logo
Niedziela, 09 listopada 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy na świecie nie ma rzeczy nie stworzonych przez Boga?
Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-01 20:48

Dzisiaj w czasie Mszy zastanowiły mnie słowa z wyznania wiary: "Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych." Co to znaczy? Czy na świecie nie ma rzeczy nie stworzonych przez Boga?

A co z dziełami ludzkimi? Co ze złymi rzeczami? Co np. z narzędziami tortur? Co z bronią? Co z AI, z książkami satanistycznymi i różnym innymi nieciekawymi rzeczami? Też są stworzone przez Boga? Jak rozumieć te słowa z nicejsko-konstantynopolitańskiego wyznania wiary?

Słów tych nie ma w apostolskim symbolu wiary wypowiadanym np. w czasie Mszy neokatechumenalnych. Ale w czasie klasycznej Mszy są one wypowiadane. O co w nich chodzi?

Re: Czy na świecie nie ma rzeczy nie stworzonych przez Boga?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-01 22:19

Trzeba odróżnić stwarzanie od tworzenia.

Człowiek nie stwarza. Nie może powołać do istnienia z nicości. Musi mieć jakiś punkt wyjścia. Musi mieć materię, musi mieć swój rozum, który "wyprodukuje" pomysły, musi mieć do dyspozycji jakieś prawa natury. Narzędzia się produkuje z czegoś (nie z nicości), stosując odpowiednie procesy do obrobki jakiejś materii albo energii (które to procesy nie są nicością ani nie są "z niczego", skądś się wzięły), a idea powstaje w ludzkim umyśle, który nie jest nicością, próżnią, brakiem, dziełem rąk ludzkich albo samej przyrody czy czymś w tym stylu.
Człowiek tworzy z czegoś, przy użyciu czegoś.

Pan Bóg stwarza. Z niczego.

Ale nie radzę szukać na oślep tej różnicy miedzy tworzeniem a stwarzaniem np. w słownikach ogólnych języka polskiego. To się raczej nie uda. Nie ten sposób myślenia. Sprawdziłam.
Trochę szkoda.

A zło jest brakiem dobra. Braku Bóg nie stwarza. Stwarza dobro. Kto inny je niszczy albo uszczupla.

W końcu znalazłam tekst, który mogłeś znaleźć sam :-) https://kosciol.wiara.pl/doc/8652982.Wierze-w-Boga-Stworzyciela-Wszystkiego-bez-wyjatkow

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-01 23:23

Myślę, że to pewne nieporozumienie.
Bóg jest Stwórcą całej Rzeczywistości - zarówno duchowej jak i tej "doczesnej" (poczynając od Przestrzeni i Czasu, po materię i energię włącznie).
To, co tworzą ludzie (a także np. bobry budujące schronienia) nie jest "stwarzaniem" lecz "przetwarzaniem" rzeczy stworzonych.
Jeśli człowiek buduje dom, szykuje obiad czy konstruuje bombę, robi to z tego, co stworzył Bóg.

Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-02 03:29

Dziękuję zwłaszcza Hannie za znalezienie tego tekstu. To ciekawe i mądre słowa. Ale do mnie wciąż to nie dociera i trudno mi modlić się słowami z tego wyznania wiary. Z tradycyjnym Składem Apostolskim już nie mam problemów - kiedyś miałem, ale już minęły. Jednak wciąż czytając słowa "wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych" czuję się jakbym mówił, że Bóg stworzył również narzędzia tortur. Nie tylko materię niezbędną do zrobienia tych rzeczy, ale również same te rzeczy. I myślę, że jestem tu trochę podobny do mojego imiennika z Ewangelii, który mówił: «Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę» (J 20, 24). Pokochałem Boga w Jezusie, ale moja wiara nie jest na tyle silna, żeby bez zastrzeżeń przyjmować wszystko, czego naucza Kościół katolicki.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: