logo
Niedziela, 16 listopada 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Różaniec i intencje - pytania neofity
Autor: Bibi (---.dynamic.swiatlowod.plus.pl)
Data:   2025-10-17 14:13

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Jestem osobą świeżo nawróconą, która w świecie chrześcijańskim dopiero raczkuje. Staram się odmawiać Różaniec codziennie i choć początki były bardzo trudne, to teraz jest to dla mnie źródło ukojenia i spokoju na cały dzień. Bardzo lubię tę modlitwę i jej zmawianie sprawia mi ogromną radość :).

Mam kilka pytań, które od jakiegoś czasu mnie nurtują:
- czy zmawiając Różaniec wypada mówić intencje?

- jeśli tak, to czy wypada osobie wierzącej, aby zmawiać Różaniec w intencji dotyczącej bezpośrednio swojej osoby, np. znalezienie pracy, poprawę zdrowia?

- czy każda dziesiątka może mieć swoją intencję?

Bardzo przepraszam, że te pytania mogą wydawać się banalne, ale w internecie jest tyle odpowiedzi, że już sama nie wiem gdzie szukać pomocy.

Re: Różaniec i intencje - pytania neofity
Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2025-10-17 17:53

Witaj.
W modlitwie osobistej nie ma kategorii wypada/nie_wypada. To Twoja modlitwa i tylko Ty decydujesz co się tam znajdzie. Możesz wybrać dowolne intencje, w tym jak najbardziej w swoich sprawach. I tak, każda dziesiątka może mieć swoją intencję.
Dodam od siebie, że oprócz modlitwy prośby, warto też praktykować modlitwę dziękczynienia i uwielbienia. Z mego, i nie tylko mego doświadczenia wynika, że im więcej dziękuję Bogu i uwielbiam Go, tym łatwiej mi dostrzec Jego działanie w codzienności. Dziękować można za wszystko, za drobiazgi i poważne interwencje: miejsce na zatłoczonym parkingu (to czasem bywa cud), pogodę w sam raz na spacer albo deszcz, bo go brakowało, sprawne oczy i ręce, za dar nawrócenia i poznania Go, ale też za trudne doświadczenia, za dobro, które Bóg może z nich wyprowadzić, za Jego obecność w każdej sekundzie i Jego nieskończoną miłość.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-10-17 18:23

tak, tak, tak :)

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2025-10-17 19:33

Modlitwa prowadzi nas do bliskości z Bogiem. To jest Twój osobisty dialog, spotkanie serc, zawierzenie, prośba, odpocznienie. To jest Twoja tajemnica z Bogiem. Przychodzi czas, że przyjdą natchnienia i Duch Święty poprzez myśl poprowadzi także Twoją modlitwę.
Owszem jest też modlitwa wspólnotowa na której modlimy się w intencjach za kogoś, lub jakąś sprawę np. o światło, rozeznanie, co jest Bożą wolą. Odpowiadając na Twoje pytania, to idź w kierunku zaufania Bogu, bo On wie czego Ci potrzeba, więc staraj się przyjmować, to co Ci daje w codzienności. To jest bardzo trudne bo uczy pokory. Nie myśl o tym że Bóg tego nie wie co jest Ci potrzebne i dla duszy i ciała czy psychiki. Ucz się przyjmować i za wszystko dziękować, nawet to, co jest trudne.

Autor: Kasia (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-10-18 10:55

Ja tak odmawiam Różaniec bardzo często, że któraś dziesiątka za Dziecko Nienarodzone bo podjęłam się Adopcji trzeci raz.
Druga za księdza konkretnego, często też na naszą Ojczyznę, albo za Dusze w Czyśćcu cierpiące. Wtedy przed każdą dziesiątką właśnie myślę o intencji.
Lub tylko za Dziecko Nienarodzone, a reszta np dziękuję Maryi z opiekę lub po prostu odmawiam Różaniec/rozmyślam dłużej o tajemnicach.

Autor: Barbara (---.dynamic-1-kat-k-5-2-0.vectranet.pl)
Data:   2025-10-22 10:29

Ja wszystkie moje intencje - a jest ich dużo za żywych i zmarłych - mówię na początku różańca, nie dzieląc ich na dziesiątki czy dni.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-10-22 16:27

Czasem pomocą może być czytanie Pisma Świętego odnośnie wydarzeń różańcowych. Jedna z propozycji:
http://analizy.biz/jpg/rozaniecpismo.jpg

Jeśli jeszcze nie czytałeś, gorąco polecam List Apostolski świętego Jana Pawła II Rosarium Virginis Mariae. Znajdziesz go w Internecie pod linkiem https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/listy/rosarium_virginis_16102002.html

Autor: Wiktor (---.97.84.122.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-10-27 18:12

To nie chodzi o to, czy coś wypada czy nie wypada. Bóg nie jest kimś kto wymyśla wydumane zasady po to, aby się na nas obrazić gdy ich nie przestrzegamy. Wszystko co wypływa z szacunku do Pana jest dozwolone na modlitwie. Intencja, niezależnie czy będzie ona jedna czy dziesięć może stanowić dodatkową motywację do modlitwy.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: