logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy poinformować o spowiedzi generalnej?
Autor: X (---.232.223.4.krosoft.pl)
Data:   2025-08-13 15:13

Jakiś czas temu przystąpiłam do spowiedzi generalnej. Od tej pory przystąpiłam kilka razy do spowiedzi, u różnych spowiedników. Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy powinnam informować, że u takiej spowiedzi byłam? I czy powinnam wyjaśnić, że nie wspomniałam o tym na wcześniejszych?

Re: Czy poinformować o spowiedzi generalnej?
Autor: Kaśka (---.49.137.201.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-08-13 15:27

Ale chyba powiedziałaś, kiedy byłaś ostatni raz do spowiedzi? Za każdym razem trzeba. Nie musi się mówić jaka to była spowiedź, przecież każda oczyszcza nas z grzechów. Tylko gdy ktoś świadomie zataja grzech - musi powiedzieć, że tak zrobił, bo to jest spowiedź świętokradzka i trzeba wszystkie ciężkie grzechy powtórzyć.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-08-13 15:37

Nie ma takiej potrzeby. Spowiedź to sprawa indywidualna. Nikt nie wpisuje tego do żadnych rejestrów.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-08-13 16:08

Gdybyś miała stałego spowiednika i taką spowiedź odbyła u innego, to byłoby stałemu warto powiedzieć, dla pełnego obrazu. Ale jeśli spowiadasz się losowo, korzystając z posługi różnych kapłanów, obejmując pamięcią czas od ostatniej spowiedzi, to chyba jednak nie ma powodu.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2025-08-13 19:00

Nie ma takiego obowiązku. Niemniej mogą być takie sytuacje, że dla własnego dobra duchowego warto o tym powiadomić spowiednika.

Na przykład. Pomimo odbytej spowiedzi generalnej grzechy z przeszłości wciąż Cię dręczą. Nie potrafisz się od nich definitywnie odciąć. Ciągle Ci się coś przypomina, co miałabyś chęć wyznać. Kolejni spowiednicy zalecają Ci przystąpienie do spowiedzi generalnej, a Ty traktujesz to jako nietrafioną naukę - bo przecież byłaś, ale nie pomogło. I spodziewasz się może, że od następnego, któremu znów o tej spowiedzi generalnej nie wspomnisz, otrzymasz inną "cudowną" radę.

Owszem, może się zdarzyć, że spowiednik, przed którym zbytnio się nie otworzysz, da Ci jakąś cenną duchową wskazówkę. Ale zazwyczaj, jeśli chce się otrzymać trafniejsze pouczenie, trzeba się bardziej odsłonić.

Podobnie jest na forum. Można wciąż zmieniać nicki, niejako zacierając w ten sposób powagę swoich problemów. Ale może to skutkować mniej trafnymi radami.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: