logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak wychowywać dziecko, by nie znienawidziło wiary?
Autor: X (---.play-internet.pl)
Data:   2025-07-06 09:52

Jak wychowywać dziecko w wierze, ale jednocześnie nie sprawić, by cię znienawidziło? Znam wiele historii, w których rodzice zbyt religijni tak naprawdę zmuszali dziecko do wszystkiego. Nie chcę zmuszać swojego dziecka, chce mu pokazać czym tak naprawdę jesy wiara, ale dać mu możliwość wyboru. Wychowywałam się w rodzinie wierzącej, ale nieptaktykujacej, która nie przykładała zbytniej wagi do wiary. Ja i siostra jesteśmy wierzące, ale myślę że to poczucie wolności dużo dało. Nie chcę by moje dziecko czuło się przymuszone albo czuło, że go przestanę kochać, gdy nie będzie się z tym zgadzał. Jak to połączyć ze sobą?

Re: Jak wychowywać dziecko, by nie znienawidziło wiary?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-07-06 14:19

Pisząc swojego posta sama sobie odpowiedziałaś. Zachęcaj dziecko do praktykowania wiary, ale go nie zmuszaj. Pokazuj korzyści płynące z tego, czyli rozmawiaj z nim o łasce Bożej, o perspektywie życia wiecznego w Niebie. Unikaj natomiast motywacji negatywnej, czyli wpajania mu, że życie z Bogiem jest szansą na uniknięcie piekła i właściwie nic więcej. I przede wszystkim: dawaj mu przykład swoim życiem, bo słowa niepokrywające się z praktyką są nic niewarte, szczególnie w oczach dziecka.

Autor: Akittm (---.31.155.198.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-07-06 18:08

Postaraj się dać dziecku podstawy, by mogło odnaleźć i zbudować osobistą relację z Bogiem.

Autor: Bea (---.ghnet.pl)
Data:   2025-07-06 18:57

Przykładem, zwyczajem. Obchodzisz święta, zabierasz na Mszę niedzielne i świąteczne. Uczysz modlitw, wspólnie się modlicie, czytacie Pismo Sw., tłumaczysz mu Ewangelię, itd

Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2025-07-06 19:42

Nie zmuszaj. Proponuj. Ostatecznie samo wybierze. Módl się za nie, staraj się być dobrym przykładem osoby wierzącej - czerpiącej z wiary radość i natchnienie. Jeśli to możliwe, to zapewni dziecku kontakty z kolegami/koleżankami, które wierzą.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: