logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dlaczego nie pochylamy głowy?
Autor: Azariasz (---.centertel.pl)
Data:   2025-08-06 05:59

Szczęść Boże

Mam pytanie odnośnie hymnu 'Gloria in excelsis Deo' (Chwała na wysokości Bogu). Mam nadzieję że parafie i kościoły do których chodzę nie są jakieś dziwne i normalnym jest że na słowa Jezu Chryste występujące w hymnie następuje pochylenie głowy. Domyślam się i rozumiem że to zapewne oznaka szacunku wobec Jezusa.
Ale nie rozumiem dlaczego nie pochylamy głowy na słowa Bogu, Boże, Ojcze Wszechmogący, Duchem Świętym skoro to też Osoby Trójcy Świętej?

Re: Dlaczego nie pochylamy głowy?
Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-08-06 14:38

Dlatego, że Druga Osoba Trójcy Świętej ma "funkcję" naszego Pana.

Jest to wyrażenie w postaci gestu wyznania przyjęcia panowania Jezusa Chrystusa nas sobą i swoim życiem:
"Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych – osiągniesz zbawienie."(Rz 10,9)

Jest to realizacja celu:
"aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych.
I aby wszelki język wyznał ,że Jezus Chrystus jest PANEM –ku chwale Boga Ojca."(Flp 2,10-11)

Zwróć proszę uwagę na wiersz 11 - wyznawanie Chrystusa jako Pana jest ku chwale Ojca!

Autor: Życzliwy (46.31.32.---)
Data:   2025-08-07 00:40

Zgodnie z rubrykami Mszału Rzymskiego
/.../

Powołując się na OWMR czy rubrycele należy podać źródło cytatu. W tym przypadku nr/punkt OWMR.
moderator

Autor: Mateusz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-08-21 21:59

A dlaczego nie klękamy skoro każde kolano ma się zgiąć?

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-08-21 23:26

Mateuszu, dlaczego nie klękamy? Kiedy?

Nie jestem poza tym pewna, że tego typu formuły zaczerpnięte z Biblii należy zawsze traktować dosłownie. Pismo Święte to jednak także tekst literacki, głębszy sens bywa ważniejszy niż pełna dosłowność.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: