logo
Niedziela, 14 grudnia 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy to oddaje Panu Bogu największą chwałę?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-11-17 21:55

Te Amo Mea Carissima Amor Sanctissima,

Czy uwielbianie Pana Boga jako Króla oddaje Panu Bogu największą chwałę?
Jeśli złoto jest symbolem chwały Pana Boga to czy złoto jest symbolem królewskości Pana Boga?

Dziękuję za odpowiedzi

Re: Czy to oddaje Panu Bogu największą chwałę?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-17 22:33

Wyjaśnij mi, Karolu, jaki jest sens układania tytułow Chrystusa wg ważności.

Data:   2025-11-18 09:30

Chodzi o to, że chciałbym Panu Bogu dać modlitwą która ma taką wartość jak złoto.
Podobno złoto jest symbolem królewskości Pana Boga. Chciałbym tylko dać Panu Bogu złoto poprzez modlitwę. Ale nie jestem pewien czy modlitwa uwielbienia Pana Boga jako Króla to ofiarowywanie złota Panu Bogu.

Autor: hanna (150.254.98.---)
Data:   2025-11-18 14:15

Pewnie masz dobrą intencję, ale szukasz w niewłaściwych obszarach.
Nie pomogę Ci.
Nie widzę żadnego sensu w próbie takiego przekładania symbolicznych obrazów na policzalne konkrety.
Nie znajduję też możliwości sprawdzania, który tytuł nadawany Chrystusowi wykorzystany w modlitwie ma wartość złota, a który np. srebra.
Myślę, że błądzisz, szukając takich rozwiązań.

Autor: Ona (---.30.32.254.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-11-18 19:22

Nie kombinuj, tylko zmów z serca "Ojcze nasz". Myślę, że Pan Jezus najlepiej wie, jaka modlitwa spodoba się Ojcu.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-11-20 02:56

W innym poście napisałeś:
"lubię zajmować konkretami, lubię patrzeć na świat głębiej, szerzej"
zatem zajmij się konkretami i patrz szerzej i głębiej, bo rozkminy tego typu to raczej drobiazgowość typu ile diabłów mieści się na łebku od szpilki.
W oddawaniu Bogu chwały nie ma "bardziej" czy "mniej" w kontekście tytułów. Jest oddawanie mu chwały zgodnie z przykazaniem miłości, czyli całym sercem, z całych sił, całą duszą i umysłem - albo tylko częściowo, czyli mniej lub bardziej. Tak, człowiek jest grzeszny i w związku z tym to przykazanie to ideał, do którego mamy dążyć. Można Boga nazywać Królem, Ojcem, wychwalać Jego miłosierdzie, dobroć - i wszystkie te cechy i imiona są tak samo dobre i ważne.
Zastanów się, czy ustalenie rzeczywistości podanej przez Ciebie w pytaniu przybliży Cię do Boga czy nie, czy może wręcz oddali. Na tym polega "głębiej i szerzej". Jak mówi psalmista, "Moją ofiarą, Boże, duch skruszony, nie gardzisz, Boże, sercem pokornym i skruszonym" (Ps 51, 19), przy czym "nie gardzisz" należy tu rozumieć raczej jako "nie odrzucisz".
W Ewangelii większe znaczenie miały 2 pieniążki dane przez wdowę jako wyraz zaufania Bogu i powierzenie Mu swojego życia niż złoto bankierów. Przemyśl to.
Zatem jakość jest ważna, nie ilość.

Możesz też poczytać o imionach Boga w Biblii i modlić się nimi. Nazwać kogoś jego imieniem w języku biblijnym to mieć z kimś relację, zażyłość. Niektóre z tych imion to (podpowiedzi z AI): El Szaddaj (Bóg Wszechmogący / Bóg Wystarczający / Bóg Gór), Jahwe Nissi (Pan Sztandarem Moim / Mój Znak), El Shaddai (Bóg Wszechmogący), El Roi (Bóg który widzi - można odczytać jako Bóg, który mnie widzi), El Hakkavod (Bóg chwały), a jest ich więcej - Biblia wymienia ich 72. Możesz stamtąd wziąć te tytuły i modlić się nimi. AI podaje je w wersji transliteracji hebrajskiej z wymową i ich znaczenie po polsku, więc możesz modlić się w obu językach, tak jak lubisz.

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-11-22 12:15

Karolu, dla Pana Boga złotem jesteś Ty, Twoja obecność, Twoje myśli, które do Niego kierujesz, Twoje słowa płynące z serca, Twoje łzy. On jest królem, który czeka i liczy na to, że przyjdziesz do Niego, usiądziesz Mu na kolanach i opowiesz, co u Ciebie słychać, jak minął Ci dzień, czym się martwisz albo co Cię cieszy. Na takie złoto czeka - na Ciebie takiego, jakim jesteś. Z wszystkim tym, co przeżywasz i czujesz. To jest złoto, które możesz Mu dać - swoją obecność, swój czas, myśli.

Data:   2025-11-23 13:37

Hanno, Ona, Estero, Myszko, dziękuję za odpowiedzi.

Myszko, czy koronka ze słów 'Kocham Cię' do Pana Boga może zastąpić opowiadanie Panu Bogu o swoim życiu gdy brakuje sił na rozmowę z Panem Bogiem?

Autor: myszka (78.30.99.---)
Data:   2025-11-23 16:23

Oczywiście, że może. Możesz też nic nie mówić, po prostu być. Tutaj chodzi przede wszystkim o Twoją obecność. Nie musisz nic mówić. Bóg będzie czytał w Twoim sercu. Ty po prostu usiądź obok i przytul się do Niego. Albo pozwól, żeby On Cię przytulił. I spróbuj usłyszeć jak mówi, szepcząc Ci delikatnie do ucha - "Nic, nie musisz mówić nic. Odpocznij we Mnie. Czuj się bezpiecznie."
https://youtu.be/IJbAArKXJyI?list=RDIJbAArKXJyI&t=19

Autor: zz (---.dynamic-4-waw-k-1-3-0.vectranet.pl)
Data:   2025-12-11 14:26

Największą chwałę Bogu daje aktywny udział we Mszy Świętej. Tam są piękne modlitwy odmawiane zbiorowo. Nie mówiąc o tym, że modlisz się razem z kapłanem i ze wspólnotą...

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: