logo
Niedziela, 14 grudnia 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy w niebie będę miał Anioła Stróża?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-11-09 20:17

Te Amo Mea Carissima Amor Sanctissima,

Czy jak umrę to Pan Bóg da mi Mego Anioła Stróża na całą moją wieczność? Jeśli Pan Bóg dałby mi Go na wieczność to ja zawsze będę wdzięczny Panu Bogu za taką łaskę.
Dziękuję za odpowiedź.

Re: Czy w niebie będę miał Anioła Stróża?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-11-10 03:44

W jaki sposób Anioł Stróż miałby Ci pomagać w niebie?

Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-11-10 10:38

Będzie ze mną spędzał czas w niebie. Będzie ze mną uwielbiał Pana Boga, śpiewał, tańczył, rozmawiał, jadł i pił.

Autor: Link (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-10 12:33

https://m.katolik.pl/moj-aniol-stroz-forever,30334,416,cz.html

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-10 14:32

"Będzie ze mną [...], śpiewał, tańczył, rozmawiał, jadł i pił".

Szczerze, to bladego pojęcia nie mamy, jak będzie w niebie i jakie konkretne czynności będą tam wchodziły w grę. Tylko przypuszczenia i poezja.
Będzie nieskończenie lepiej. Pan Bóg nam tego detalicznie nie objawił, więc widocznie nie jest nam to potrzebne. Nie warto się nad szczegółami głowić, to nic nam nie daje. Przyjdzie czas, to - oby! - się przekonamy.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-10 17:41

Karolu,
Pan Bóg dał Ci Anioła Stróża na całą Twoją wieczność. Pisze o tym pan Roman Zając w artykule pt.: "Mój Anioł Stróż. Forever". Ten artykuł jest na Katoliku, wystarczy wpisać tytuł w wyszukiwarkę lub skorzystać z podrzuconego wyżej linku. Od setek lat po dzień dzisiejszy, ludzkość zastanawiała się jak to jest w tym Niebie. Tacy już jesteśmy ciekawi. i nikt tego nie zmienił i nie zmieni, bo ludzkiej tęsknoty i wyobraźni nie da się ujarzmić i zatrzymać. A co będzie i jak będzie, tego dokładnie nie wiemy, ale na pewno Będzie :). Ważne aby nie zmarnować życia doczesnego i osiągnąć życie wieczne po prawej stronie.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-10 18:08

"Pan Bóg dał Ci Anioła Stróża na całą Twoją wieczność. Pisze o tym pan Roman Zając" - nie.

Magdaleno, czytajmy uważnie.. Wystarczy zwrócić uwagę na sposób wyrażania się autora. Pan Roman Zając w linkowanym tekście jasno pisze o tym, że przedstawia wyłącznie hipotezy. Nie podaje pewników. Relacjonuje różne stanowiska i przestawia, co myśli, w co chciałby wierzyć.

Autor używa uczciwie zastrzeżeń: "Niektórzy uważają...", "inni natomiast uważają...", "pogląd... jest tylko hipotezą", "myślę, że...". "wierzono nawet...", "prawdopodobnie uczestniczy", "wierzę, że".
Tekst pana Zająca nie jest obowiazującą wykładnią wiary Kościoła.

Nie wiem dokładnie, jak będzie w niebie, ale wiem, widzę na konkretnym materiale, jak powstają przeinaczenia w internecie. Mamy tu klasyczny przykład.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-11-10 20:49

Jeść i pić na pewno nie będzie - aniołowie nie mają ciała: "<Widzieliście, że> nic nie jadłem, wyście tylko mieli widzenie" - tak mówi archaniol Rafał w Tb 12,19.

Weź pod uwagę, że Anioł Stróż to nazwa funkcji tej konkretnej istoty. Tu w czasie Twego pobytu na ziemi jest po to, żeby Cię chronić i doprowadzić do Boga. W niebie nie będziesz już musiał być chroniony, nie będziesz grzeszyć i będziesz bezpośrednio z Bogiem. Zatem nawet jeśli Twój Anioł Stróż będzie ciągle "przypisany" do Ciebie, to w innej funkcji. Skoro tam będzie, to zapewne będziesz z nim i z innymi ludźmi i aniołami wielbić Boga, rozmawiać itd. Ale czy będziecie mieć szczególną relację, nie wiadomo.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: