Autor: Justyna (---.dynamic.play.pl)
Data: 2025-11-24 09:55
Jeżeli masz orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego to przedszkole do którego uczęszcza dziecko ma obowiązek znalezienia dla niego nauczyciela wspomagającego, państwo daje na taki etat znaczne pieniądze więc tu dużo zależy od dostepności i czasu an znalezienie nauczyciela. U mnie w Warszawie trwało to pół roku - była to ostatnia klasa przedszkola.
Przygotuj się psychicznie na to ze walka o dziecko będzie i będzie tu też sporo wygranych. Sama mam Aspergerowca i to jakie postępy zrobił to niebo a ziemia.
Przede wszystkim co u nas się sprawdziło - nie wiem co masz w zaleceniach ale spokój i duże wsparcie rodzica to już jest ogromny skarb dla dziecka, głowa do gory.
Mówienie - jest problem - logopeda - masz poradnię psychologiczno-pedagogiczną?Zajęcia są darmowe, jeśli pójdzie do szkoły integracyjnej dodatkowo są zajęcia w szkole.Integracja sensoryczna - poprawa się, zmniejszenie nadwrażliwości - mój miał każdą możliwą nadwrażliwość -ruchową, dotykową, smakową, na hałas... , dodatkowo wyjścia na plac zabaw lub ruchowe zajęcia jakiekolwiek (basen?), Biofedback, Tomatis, Warnke - trening uważności słuchowej - jak dla mnie najlepszy ten pierwszy. Zajęcia ze zwierzętami - zwierzak w domu, szachy...znalezienie córce koleżanki chociaż jednej, wspólne wyjścia, wsparcie w rodzinie (siostra ciot. to też rozwijanie umiejętności społecznych), rozmowa z dzieckiem i wsparcie.
Wszystko jest do zrobienia, ważna jest też suplementacja - witamina D3, omega 3 na poprawę zdolności psych., witaminy B - te dzieciaki jedzą raczej słabo.
Zadbaj o siebie i relacje z partnerem, czas tylko dla siebie i podobnie jak dla dziecka - witaminy dla siebie - nikt tu nie chce dostać depresji :-)
Powodzenia i tylko napiszę że może teraz jest ciężko ale nie musi tak być ciągle, Bóg będzie Cię wspierał jeśli o to poprosisz, mi dał wspaniałych lekarzy, psychologa czasem cudem się znajdywał, wsperał mnie zawsze i Ciebie też będzie. Z modlitwą.
|
|