Autor: Ewa (55 l.) (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data: 2025-09-17 17:28
I ja się podepnę pod tego posta... Całe życie byłam wierząca, chodziłam do kościoła, korzystałam z sakramentów. Bardziej lub mniej głęboko. Dziś mam 55 lat, dzieci dorosłe, które starałam się wychować jak najlepiej. Jestem po ciężkiej chorobie i na rencie. Zajmuję się domem, trochę mi czasem ciężko, ale ogólnie daję radę. W każdą niedzielę jestem na Mszy, modlę się codziennie... I chyba jak każdy mam lepsze i gorsze dni= bliżej lub dalej od Pana Boga... Czy mam szansę na zbawienie?
-------
Od moderacji:
Tak — masz szansę na zbawienie. Naprawdę. Twoje życie — codzienna modlitwa, udział we Mszy, sakramenty, troska o dzieci, rozeznawanie dobra i zła — to wszystko są znaki, że Bóg już działa w Twoim życiu i że odpowiedziałaś na Jego wezwanie.
Zbawienie to dar Boga, nie codzienny bilans. Kościół uczy, że zbawienie jest owocem Bożej łaski. My jej nie „zdobywamy” tylko ją przyjmujemy i współpracujemy z nią. To znaczy: Bóg już Cię kocha i chce Cię zbawić — Twoim zadaniem jest trwać w Jego miłości.
Wiara i uczynki idą razem. Wiara, miłość, modlitwa, życie sakramentalne i dobre uczynki wzajemnie się wspierają. To, że masz słabsze dni, nie przekreśla owoców całego życia. Bóg patrzy na całe życie, nie tylko na jeden moment.
Nadzieja — nie to samo co pewność. Możesz i powinnaś mieć nadzieję — ufność, że Bóg jest miłosierny i chce Twojego zbawienia. Nadzieja nie jest pyszną pewnością, lecz spokojnym zaufaniem i pokorą. Trzeba unikać zarówno rozpaczy, jak i pyszałkowatej pewności.
No i wzmacniaj to, co już robisz:
Spowiedź — regularna, szczera spowiedź odświeża łaskę uświęcającą i daje konkretne duchowe siły.
Eucharystia i adoracja — częsta Komunia i cisza przed Panem budują więź i umacniają serce.
Czytanie Pisma świetego i krótkie codzienne rozważenia (np. psalmy, krótkie fragmenty Ewangelii).
Dobre uczynki — nawet małe gesty miłości umacniają duszę i przemieniają serce.
Rozmowa z kapłanem / kierownikiem duchowym — pomocna, gdy trzeba rozeznania, siły lub konkretnej drogi.
Twoje słabości nie równają się wyrokowi. Choroba, samotniejsze dni, zmęczenie — to czynniki, które osłabiają. Nie bądź dla siebie okrutna. Bóg widzi Twoją walkę i Twoją miłość, nawet wtedy, gdy słabość zwycięża czasem w czynach czy myślach.
A gdy przychodzi zwątpienie używaj aktów strzelistych: „Jezu, ufam Tobie” lub „Jezu, ratuj mnie” — prosta, gorąca modlitwa działa natychmiast.
Zrób coś małego, co odwróci uwagę od lęku: odmów różaniec (nawet dziesiątek), idź na spacer, zadzwoń do bliskiej osoby.
Poproś o modlitwę wspólnotę parafialną — modlitwa innych naprawdę pomaga.
Nie zatrzymuj się na jednym doświadczeniu. Jeśli kiedykolwiek poczujesz, że „już przegrałaś”, przypomnij sobie całe życie: decyzje, modlitwy, wychowanie dzieci, dobre uczynki — to świadectwo działania łaski Bożej. Jeden upadek nie anuluje drogi całego życia. Jeżeli chcesz, możesz codziennie powtarzać:
„Panie Jezu, powierzam Ci całe moje życie. Ty znasz mnie lepiej niż ja sama. Daj mi łaskę ufać i trwać do końca. Amen.”
Słowa, które możesz mieć zawsze pod ręką:
„Bóg jest większy niż moje serce” (1 J 3,20).
„Wystarczy ci mojej łaski” (2 Kor 12,9).
„Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają” (Ps 145,18).
|
|