logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dlaczego Pan Bóg jest szczególnie obecny w moim życiu?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-08-22 19:34

Te Amo Mea Carissima Amor Sanctissima,

Jestem przerażony moim życiem. Od dziecka czułem szczególną obecność Pana Boga w moim życiu. Nie wiem czy znajdę człowieka który mi powiedział dlaczego Pan Bóg jest szczególnie obecny w moim życiu. Nie mogę przestać o tym myśleć. Nie mogę przestać o tym mówić innym. To największa tajemnica mego życia - dlaczego Pan Bóg daje uczucie, że jest szczególnie obecny w moim życiu. Czy mogę wyprawić ucztę dla mojej rodziny z tego powodu?

Re: Dlaczego Pan Bóg jest szczególnie obecny w moim życiu?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-08-22 23:00

Karolu, powtarzasz się. Albo pamięć Cię zawodzi, albo nie czytasz odpowiedzi, tylko walisz kolejny podobny post, albo nie szanujesz odpowiadających, albo szukasz atencji, albo jeszcze coś tu nie gra.

Pisałeś już o tym. Pytałeś już też właśnie o ucztowanie z bliskimi, z rodziną. Poszukaj z łaski swej. Skoro ja pamiętałam, a potem znalazłam odpowiedni Twój wątek, to Ty też możesz zadać sobie trud.

A poza tym, co to znaczy: "szczególnie obecny"?

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-08-23 13:17

Karolu, bo nie rozumiem - jesteś przerażony swoim życiem, bo czujesz w nim szczególną obecność Pana Boga? Czy tak? Ta obecność Cię przeraża? Bo tak by można było zrozumieć to, co napisałeś. Jesteś przerażony tą obecnością, a jednocześnie chciałbyś z tego powodu "wyprawić ucztę dla swojej rodziny". Coś tu nie gra. Na pewno chciałeś użyć takiego słowa - "przerażony"? A nie np. "zadziwiony", "zdumiony " albo nie wiem - "onieśmielony"? Dlaczego Boża obecność czy Jego działanie w czyimś życiu miałaby wywoływać przerażenie? W innym wątku pisałeś, że Pan Bóg jest cudowny i że wkracza z błogosławieństwem w Twoje życie. I to Cię przeraża? Jesteś pewien, że to jest właściwe słowo? Wyprawienie jakiegoś przyjęcia z powodu przerażenia byłoby raczej dziwne.

A o tą "szczególną obecność" pytaj Pana Boga. Może chce Ci przez to coś powiedzieć albo może do czegoś zaprasza. Na pewno nie chce wywoływać u Ciebie przerażenia. Jeśli już, to przeciwnie - ugasić je czy utulić, przemienić. Jeśli rzeczywiście z jakiegoś powodu jesteś przerażony.

Autor: Estera (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2025-08-23 15:14

Wiesz co, ja się już pogubiłam. Zdecyduj może czy Bóg jest obecny w Twoim życiu, czy za Nim tęsknisz, czy milczy, czy działa w Twoim życiu, czy jest obecny w Twoich relacjach, czy coś jeszcze czego nie wymieniłam. To wszystko na raz sobie przeczy.

Data:   2025-08-24 11:48

Rzeczywiście można się w tym pogubić. Zadając te pytania Ty chyba sam się już pogubiłeś.
Jeśli, jak piszesz, Pan Bóg jest szczególnie obecny w Twoim życiu, to dlaczego za Nim tęsknisz?
A jeśli tęsknisz, to dlaczego Boża Obecność Ciebie przeraża?
O ile rzeczywiście chodzi tutaj o przerażenie.

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2025-08-24 12:29

Jak najbardziej, możesz wyprawić ucztę za obecność Boga w swoim i nie tylko swoim życiu. To wielki dar ale nie każdy jest tego świadomy. Karolu, dziękuj Bogu za swoje życie i powołanie. Bądź wierny i nie zasmucaj Go.

Autor: E. (---.centertel.pl)
Data:   2025-08-25 21:13

Karolu, czytałam ten i Twoje poprzednie wpisy.
Bóg jest obecny na 100% w życiu każdego człowieka. Może nie każdy zwraca na Niego uwagę i chce się na Niego otworzyć, ale to już inna historia.
Przeczytaj to uważnie: Nie jesteś większym wybrańcem niż inni.
Jeśli masz z tym zdaniem problem, oburza Cię lub czujesz się rozczarowany, to znaczy, że w Twojej religijności jest coś chorego.
Odpowiedz sobie na pytanie: Kochasz Boga tak po prostu, czy raczej nie radzisz sobie z jakimś bólem w Twoim życiu, a poczucie wybraństwa ma Ci pomóc go ukoić?
Nie znam Cię, więc nie wiem, czy dobrze zagaduję. Myślę jednak, że przydałby Ci się kontakt z kierownikiem duchowym, a może nawet z terapeutą.

Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-08-26 15:10

Przeraża mnie, że Pan Bóg dał mi wszystko czego potrzebuję oraz dał mi więcej niż potrzebuję. Dlatego, że dał mi wszystko czego potrzebuję a nawet więcej to czuję, że jest szczególnie blisko mnie. Tęsknię za Panem Bogiem, czyli za tym, żeby z Nim porozmawiać tak jak w niebie święci mogą rozmawiać z Panem Bogiem. Jeśli chodzi o ucztę kolejny raz pytam bo nie jestem do końca pewien jak wyrazić Panu Bogu swą wdzięczność.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-08-26 16:49

Jeśli chodzi o ucztę, to już Ci odpowiedziano nie jeden raz, nie tylko w tym wątku i szanuj to (oraz czas i cierpliwość innych). A poza tym nie wiemy, czy masz na nią środki, czy zarabiasz itp.

Jeżeli Cię przeraża dobro, to masz (nie pierwszy) kłopot nierozwiązywalny na forum. Dziesiątki razy odsyłano Cię
1) do stałego kierownictwa duchowego,
2) do konsultacji medycznych, a przynajmniej psychologicznych.

Myślę od dawna, od lat, że nie traktujesz odpowiedzi serio.
Przewalasz na forum odpowiedzialność za swoje życie, forum Cię nie zaspokaja, uwaga rozmówców za szybko mija, i życia Ci ono nie urządza (nie taka jego rola), więc... powtarzasz.
Basta.

Data:   2025-08-27 23:28

Przeraża Cię to, że nie wiesz jak się Panu Bogu odwdzięczyć za wszystko, co od Niego otrzymałeś i każdego dnia otrzymujesz. Chyba tak trzeba na to spojrzeć i chyba to miałeś na myśli. Bo jeśli przeraża Cię sam fakt Bożej dobroci i miłości, to naprawdę masz problem.

Zamiast być przerażonym i zastanawiać się ciągle jak się Bogu odwdzięczyć, po prostu wykorzystuj w życiu to, co od Niego otrzymałeś, ciesz się tym, dziękuj Mu za to. Ale nie w jakiś szczególny, wyszukany sposób. Po prostu swoim życiem. Żyjąc blisko Niego. Budując relację z Nim. Znasz taką piosenkę?

"Nie umiem dziękować Ci, Panie. Bo małe są moje słowa. Zechciej przyjąć moje milczenie i naucz mnie ŻYCIEM DZIĘKOWAĆ."

Uczyń ją swoją modlitwą. I tak właśnie rób - dziękuj Bogu swoim życiem.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: