logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Ps 16, 4.8 wątpliwości
Autor: Piotr (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-07 00:21

Witam, mam pytanie co do modlitwy Psalmem 16.

Znajdują się w nim dwa fragmenty, które powodują u mnie wątpliwości

4. Ci, którzy idą za obcymi [bogami],
pomnażają swoje boleści.
Nie wylewam krwi w ofiarach dla nich,
imion ich nie wymawiam swoimi wargami.

8. Stawiam sobie zawsze Pana przed oczy,
nie zachwieję się, bo On jest po mojej prawicy.

Pytania:

1. Czy jeżeli opowiadam żarty o bóstwie Baal to wypowiadam jego imię, co jest sprzeczne z wierszem 4. Czy to oznacza że nie mogę się modlić tym psalmem skoro wypowiadając słowa tego psalmu stwierdziłbym fałszywie że „imion ich nie wymawiam swoimi wargami”.

2. Co oznacza fragment „Stawiam sobie zawsze Pana przed oczy”? Czy oznacza on że zawsze mam świadomość istnienia Boga, czy że zawsze jak grzeszę to wiem że jest to przewinienie przeciwko Panu Bogu? Jeżeli tak, to czy jeżeli nie mam zawsze takiej świadomości to czy to znaczy że modląc się tym psalmem kłamię w modlitwie?

3. O co chodzi z „zawsze” w ósmym wierszu? Przecież człowiek przez 100% czasu swojego życia nie stawia sobie Pana przed oczy, cokolwiek to by znaczyło?

Re: Ps 16, 4.8 wątpliwości
Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-07 08:42

Zaraz zaraz. To nie kodeks karny, tylko pieść miłości do Boga :)

"imion ich nie wymawiam swoimi wargami" znaczy po prostu, że ich nie wychwalam, nie modlę się do nich itd. I tyle. Nie rozciągajmy tego na literalny zakaz.

„Stawiam sobie zawsze Pana przed oczy” oznacza po prostu, że w swoim życiu i postępowaniu zawsze staram się kierować wolą Bożą, Jego Prawem.
Pewnie, że ideał jest trudno osiągalny, dlatego właśnie niekiedy grzeszymy.

Ogólnie: nie podchodź do Słowa Pisma bojaźliwie, skrupulancko, nie szukaj fraz która "przekroczyłeś" - lecz szeroko i z miłością. To nie zbiór przepisów, to List Miłosny Boga do człowieka.
Każdego człowieka.

Autor: Piotr (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-08 08:33

Czyli rozumiem że modlitwa psalmem to czytanie "Listu Miłosnego Boga do człowieka", przy czym nie ma konieczności żeby życie/postępowanie człowieka modlącego się danym psalmem było faktycznie takie jak jest opisane w psalmie nawet jeżeli jest pisany on z perspektywy jednej osoby.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-08 14:13

(1)
Źle rozumiesz - każdy z nas powinien się starać, by nasze życie było zgodne ze Słowem Bożym.

(2)
Dobrze rozumiesz - jest oczywiste, że nie zawsze nam się to udaje.

(3) Źle rozumiesz - treść Psalmu to nie jego literalne stwierdzenia (w rodzaju "imion ich nie wymawiam swoimi wargami") tylko jego PRZEKAZ.

Pozwól, że wytłumaczę to na dwu przykładach z życia, zadając retoryczne pytania:

- czy, jeśli narzeczony mówi do ukochanej "świata za Tobą nie widzę" to twierdzi, że literalnie nie jest w stanie zobaczyć niczego innego (i w konsekwencji, jako praktycznie ślepy, nie powinien np. prowadzić samochodu)?

- czy, jeśli żona mówi do męża "tylko Ciebie kocham, jesteś moją jedyną miłością" to oznacza, że nie kocha matki, ojca i braci i nawet swoich dzieci (nie mówiąc już o Bogu)?

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: