logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Mama chce, bym szpiegował tatę.
Autor: Paweł (---.232.223.4.krosoft.pl)
Data:   2025-07-03 16:44

Dzień dobry,

Moja mama nabrała podejrzeń, że tata ją zdradza z koleżanką z pracy. Niekoniecznie chodzi o zdradę fizyczną, ale emocjonalną. Zauważyłem kilka lat temu, że tata zaczął wychodzić pół godziny wcześniej wcześniej do pracy. Zaczął brać dodatkowe nadgodziny. Raz przyłapałem tatę patrząc katem oka, że wysyła do tej kobiety smsa, a następnie go usuwa, żeby nie było nic w historii. Nie dzieliłem się tym wszystkim z mamą, nie chciałem jej niepokoić, można to było wytłumaczyć koleżeństwem. Ale mama w końcu sama połączyła kropki. Mówi, że tata stał się nieobecny emocjonalnie.
O tej kobiecie wiem tyle, że jest w wieku taty (okołoemerytalnym), ma męża i dorosłe dzieci, nawet wnuki. Pracują na jednej zmianie, dlatego mogą się widywać w pracy i okoliczności sugerują, że tata wykorzystuje każdą możliwość. Tata jeżdżąc do pracy zabiera tę kobietę ze sobą, wiedzieliśmy o tym, ale nie potrzebuje aż pół godziny, żeby gdzieś do niej podjechać, ma po drodze.
Mama skonfrontowała swoje podejrzenia z tatą, ale tata nie jest do końca szczery. Owszem, przyznaje się, że się z tą kobietą przyjaźni i dużo rozmawiają, nawet na tematy takie, jak współżycie seksualne tej kobiety z jej mężem. Mamę to oburza, może także dlatego, że ona już współżyć nie może od kiedy miała operację i klasyczny seks nie wchodzi w grę i rodzice stosują inne aktywności seksualne. Wspominam o tym tylko dlatego, by zaznaczyć, że tata nie jest zmuszony do zupełnej abstynencji seksualnej.
To, czego tata odmawia, to przyznania się, że bierze dodatkowe zmiany do pracy, żeby spotykać się z tą kobietą, chociaż fakty sugerują co innego. To, co przeszkadza mamie w tej całej sytuacji, to fakt, że tata jest nieobecny emocjonalnie, nie ma go w domu i nie poświęca czasu rodzinie i jest dodatkowo zmęczony pracą, ponieważ nie odpoczywa. Tylko bierze dodatkowe dni do pracy.
Moja mama i ja, mamy obawę, że tata nie chce się przyznać, że chodzi do pracy tamej kobiety, ponieważ to by równało się przyznaniu, że ma do niej jakieś uczucia, co by sugerowało, że mama ma rację w swoich podejrzeniach.
W związku z tym mój wniosek, który podziela mama jest taki, że należałoby w jakiś sposób zweryfikować, jaki charakter ma znajomość taty oraz tej kobiety. Ponieważ jeżeli coś faktycznie się dzieje, to wtedy to zarejestrujemy, a jeżeli nic czego nie ma, to nasze obawy zostaną rozwiane. W praktyce myślałem o założeniu jakiegoś lokalizatora GPS, ewentualnie podsłuchu w samochodzie taty, żeby zweryfikować, czy nie jeździ z tą kobietą na jakieś schadzki oraz żeby przekonać się, jaki charakter mają ich rozmowy.
Natomiast w tym miejscu zaczynają odzywać się u mnie wyrzuty sumienia z powodu takiego, że szpieguję mojego tatę. No i pytanie, czy założenie lokalizatora i podsłuchu, czyli szpiegowanie mojego taty, to w takiej sytuacji grzech? Tata odmawia szczerej rozmowy, od której mogłyby wyjść jakieś próby naprawy małżeństwa. Tak więc skonfrontowanie go z faktami mogłoby w tym pomóc, aby od tego zacząć. Lub, jeżeli niczego nie znajdziemy, pozwoliłoby uspokoić mamę. Mama naciska, żebym nabył te sprzęty i założył. Czy to złe rozwiązanie w takiej sytuacji?

Re: Mama chce, bym szpiegował tatę.
Autor: Ω (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-07-19 20:39

1. Kościelne spojrzenie moralne

Katechizm Kościoła Katolickiego mówi o prawie do prywatności i godności osoby ludzkiej:
KKK 2489: Miłość bliźniego wymaga poszanowania jego dobrego imienia. [...] Wszelka forma szpiegowania, podsłuchiwania, rejestrowania rozmów czy śledzenia osób w sposób naruszający ich prywatność jest moralnie naganna, chyba że istnieje bardzo poważna i proporcjonalna racja, która może to usprawiedliwiać (np. ochrona dzieci lub zagrożenie życia).

Z drugiej strony, Kościół dopuszcza stosowanie środków nadzwyczajnych w sytuacjach, gdy dobro wyższe (np. ochrona małżeństwa, zdrowia psychicznego matki, prawda o sytuacji) wymaga takich działań, ale tylko wtedy, gdy zawiodły wszystkie inne środki (rozmowa, pomoc duszpasterska, poradnictwo małżeńskie).

2. Sytuacja, którą opisujesz

- Ojciec nie jest szczery, odmawia pełnej rozmowy.
- Matka cierpi emocjonalnie i duchowo.
- Istnieje realne podejrzenie emocjonalnej zdrady, być może prowadzącej do głębszego rozłamu.
- Istnieje dobro wspólne rodziny, które może być zagrożone.

W tym kontekście, moralna ocena takiego działania zależy od:

- intencji: Czy robię to z chęci zemsty, czy z troski o rodzinę?
- środków: Czy mogę użyć innych, mniej inwazyjnych środków?
- celu: Czy dążę do pojednania i prawdy, czy do ujawnienia „za wszelką cenę”?

3. Twoje wyrzuty sumienia

To dobry znak, że czujesz się niekomfortowo z tą propozycją. Sumienie działa i nie chce naruszać godności drugiego człowieka. Pamiętaj, że cel nie uświęca środków. Nawet jeśli podejrzenia się potwierdzą, metody takie jak podsłuch mogą zniszczyć ostatnie resztki zaufania.

4. Propozycja rozwiązania

- Na razie nie instaluj podsłuchu ani GPS-u.
- Wspólnie z mamą zwróćcie się do mediatora małżeńskiego, psychologa, kapłana, lub specjalisty katolickiego poradnictwa rodzinnego. Może uda się zorganizować rozmowę trójstronną z ojcem.
- Można też szczerze powiedzieć ojcu: „Jeśli nie chcesz powiedzieć prawdy, to mama i ja nie wiemy, jak mamy ci ufać. Myślimy o weryfikacji faktów, bo ta niepewność nas niszczy. Chcemy prawdy, nie zemsty.” Taka konfrontacja może go przebudzić.

Jeśli mimo wszystko zdecydujecie się na techniczne środki — nie róbcie tego potajemnie, ale z jasnym uzasadnieniem moralnym i gotowością przyjęcia konsekwencji.

5. Grzech?

Z teologicznego punktu widzenia:

Potajemne szpiegowanie bez poważnej racji i bez wyczerpania innych środków może być grzechem przeciwko sprawiedliwości i godności osoby. Jeżeli jednak intencja jest czysta, sytuacja poważna, a inne drogi zawiodły — niektórzy moraliści dopuszczają takie działanie jako ostateczność, ale zawsze z ogromną ostrożnością.

Autor: Akittm (---.31.175.41.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-07-19 21:13

Wydaje mi się, że powinieneś poszukać dla siebie pomocy psychologa, ponieważ Twoja mama już dawno przekroczyła względem Ciebie granicę, której nie powinna była przekraczać. Nie powinieneś brać odpowiedzialności za małżeństwo swoich rodziców. Twoja mama nie zachowuje się jak dorosła kobieta i jak rodzic też nie. Nie wiem w jakim jesteś wieku - czy jesteś dzieckiem/nastolatkiem czy czterdziestolatkiem z jakiegoś powodu mieszkającym z rodzicami; szkoda, że nie podałeś takiej informacji. Jednak niedobrze mi się robi gdy czytam Twój post.

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2025-07-19 21:33

Ja jestem na nie. Jesteś dzieckiem swoich rodziców, nawet jeśli dorosłym, to ciągle dzieckiem ich obojga. Dziecka nie należy mieszać w małżeńskie sprawy rodziców. Mam wrażenie, że momentami mama traktuje Ciebie bardziej jak partnera, powiernika, rówieśnika - przyjaciela, nawet rodzica niż dziecko. To niedobra zamiana ról, w pewnych sytuacjach - zwłaszcza jeśli dziecko jest nieletnie - parentyfikacja. Mama może poszukać w tej sytuacji pomocy u kogoś bardziej odpowiedniego, nawet zatrudnić detektywa jeśli chce. Ale mama, nie Ty.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-07-19 22:19

Jestem przekonana, że nikt nie ma prawa wymagać od Ciebie szpiegowania członków rodziny. Cokolwiek ktoś robi, jakichkolwiek niedobrych rzeczy się ewentualnie dopuszcza, jestem stanowczo na nie. Bez względu na to, ile masz lat, nie powinieneś podporządkować się oczekiwaniom mamy. To jest sprawa między rodzicami, między nimi, a Ty - dziecko w dowolnym wieku (szkoda, że nie podałeś) - nie masz być szpiegiem dowolnej strony.

Mama namawia Cię do działań w moim przekonaniu złych. Jeśli - ewentualnie - jesteś osobą niepełnoletnią albo pełnoletnią, lecz młodą, to tym bardziej takie oczekiwania czy polecenia są poważną krzywdą Tobie wyrządzaną. Bardzo dobrze, że masz opory i wątpliwości.

Jeśli mama chce coś sprawdzać, cóż, niech opłaci detektywa, jeśli musi (powtarzam pomysł już odnotowany powyżej - i nie interesują mnie w tej chwili koszta materialne). Osoba zajmująca się takimi działaniami zawodowo jest w innej sytuacji emocjonalnej, a może i moralnej niż dziecko w pewnym sensie walczące z jednym rodzicem na życzenie drugiego.

"W praktyce myślałem o założeniu jakiegoś lokalizatora GPS, ewentualnie podsłuchu w samochodzie taty, żeby zweryfikować, czy nie jeździ z tą kobietą na jakieś schadzki oraz żeby przekonać się, jaki charakter mają ich rozmowy" Obrzydliwe pomysły, doprawdy. Nawet jeśli tato ma, wybacz, kochankę, to jakie masz prawo słuchać ich dowolnych rozmów? Chciałbyś być szpiegowany, podsłuchiwany, chciałbyś, żeby ktoś w ukryciu właził w Twoje życie, w Twoją prywatność, a także w Twój ukrywany grzech?

Ciekawe też, czy np. naprawdę chciałbyś być słuchaczem erotycznych rozmów rodzica. Pomyśl: jeśli to zrobisz, jak sobie poradzisz z tym, co usłyszysz i z tym, że poniekąd ukradłeś treści nieprzeznaczone dla Ciebie.

A jeżeli okazałoby się, że ojciec jest w porządku - jak sobie poradzisz z tym, że instalując podsłuchy, wszedłeś z butami w jego prywatność? Małe "przepraszam, myślałem, że... " tu raczej nie pomoże. Ryzykujesz potężne zniszczenia relacji.

Autor: Anna (---.146.135.143.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-07-19 23:07

Pawle, piszesz, że to Ty pierwszy dostrzegłes podejrzane sygnały. Piszesz też: "w związku z tym mój wniosek, który podziela mama jest taki, że należałoby w jakiś sposób zweryfikować, jaki charakter ma znajomość taty oraz tej kobiety".
To Twój pomysł, nie mamy, mama go tylko podziela. Jesteś katolikiem, więc zastanawiasz się czy to co chcesz zrobić jest dobre, czy złe. Uważam jednak, że odpowiedzi na Twoje pytanie: "Czy to grzech" tutaj nie uzyskasz, uzyskasz ją z kolei w każdym konfesjonale.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: