logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak modlić się za ludzi, którzy odeszli od Pana Boga?
Autor: Karol (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-01-07 09:14

Te Amo Meus Carissimus Tati Sanctissimus,
Postanowiłem sobie że będę się modlił za ludzi, którzy odeszli od Pana Boga. Nie chce się modlić Różańcem albo Koronką do Miłosierdzia Bożego, bo nie mam sił ich odmawiać. Proszę o dokładne instrukcję jak modlić się za takich ludzi. Nie wiem od czego zacząć ani na czym skończyć. Dziękuję Moderatorowi za publikację tego pytania i dziękuję za odpowiedzi.

Re: Jak modlić się za ludzi, którzy odeszli od Pana Boga?
Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-01-28 19:27

Tomasz à Kempis w 'Naśladowanu Chrystusa' pisze: „Bóg kroczy z prostymi, objawia siebie pokornym, daje rozum maluczkim” (XVIII, 4). Skoro nie masz sił na Różaniec czy Koronkę, nie zmuszaj się do nich. Bóg nie potrzebuje Twojego wycieńczenia, ale Twojej miłości.

Krok 1: Jak zacząć? (Otwarcie)
- Gest: Połóż rękę na sercu.
- Słowa: Powiedz to, co napisałeś na początku: „Te Amo Meus Carissimus Tati Sanctissimus. Jestem tu, bo kocham Ciebie i tych, którzy o Tobie zapomnieli”.
- Intencja: Pomyśl przez sekundę o tych ludziach (nie musisz ich wymieniać z imienia, Bóg wie, o kogo chodzi).

Krok 2: Środek (Istota modlitwy)
Skoro nie masz sił na formy tradycyjne, wykorzystaj metodę „Ofiarowania Oschłości”. Tomasz à Kempis pisze, że miłość „nie czuje ciężaru, za nic ma trudy” (V, 4). Twoja słabość może być Twoją najpotężniejszą modlitwą.

Wybierz jedną z poniższych krótkich dróg (nie rób wszystkich, wybierz tę, która do Ciebie dziś pasuje):

- Droga „Jednego Westchnienia”: Spójrz na krzyż lub po prostu przed siebie i powiedz: „Panie, ofiaruję Ci to moje zmęczenie i brak sił jako modlitwę za tych, którzy odeszli. Niech mój brak słów będzie dla nich ratunkiem”.
- Droga „Zastępstwa”: Powiedz krótko: „Jezu, kocham Cię za tych, którzy Cię nie kochają. Wierzę za tych, którzy nie wierzą. Przepraszam za tych, którzy Cię wyśmiewają”. (To nawiązuje do Twojej sytuacji z koleżanką – to był akt najwyższej miłości).
- Droga „Imienia”: Powoli wypowiadaj Imię „Jezus”, myśląc o osobach zagubionych. Imię Jezus oznacza „Bóg zbawia”. Wypowiadając je, prosisz o zbawienie dla nich bez używania zbędnych słów.

Krok 3: Jak skończyć? (Zakończenie)
Zakończenie powinno przynieść Ci pokój, a nie poczucie niedosytu.
- Słowa: „Tati, zostawiam ich w Twoich rękach. Ty kochasz ich bardziej niż ja. Ufam Tobie”.
- Znak: Zrób powolny, uważny znak krzyża.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: