logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Spowiednik mi tego nie zabrania.
Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-07-06 22:20

/.../

I tego należy się trzymać (bardziej niż ankiet internetowych).
moderator

Re: Spowiednik mi tego nie zabrania.
Data:   2025-07-06 23:06

Dziękuję za odpowiedź Księże Moderatorze. Pisze to Ksiądz jako doświadczony spowiednik? Czy dobrze rozumiem, że w tej sytuacji najlepiej nie starać się tłumaczyć całej historii kolejnym spowiednikom, do których będę przystępować i się po prostu spowiadać z bieżących grzechów, całą tę starą historię i to, co z niej obecnie wynika pozostawić Bogu?

--------

Grzech nie jest w centrum sakramentu pojednania

moderator
spowiednik ponad 30 lat
pomysłodawca strony www.spowiedz.pl

Data:   2025-07-07 17:37

Naprawdę cenię Księdza odpowiedzi jako doświadczonego spowiednika i traktuję je serio. Jednak tutaj czegoś nie rozumiem. Niestety nie zapisałem sobie tego pytania, które zadałem, a którego Ksiądz nie zdecydował się opublikować. Znam sens tego, co napisałem, ale nie pamiętam dokładnych słów, przez to może Księdza odpowiedź nie jest dla mnie zrozumiała. Początkowo zrozumiałem to, co Ksiądz napisał w ten sposób, że skoro już kiedyś przedstawiłem moją sytuację spowiednikom, a oni nie zabronili mi przystępować do Komunii to mam tego już nie ruszać, tylko spowiadać się z bieżących grzechów (co robię już od około 20 lat). Natomiast teraz pisze mi Ksiądz ośmiokrotnie, że "Grzech nie jest w centrum sakramentu pojednania" i już nie rozumiem, o czym Ksiądz pisze.

U mnie sytuacja zmieniła się od czasu, gdy próbowałem ją przedstawiać spowiednikom na tyle, że myślę, że powinienem ją przedstawić ponownie. To już nie jest to samo, co 20 lat temu i tamte dopuszczenie mnie do Komunii może już być nieaktualne. Jednak gdy próbowałem się umówić na dłuższą spowiedź z wyjaśnieniem szczegółów mojej sytuacji duchowej to pojawiły się przeszkody i teraz nie wiem, czy powinienem tę sytuację ponownie poruszać na spowiedzi.

Odnośnie tego, że "Grzech nie jest w centrum sakramentu pojednania" - ale jeśli nie grzech to co? Chodzi o spotkanie człowieka z miłosiernym Bogiem?

---------

Nie spotkanie ani cokolwiek innego.
Najważniejszy jest Pan Bóg.
Bóg i Jego łaski są najważniejszym elementem, dla którego korzystam z sakramentu (w tym przypadku z sakramentu pokuty.)
moderator

Autor: Bea (---.ghnet.pl)
Data:   2025-07-07 20:15

Skoro sytuacja uległa zmianie, spróbuj jeszcze raz się umówić na dłuższą rozmowę. Najlepiej z kierownikiem duchowym

Data:   2025-07-08 22:34

Właśnie chodzi o to, że próbując umówić się na dłuższą rozmowę napotkałem przeszkodę (akurat w tym dniu, gdy sobie spisałem w punktach główne problemy i chciałem pójść do pewnego księdza okazało się, że ten ksiądz ze względu na zły stan zdrowia odchodzi z dotychczasowej parafii) i teraz myślę, czy to nie jest swego rodzaju znak dla mnie, że mam nie poruszać tego tematu z obecnymi spowiednikami. W oryginalnym wpisie podałem trochę szczegółów, ale nie przeszły one przez moderację, więc teraz staram się pisać możliwie ogólnie, żeby to przeszło. Poza tym ten wątek został przez Moderatora rozbity na dwa - dalsza część mojej wypowiedzi znajduje się w wątku "Bóg ma powody do proszenia człowieka o wybaczenie."

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-07-08 23:43

Nie rozumiem. Nie lepiej spytać się spowiednika w konfesjonale, zamiast tu?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: