Autor: B. (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data: 2026-01-27 01:17
Człowiek ma w życiu różne etapy.
Ponadto – np. w klasztorach kontemplacyjnych nie podróżują i to jest dobre.
Niemniej Pismo Święte zachęca do podróżowania:
9 Mąż, który podróżował, zna wiele rzeczy
i mądrze przemawiać będzie, kto ma wielkie doświadczenie. Syr 34,9
10 Kto nie ma doświadczenia, wie mało,
a ten, kto podróżował, wzbogacił swoją sprawność. Syr 34,10
11 Wiele widziałem w moich podróżach
i więcej rozumiem, niż wypowiedzieć potrafię. Syr 34,11
Izraelici byli zobowiązani Prawem Mojżeszowym pielgrzymować do świątyni Jerozolimskiej:
„16 Trzy razy do roku ukaże się każdy mężczyzna przed Panem, Bogiem twoim, w miejscu, które sobie obierze: na Święto Przaśników, na Święto Tygodni i na Święto Namiotów. Nie ukaże się przed obliczem Pana z próżnymi rękami.” Księga Powtórzonego Prawa 16,16
Pamiętasz, jak 12-letni Jezus zagubił się Maryi i Józefowi? Było to właśnie w czasie takiej pielgrzymki. Z Nazaretu do Jerozolimy jest chyba ponad 100 km (w jedną stronę plus powrót)
Oczywiście zawsze i wszędzie, także w kwestii podróżowania, obowiązuje cnota umiarkowania. Są osoby majętne i publiczne, które jeżdżą po całym świecie, nawet np. z biurem pielgrzymkowym Pallotynów, a w mediach do dziś deklarują (media, nie Pallotyni) ateizm i propagują aborcję (mam na myśli byłą posłankę, już starszą panią, może jednak jeszcze się nawróci…).
Proponowałabym, abyś wpisał w wyszukiwarkę nazwę przystępnej, łatwej, ale pięknej przestrzeni, np. „Dolina Strążyska” i kliknął w zakładkę „Obrazy”.
Jeżeli coś Cię zauroczy i zapragniesz to zobaczyć, poproś mamę, żebyście tam pojechali. Jeżeli jesteś starszy, możesz zaproponować wyjazd koledze. Nawet biblijny Tobiasz nie wędrował samotnie, ale z Rafałem.
Kilka dni wystarczy.
Tanie noclegi z łazienką, w czystych pokojach po remoncie, możesz zarezerwować dzwoniąc np. do księży Bonifratrów w Zakopanem lub do sióstr, których domów zakonnych jest tam wiele. Zimą wyniosłe zakopiańskie świerki są osypane śniegiem i wyglądają jak z bajki. Są też niziutkie górki, gdzie za niewielką kwotę można wynająć na kilka godzin instruktora, który uczy podstaw jazdy na nartach.
Czytelne mapki rozdają za darmo w wielu „chatynkach” z napisem „Informacja turystyczna".
To tylko przykład. Są też przepiękne jeziora z wypożyczalniami kajaków, w Warszawie wczesne spacery ornitologiczne, gdzie grupa z przewodnikiem słucha w parku porannego śpiewu ptaków.
Ale nic na siłę. Jak wspomniałam, człowiek ma w życiu różne etapy. Życzę abyś zachwycił się jakimś Bożym cudem przyrody i zapragnął je „dotknąć” :)
Serdecznie pozdrawiam
|
|