logo
Niedziela, 16 listopada 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Kumulacja czynów odpustowych jednego dnia?
Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-05 15:27

Jest już podobny temat:
https://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=421872&t=421864 ale tam jest bardziej ogólnie. Tym razem mam pytanie praktyczne. Wczoraj (we worek, 4 listopada) byłem na Mszy Świętej, ale nie na cmentarzu. Czy jeśli dzisiaj, 5 listopada 2025, nawiedzę cmentarz i wypełnię pozostałe warunki to mam szansę w połączeniu z wczorajszą Komunią Świętą uzyskać dzisiaj odpust za zmarłych?

------

Doprecyzowując: jednego dnia odpust za jedną osobę (nie za kilka). Forowicze zapewne napiszą więcej.
moderator

Re: Kumulacja czynów odpustowych w jednego dnia?
Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2025-11-05 18:00

Dla uzyskania odpustu wszystko ma być jednego dnia.
Nie znaczy to, że Twoje działania i modlitwy są bezcelowe czy że nie mają wartości - każda modlitwa, Komunia, ofiarą jest ważna.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2025-11-06 01:54

Tomaszu, we wskazanym przez Ciebie wątku jest taka odpowiedź:

Penitencjaria Apostolska
Dar Odpustu

"5. Wskazane jest, ale nie konieczne, aby przystąpić do spowiedzi sakramentalnej, a zwłaszcza do komunii św. i pomodlić się w intencjach papieskich w tym samym dniu, w którym dokonuje się dzieła związanego z odpustem; wystarczy jednak, jeśli dopełni się tych pobożnych obrzędów i modlitw w okresie kilkunastu (ok. 20) dni przed lub po dziele odpustowym. Wybór modlitwy do odmówienia w intencjach papieskich pozostawia się wiernym, ale zaleca się «Ojcze nasz» i «Zdrowaś Maryjo». Dla uzyskania kilku odpustów zupełnych wystarczy jedna spowiedź sakramentalna, ale dla każdego z osobna wymagana jest komunia św. i modlitwa w intencjach papieskich."

https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/inne/odpusty.html

Jaką masz trudność w zastosowaniu tego wyjaśnienia do Twojej sytuacji?

Autor: Kasia (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-11-06 09:20

Tomasz, pamiętaj że do końca roku możesz uzyskać też odpusty w kościołach jubileuszowych 2025. Poszukaj swojego miasta, które kościoły są wyznaczone. Nawiedzając pobożnie ten kościół + inne warunki jak łaska uświęcająca, Msza Święta + Komunia, modlitwa za intencje Ojca świętego.

Nie traktuj tego magicznie tak, że sobie coś sumujesz... Masz warunki, ich się trzymaj. A tak to błagaj Boga o ukrócenie czyśćca dla zmarłych co dzień nawet, warto myśleć o innych niż tylko rodzina. Ostatnio proszę o Duszę, która najdłużej jest w czyśćcu. Możesz pomyśleć o ludziach, których znasz, a ich rodzina nie jest wierzącą, za nich wziąć. Bo może nikt z rodziny nie modli się w ich intencji.

Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-06 19:38

Może sprecyzuję: Mam wątpliwości z tego powodu, ze po prostu byłem tego dnia na Mszy i przystąpiłem do Komunii. Nie wiązałem tego z odpustem - w momencie przyjmowania Komunii nie miałem takiej intencji. Następnego dnia nie miałem specjalnie możliwości pójścia na Mszę, ale chciałem pójść na cmentarz i pomodlić się w intencji uzyskania odpustu. Mam wątpliwości, czy Komunia w innym dniu, przy której w ogóle nie było intencji uzyskania odpustu może się "liczyć".

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: