logo
Wtorek, 20 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dlaczego koronki są miłe Panu Bogu?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-12-11 16:43

Te Amo Meus Carissimus Abba Sanctissimus,

Nie chodzi, że jestem przeciwnikiem koronek. Ale nie wiem co się dzieje w sercu Pana Boga, że koronki są miłe Panu Bogu? Co jest takiego fajnego dla Pana Boga w powtarzaniu zdania modlitewnego?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Re: Dlaczego koronki są miłe Panu Bogu?
Autor: powtarzanie krótkiej modlitwy (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-12-11 17:17

Wielokrotne powtarzanie krótkiej modlitwy (jak akt strzelisty, różaniec, modlitwa Jezusowa) nie ma na celu „zadowolenia” Boga. Bóg nie potrzebuje wielu słów.
Jezus powiedział: „Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.” (Mt 6,7)

Więc co w takim razie ma sens? Powtarzanie nie zmienia Boga — zmienia nas. Bóg jest niezmienny. To nasze serce potrzebuje oczyszczenia, uspokojenia, wyciszenia, skupienia. Powtarzanie krótkiej modlitwy porządkuje chaos wewnętrzny, ucisza natrętne myśli, pomaga sercu wejść w obecność Boga, otwiera duszę na łaskę, powoli „ustawia” nas w dobrym kierunku. To jak oddech duchowy.

Powtarzanie sprawia, że modlitwa staje się modlitwą serca, a nie tylko języka. W tradycji Kościoła (zwłaszcza wschodniej) mówi się, że język powtarza, aby serce zapamiętało. Jedno zdanie powtarzane wiele razy zostaje w nas, zakorzenia się, staje się częścią naszego wnętrza. To nie mechaniczne klepanie — to przenikanie słowa do głębi. Jak w Piśmie: „O Panie, często wspominam Twoje imię.” (Ps 119,55)

Powtarzanie łamie złe myśli i buduje dobro. Często mamy w sobie niepokój, lęk, poczucie winy, natrętne myśli, autooskarżenia. Akt strzelisty jest jak przecięcie spirali złych myśli, jak zwyciężenie pokusy na samym początku, jak wezwanie światła w ciemności. Krótka modlitwa wypowiedziana dziesiątki razy dziennie stopniowo zmienia nawyki myślenia.

Powtarzanie jest jak trzymanie Boga za rękę. Nie zawsze mamy siłę na długą modlitwę. Nie zawsze potrafimy się skupić. Ale możemy powiedzieć jedno zdanie: „Jezu, ufam Tobie.” „Jezu, Ty się tym zajmij.” „Bądź przy mnie.” „Panie, pomóż.” To jak krótkie spojrzenie w kierunku Boga, krótkie poruszenie sercem. I wcale nie trzeba wielkich słów. Czasem „Jezu…” jest najgłębszą modlitwą.

Bóg nie potrzebuje powtórzeń — ale my potrzebujemy stałej łączności z Bogiem. Powtarzanie aktu strzelistego to jak rytmiczne oddychanie duszy, jak bicie serca modlitwy, jak utrzymywanie połączenia z Bogiem przez cały dzień. Kościół nazywa to modlitwą nieustanną. „Nieustannie się módlcie” (1 Tes 5,17). O to chodzi: nie o mnogość słów, ale o trwanie.

Powtarzanie otwiera bramę łaski. W modlitwie Jezusowej mówi się: „Modlitwa zstępuje z głowy do serca, a potem Duch modli się w nas sam.” Kiedy powtarzamy imię Jezusa, ono oczyszcza, rozjaśnia, chroni. To nie magia — to odpowiedź na łaskę, którą On sam daje.

Bóg nie potrzebuje wielu słów — ale my potrzebujemy wielu powrotów do Boga.
Powtarzanie modlitwy jest właśnie takim powrotem.

Autor: Akty strzeliste (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-12-11 17:24

Co to są akty strzeliste?
Akty strzeliste to krótkie modlitwy lub wezwaania, które możemy kierować do Boga wielokrotnie w różnych momentach dnia, w odpowiedzi na potrzeby, uczucia lub sytuacje, w jakich się aktualnie znajdujemy. W każdej chwili można je w myślach „wystrzelić w Niebo", niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy, w drodze, z dzieckiem, przy chorym, podczas oczekiwania na coś czy wykonując inne codzienne czynności, a także w sytuacjach stresowych.
To znana od dawna, niezwykle praktyczna forma modlitwy. Praktykowanie aktów strzelistych jest odpowiedzią na słowa Jezusa, że Jego uczniowie „zawsze powinni modlić się i nie ustawać" (Łk 18, 1). O tej tradycji wspomina już św. Augustyn, mówiąc o pustelnikach w Egipcie. Potem przejął ją chrześcijański Wschód, a następnie Zachód. Akty strzeliste wychodzą naprzeciw również współczesnemu stylowi życia, a jednocześnie przynoszą wiele korzyści duchowych, ułatwiając nam łączność z Bogiem w codziennym życiu. Często taką modlitwę nazywa się modlitwą serca, ponieważ polega ona nie tylko na wypowiadaniu słów, ale ma głęboki charakter osobisty, wyrażający bliską relację z Bogiem.

Postawa modlitwy nieustannej
Ze względu na zwięzłość i prostotę aktów strzelistych, poprzez częste ich powtarzanie, możemy wypracować w sobie postawę modlitwy nieustannej, czyli postawę trwania w obecności Bożej. Taka forma modlitwy nie ogranicza się do określonych okoliczności, do godzin czy miejsc; nie wymaga ciszy, skupienia czy klęczenia na kolanach, ale towarzyszy człowiekowi przez cały czas. W ten sposób modlitwa staje się częścią naszego codziennego życia, nawet gdy mamy bardzo mało czasu. W życiu pełnym pośpiechu i wyzwań takie krótkie modlitwy są niezastąpionym narzędziem utrzymywania codziennej więzi z Bogiem.

Rodzaje aktów strzelistych
Akty strzeliste mogą przyjmować różne formy: mogą być modlitwą skierowaną do Boga Ojca, do Jezusa Chrystusa, do Ducha Świętego, do Najświętszej Maryi Panny czy do Świętych. Często są też wyrażeniem uznania i zaufania w Bożą pomoc. Mogą mieć charakter prośby, dziękczynienia, uwielbienia, skruchy, ale również być wyrazem radości, nadziei czy zawierzenia.

Przykłady aktów strzelistych
Przykładowe akty strzeliste to krótkie modlitwy wzbudzane w dowolnej chwili, np. „Dziękuję Ci, Boże", „Jezu, ufam Tobie", „Chwała Panu!", a nawet wypowiadane ze czcią, powoli i uważnie samo Imię Zbawiciela: „Jezu!". Można je łączyć ze spokojnym oddechem, co sprzyja świadomej modlitwie i odpoczynkowi, zwłaszcza w trudnych, stresujących momentach. Modlitwa aktami strzelistymi, wprowadzając w naszą codzienność poczucie Bożej obecności, pomaga nam utrzymać wewnętrzny pokój. Dzięki takiej modlitwie serce człowieka staje się coraz bardziej otwarte na Bożą wolę i na Jego prowadzenie.

Dobroczynne działanie modlitwy
Kościół katolicki wspiera praktykę aktów strzelistych, uznając je za sposób na stałe zbliżenie się do Boga. Są one zalecane, ponieważ pozwalają na utrzymywanie kontaktu z Bogiem w codziennych obowiązkach, pomagają oczyścić umysł z negatywnych myśli i przekonań, skupiając naszą uwagę na Bogu. Często są także formą szybkiego resetu" w chwilach, gdy czujemy się przytłoczeni problemami, stresem czy zmartwieniami. Mole prowadzić do większej harmonii wewnętrznej, pokoju i poczucia bliskości z Bogiem.

Praktyka modlitwy aktami strzelistymi
Dla ułatwienia można wyznaczyć sobie pewne miejsca, w których bywamy regularnie, lub pewne powtarzające się sytuacje, aby zawsze wówczas oddawać Bogu chwałę w formie aktu strzelistego - czy to przechodząc koło obrazu religijnego wiszącego w domu na ścianie, czy obok przydrożnej kapliczki, ale także na przykład jadąc windą, idąc po schodach lub przejściem podziemnym czy przez most, widząc przejeżdżający pociąg, lecący samolot lub słysząc sygnał karetki itp. tak aby były to nasze stałe punkty kierowania myśli ku Bogu.

Można też wyznaczyć sobie którąś z niewymagających skupienia codziennych aktywności, aby zawsze w czasie jej wykonywania zwracać się do Boga w akcie strzelistym - czy to w trakcie odkurzania, czy idąc z przystanku do domu, podlewając kwiaty, obierając ziemniaki lub wynosząc śmieci itp. Sygnałem do wzniesienia aktu strzelistego w niebo może też być dla nas odgłos dzwonu w kościele lub ustawiony w smartfonie alarm na początku każdej godziny lub godzin przez nas wybranych. W ten sposób dzień stanie się przepełniony Bożą obecnością.

Skąd czerpać inspirację do modlitwy aktami strzelistymi?
Inspirację do modlitwy aktami strzelistymi można czerpać z różnych źródeł: z Pisma Świętego, z tekstów liturgicznych, z pieśni religijnych, z pism Świętych, mistyków i Ojców Kościoła, z naszej własnej cichej modlitwy lub adoracji, z naszych codziennych natchnień, doświadczeń i relacji.

Im częściej praktykujemy te krótkie, spontaniczne i autentyczne modlitwy, tym bardziej stają się one naturalną częścią naszego życia. Jest to ważne, ponieważ to przez modlitwę wchodzimy w świat łaski, a tym samym wkraczamy w centrum zbawienia, którym jest miłujące serce Boga.

Autor: modlitwa powtarzalna a z serca (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-12-11 17:35

Wyjaśnienie różnicy między mechanicznym powtarzaniem modlitwy a modlitwą serca

Mechaniczność — kiedy usta mówią, ale serce „śpi”. To sytuacja, gdy powtarzam słowa „z automatu”, myśli uciekają w różne strony, nie ma skupienia, nie ma zaangażowania, „klepię” szybko, by odhaczyć, modlitwa jest jak odtwarzacz w tle. To jest jak czytanie tekstu bez rozumienia, jak melodyjne powtarzanie słów, jak rytuał bez treści. Kościół nie potępia takiej modlitwy. To nie jest grzech. To po prostu początkowy etap modlitwy — poziom ust.

Modlitwa serca — kiedy serce zaczyna „mówić” zamiast ust. Modlitwa serca nie oznacza emocji ani wzruszeń. To nie uczucie. To postawa.
Modlitwa serca to gdy jestem świadomy, że mówię do Boga, gdy choć na chwilę zatrzymuję się wewnętrznie, gdy słowo dotyka mnie choć trochę, gdy chcę być przy Bogu, choćby przez sekundę, gdy powoli otwieram serce na Jego obecność, gdy powtarzając słowa, pragnę, by przeniknęły mnie głębiej.

Modlitwa serca może być: cicha, zmęczona, bezsilna, bezemocjonalna. A mimo to jest intensywna.
Największy paradoks: modlitwa serca może być bez uczuć — i nadal być najprawdziwsza.

Kluczowa różnica. Modlitwa mechaniczna: „Mówię słowa.”
Modlitwa serca: „Chcę, by te słowa coś we mnie zmieniły.”
To nie kwestia ilości słów, ani intensywności. To kwestia wewnętrznej intencji.

Co mówi o tym Jezus? Pan Jezus potępia gadatliwość, nie powtarzalność: „Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi.” (Mt 6,7) Ale równocześnie uczy nas „Ojcze nasz” — modlitwy powtarzalnej, modlitwy w Getsemani — powtarzanej trzykrotnie (Mt 26,44), zachęca: „proście nieustannie”. Więc problem nie jest w powtarzaniu. Problem jest w tym, że słowa mogą oderwać się od serca.

Kiedy mechaniczność staje się modlitwą serca? To przejście dzieje się stopniowo, gdy zwolnisz tempo, gdy jednym zdaniu skupisz się dłużej, gdy zaczniesz świadomie powtarzać to samo słowo, gdy nie będziesz walczyć z rozproszeniami, lecz spokojnie wracać, gdy będziesz mówić wolniej — z oddechem.
Modlitwa serca zaczyna się, gdy słowo osiada w sercu, powoli wchodzi w rytm oddechu, staje się „wewnętrznym światłem”. To nie polega na emocjach. To polega na wewnętrznym skupieniu.

Najprostszy test czy moja modlitwa jest mechaniczna czy „serca”? Zadaj sobie jedno pytanie: Czy choć przez jedną sekundę wiem, że mówię do Boga? Jeśli tak — to była modlitwa serca. Nawet jeśli przez pozostałe minuty była mechaniczna.

A co jeśli wszystko jest mechaniczne? To też może być modlitwa — modlitwa woli, modlitwa wytrwałości. Kościół mówi: „Nawet modlitwa sucha, bez uczuć i bez myśli, jest modlitwą — jeśli tylko serce nie odwraca się od Boga.” Czasem najprawdziwsza modlitwa brzmi: „Boże, nic nie czuję”, „Boże, jestem pusty”, „Boże, nie wiem, czy mnie słyszysz”, „Boże, nie umiem się modlić.” I to jest modlitwa serca — bo to jest prawda Twojego serca.

Mechaniczność to modlitwa ust,
modlitwa serca to modlitwa intencji.
Mechaniczność mija, serce wraca — jeśli trwasz.

Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-12-11 18:25

Bardzo dziękuję

Autor: Betadine (---.stwist.pl)
Data:   2025-12-17 17:10

Panu Bogu nasze modlitwy, ani ich jakiś konkretny rodzaj nie jest tak naprawdę potrzebny, bo Bóg jest doskonały i nie ma żadnego braku. Bogu nie ubędzie ani chwały, ani doskonałości z powodu, że ktoś modli się więcej, mniej, albo wcale. To nam jest potrzebna modlitwa, taka czy inna i w tym rozumieniu modlitwa jest miła Bogu. Każda, nie tylko koronki.

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2025-12-21 10:27

Koronka to nieustanna modlitwa.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: