logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Zamknięte drzwi - czy Bóg ma inny plan?
Autor: Stokrotka_1 (---.139.25.178.dyn.pyur.net)
Data:   2025-07-28 16:31

Witam,
mam ogolne pytanie: wielu ludzi modli sie codziennie o wazne dla nich sprawy np. o znalezienie meza, czy stalej pracy. Bog nie na wszystkie modlitwy odpowiada tak jaknysm chcileli i w zyciu kazdego czlowieka mysle wiele drzwi pozostaje zamknietych, a czasem otwieraja sie inne choc nie zawsze takie jakbysmy chcieli. Czy Bog jesli dane drzwi sie nie otwieraja, to oznacza to, ze Bog ma inny plan dla tej osoby i nalezy szukac w innym miejscu?
Dziekuje i pozdrawiam

Re: Zamknięte drzwi - czy Bóg ma inny plan?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-07-28 21:33

Przede wszystkim myśl o tym w kategoriach planu - takiego, który musisz koniecznie spełnić. To są liczne możliwości dopasowane do Ciebie, a ostatecznie to Ty wybierasz jedną z nich. A kwestię braku odpowiedzi na modlitwę o żonę/męża można streścić następująco: Pan Bóg zna Cię lepiej niż Ty sama. Jeśli Twoja modlitwa to prośba o ślub z konkretną osobą, może ona pozostać niespełniona, bo On zna zarówno Ciebie, jak i potencjalnego kandydata na męża lepiej niż ktokolwiek inny. I wie, nie przewiduje, nie przypuszcza, tylko wie, co wydarzyłoby się po ślubie. Streszczając to jeszcze bardziej: Pan Bóg nie zamyka przed Tobą drzwi. On tylko nie chce dopuścić do tego, żebyś przytrzasnęła sobie nimi boleśnie palec.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-07-29 11:15

"Przede wszystkim myśl o tym w kategoriach planu - takiego, który musisz koniecznie spełnić".

Mateuszu, a może chciałeś napisać inaczej? Odwrotnie?
Jestem za wersją:
""Przede wszystkim NIE myśl o tym w kategoriach planu - takiego, który musisz koniecznie spełnić".

Stokrotko, pytasz:
"Czy Bog jesli dane drzwi sie nie otwieraja, to oznacza to, ze Bog ma inny plan dla tej osoby i nalezy szukac w innym miejscu?"

Moim zdaniem nie ma uniwersalnej odpowiedzi.
1. Czasem odpowiedź idzie w kierunku: Bóg chce naszego dobra, a my prosimy o rzeczy dla nas niedobre, ale o tym nie wiemy i upieramy się przy swoim. I drzwi - te przez nas upatrzone, się nie otwierają. (Być może otworzą się inne, nie wiem, czy je dostrzeżemy).
2. Ale czasem wcale nie trzeba szukać w innym miejscu, tylko poczekać. Coś jak próba wytrwałości. Drzwi się w stosownym czasie otworzą...
3. Jeszcze innym razem modlimy się o rzeczy dobre, ewidentnie dobre, ale ktoś im przeciwdziała, a Pan Bóg go nie zmusza siłą do zaprzestania tych działań.
4. Myślę, że możliwości jest jeszcze więcej.

Autor: Stokrotka_1 (---.139.25.178.dyn.pyur.net)
Data:   2025-07-31 14:27

Dziekuje pieknie za obie odpowiedzi i przepraszam za bledy, pisalam bedac w drodze. :)

Autor: Marta (---.ghnet.pl)
Data:   2025-08-16 15:27

Modlę się o spełnienie Woli Bożej w stosunku do mojego życia.
A ta wola jest znana. Albo małżeństwo albo życie konsekrowane. Samotność tak jak i cierpienie i ubóstwo materialne nie jest wolą Boga. Natomiast ubodzy w duchu są błogosławieni (Mt 5,3).

Wiara, że Pan Bóg Wszechmocny z jakiegoś widzimisię nie spełnia naszych modlitw, przynosi cierpienie i bunt.
Lepiej wierzyć, że czekanie aż moje wysiłki i modlitwa spowodują że cel będzie osiągnięty, jest tajemnicą.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: