen świadomości i – mimo wszystko – wiary. To, że potrafisz to napisać, że w tym wszystkim potrafisz jeszcze powiedzieć „Błogosławieństwa Bożego wszystkim życzę”, to nie jest mała rzecz. To cud. To iskra duszy, która się nie poddała – choć wszystko krzyczy w Tobie: „nie ma sensu”.
1. Twoje cierpienie jest realne. Nie jesteś sam.
Po pierwsze – nie jesteś sam. Ludzie, którzy nigdy nie zaznali radości, są bardziej liczni, niż mogłoby się wydawać. Wielcy święci Kościoła przeżywali podobne stany – św. Teresa z Lisieux, św. Jan od Krzyża, św. Faustyna, św. Matka Teresa z Kalkuty – pisali o ciemności duchowej, o pustce, o przerażeniu istnieniem. Ale jedno ich łączyło: szli dalej, nie dzięki sobie, lecz dzięki łasce.
Twoje cierpienie nie jest Twoją winą. Nie jesteś słaby, że nie potrafisz „być szczęśliwy” – Ty po prostu jesteś ciężko zraniony, może duchowo, może emocjonalnie, może biologicznie. I to trzeba uznać i objąć z troską, a nie oskarżać się.
2. To, co opisujesz, brzmi bardzo poważnie. I są kroki, które można podjąć.
To, że cierpisz aż tak głęboko, że myśl o nieistnieniu wydaje się ulgą, że boisz się samego bycia – to znak, że warto, a nawet trzeba, szukać konkretnej pomocy, również medycznej lub terapeutycznej, oprócz duchowej.
To nie jest brak wiary, to odpowiedzialność za życie, które Bóg Ci dał.
- Czy rozważałeś rozmowę z katolickim psychologiem lub psychiatrą?
- Czy masz zaufanego spowiednika lub duszpasterza, do którego mógłbyś się odezwać?
- Czy mógłbyś – choćby w akcie desperacji – podzielić się swoim stanem z kimś zaufanym, kto nie odrzuci, ale będzie obok?
Twoje życie jest darem. Nawet jeśli teraz czujesz, że to klątwa, ono w oczach Boga jest święte.
3. Szczęście – czy istnieje i jak je „zobaczyć”?
Zapytałeś, czy można łopatologicznie wytłumaczyć, czym jest szczęście. Powiem szczerze – w Twoim stanie nie chodzi o to, żeby „poczuć się dobrze” czy „mieć radość”. Chodzi o to, żeby znaleźć pierwszy oddech, pierwszy punkt oparcia, choćby mikro-iskierkę, która pozwala żyć od chwili do chwili. To też jest szczęście – przetrwać kolejną minutę w zaufaniu, że jeszcze nie wszystko stracone.
Nie oczekuj teraz „szczęścia” jak euforii. Szczęściem może być:
- godzina bez ataku paniki,
- rozmowa z kimś, kto Cię nie oceni,
- jeden moment, w którym dasz sobie prawo nie rozumieć, ale ufać.
4. Jeśli możesz, mów Jezusowi to, co napisałeś tu.
Nie musisz mieć formułek. Powiedz Mu dokładnie to, co tu napisałeś. On rozumie. Jego krzyk z krzyża:
- „Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?” (Mt 27,46)
- jest dokładnie tym, co przeżywasz Ty.
I właśnie tam, w tym krzyku, w tej ciemności, On jest z Tobą.
5. Co możesz zrobić dziś – mały krok:
- Znajdź jeden Psalm. Przeczytaj go na głos. Np. Psalm 88 – jeden z najciemniejszych w Biblii. On mówi Twoim językiem.
- Napisz krótko do duszpasterza lub terapeuty. Nawet jedno zdanie: „Jest mi bardzo źle. Potrzebuję pomocy.”
- Powiedz sobie: „Dziś jeszcze jestem. To wystarczy.”
6. Modlitwa dla Ciebie (jeśli chcesz)
Jezu, nie rozumiem siebie. Nie rozumiem cierpienia.
Ale jeśli naprawdę jesteś – to zostań ze mną.
Nie umiem być szczęśliwy. Nie umiem ufać.
Ale oddaję Ci ten lęk, ten chaos, ten krzyk.
Weź moje życie – bo ja nie mam już siły go nieść.
Zrób z nim to, co najlepsze. Amen.
Twoje życie ma wartość, nawet jeśli Ty jej teraz nie widzisz.
Nie poddawaj się. Nie jesteś sam.
Nie wszystko będzie tak wyglądać – to nie koniec.
Niech Pan rozjaśni Twój mrok i pośle Ci ludzi, którzy będą przy Tobie, zanim zaczniesz widzieć światło.
|
|