Autor: Estera (---.kosman.pl)
Data: 2025-11-25 15:07
" Informację, że leki na depresję mogą wywołać manię u osoby z CHAD, która została błędnie zdiagnozowana przez lekarza, można łatwo odnaleźć w literaturze fachowej"
Nie tylko w literaturze fachowej. Informacja jest dostępna w kilka sekund w internecie, dodatkowo są na ulotkach leków, tu cytat z ulotki jednego z nich: "Ostrzeżenia i środki ostrożności: pojawienie sie u pacjenta chorującego na zaburzenia afektywne dwubiegunowe fazy maniakalnej".
"lekarz nie ostrzegł, że jeśli jego diagnoza jest błędna, to lek na depresję nie jest odpowiedni i może wywołać manię."
Inormacje są na ulotkach leków, tu cytat z ulotki jednego z nich: "Ostrzeżenia i środki ostrożności: pojawienie sie u pacjenta chorującego na zaburzenia afektywne dwubiegunowe fazy maniakalnej".
Tak jak napisałam: na początku leczenia pacjent widzi się z lekarzem często, raz w miesiącu albo nawet raz na 2 tygodnie. To pozwala obserwować stan pacjenta na bieżąco i modyfikować leczenie.
Lekarz na pierwszej wizycie pyta też, czy w przeszłości były epizody manii. I niestety nie każdy pacjent mówi prawdę, z różnych powodów, czasem z lęku np. przed stygmatyzacją. Na to lekarz nie ma wpływu.
Z drugiej strony leki to nie cukierki, pacjent ich nie dostanie, jesli nie będzie ku temu podstaw. Dodatkowo w depresji egzogennej gamechangerem jest terapia, którą się zwykle proponuje już na początku leczenia.
"W świetle tego, co widziałam, uważam, że osoby w stanie depresji miały się znacznie lepiej niż w stanie manii."
Tego nie wiem. Wiem natomiast, że CHAD i depresja to oddzielne choroby, że w przypadku depresji epizodu manii nie będzie, zatem unikając diagnozy i leczenia, wylewa się dziecko z kąpielą.
"już raczej nigdy nikogo nie będę zachęcała do leczenia, wiedząc, że zdarza się, iż lekarz nie ostrzega przed skutkami ubocznymi leków lub przed katastrofalnymi skutkami leczenia źle zdiagnozowanej choroby"
Ale to dotyczy tylko depresji czy tak ogólnie?
Brak leczenia depresji może doprowadzić pacjenta do samobójstwa, co akurat według mnie jest gorsze niż epizod manii.
Brak leczenia jakiejkolwiek innej choroby? Cóż, niektóre same przejdą, ale w większości przypadków takie działanie nie pomoże. Nie na darmo od paru lat trąbi się o tym, żeby badać się w ramach profilaktyki, czy to nowotworowej, czy np. chorób układu krążenia. Wcześnie wykryte nowotwory mają większe szanse na wyleczenie. Odkryta na etapie początkowym np. cukrzyca i podjęcie leczenia w porę pozwala uniknąć wielu skutków ubocznych choroby. Tak, leki na te i inne choroby też mają skutki uboczne, czasami bardzo uciążliwe. ale coś za coś. Dla przykładu leki przeciwnowotworowe mogą wywołać wtórną białaczkę - to leczyć ten nowotwór czy nie?
|
|