logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy w wypełnieniu obowiązku udziału konieczna jest intencja?
Autor: nick (---.play-internet.pl)
Data:   2025-07-05 22:32

Czy intencja uczestniczenia we mszy niedzielnej w sobotę wieczór jest konieczna do odbycia obowiązku mszy niedzielnej? A jeśli ktoś nie miał takiej intencji a po mszy uznał że jednak nie pójdzie w niedzielę bo był w sobotę wieczorem to czy to się liczy?

Re: Czy w wypełnieniu obowiązku uczestnictwa konieczna jest intencja?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-07-06 01:04

Każda msza w sobotę wieczór jest formalnie czasem wypełnienia obowiązku co do uczestnictwa we mszy w niedzielę. Nie musi to być wspomniana przez Ciebie msza niedzielna. Może być z liturgią dowolną, nie niedzielną.

Obawiałabym się jednak nadużyć wynikających z myślenia: skoro już tak samo wyszło, że byłem w sobotę po południu na mszy, to w sumie niedzielę mam z głowy, nie mam się czym przejmować, nie muszę się wysilać; chociaż nie mam żadnych przeszkód, nie idę, bo i po co.
Można być formalnie w porządku, odfajkowane. Litera prawa.
Ale co w sercu? To jest wg mnie istotne, osobiste pytanie.

Re: Czy w wypełnieniu obowiązku uczestnictwa konieczna jest intencja?
Autor: nick (---.play-internet.pl)
Data:   2025-07-06 12:32

Ja nie pamiętam czy miałem taką intencje ale wiedziałem o tym, chyba nie byłem pewien i możliwe że rozważałem pójście drugi raz ale uznałem że nie będę dziś iść bo jestem na wózku inwalidzkim tymczasowo i nie chce zawracać rodzicom głowy ponownie (poza tym skrupulantem jestem) Modlilem się do Boga by uznał mi tamtą mszę. Raz jak poszedłem w sobotę wieczorem bez intencji to miałem kolejnego dnia wyrzuty sumienia że grzech ciężki popełniam a dziś już nie mam więc może była intencja ale nie jestem pewien. (skrupulant nigdy nie będzie miał pewności)

Re: Czy w wypełnieniu obowiązku udziału konieczna jest intencja?
Autor: Akittm (---.31.155.198.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-07-06 18:27

Twoja intencjonalność bądź jej brak niczego nie zmienia.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: