Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data: 2026-01-28 19:27
Tomasz à Kempis w 'Naśladowanu Chrystusa' pisze: „Bóg kroczy z prostymi, objawia siebie pokornym, daje rozum maluczkim” (XVIII, 4). Skoro nie masz sił na Różaniec czy Koronkę, nie zmuszaj się do nich. Bóg nie potrzebuje Twojego wycieńczenia, ale Twojej miłości.
Krok 1: Jak zacząć? (Otwarcie)
- Gest: Połóż rękę na sercu.
- Słowa: Powiedz to, co napisałeś na początku: „Te Amo Meus Carissimus Tati Sanctissimus. Jestem tu, bo kocham Ciebie i tych, którzy o Tobie zapomnieli”.
- Intencja: Pomyśl przez sekundę o tych ludziach (nie musisz ich wymieniać z imienia, Bóg wie, o kogo chodzi).
Krok 2: Środek (Istota modlitwy)
Skoro nie masz sił na formy tradycyjne, wykorzystaj metodę „Ofiarowania Oschłości”. Tomasz à Kempis pisze, że miłość „nie czuje ciężaru, za nic ma trudy” (V, 4). Twoja słabość może być Twoją najpotężniejszą modlitwą.
Wybierz jedną z poniższych krótkich dróg (nie rób wszystkich, wybierz tę, która do Ciebie dziś pasuje):
- Droga „Jednego Westchnienia”: Spójrz na krzyż lub po prostu przed siebie i powiedz: „Panie, ofiaruję Ci to moje zmęczenie i brak sił jako modlitwę za tych, którzy odeszli. Niech mój brak słów będzie dla nich ratunkiem”.
- Droga „Zastępstwa”: Powiedz krótko: „Jezu, kocham Cię za tych, którzy Cię nie kochają. Wierzę za tych, którzy nie wierzą. Przepraszam za tych, którzy Cię wyśmiewają”. (To nawiązuje do Twojej sytuacji z koleżanką – to był akt najwyższej miłości).
- Droga „Imienia”: Powoli wypowiadaj Imię „Jezus”, myśląc o osobach zagubionych. Imię Jezus oznacza „Bóg zbawia”. Wypowiadając je, prosisz o zbawienie dla nich bez używania zbędnych słów.
Krok 3: Jak skończyć? (Zakończenie)
Zakończenie powinno przynieść Ci pokój, a nie poczucie niedosytu.
- Słowa: „Tati, zostawiam ich w Twoich rękach. Ty kochasz ich bardziej niż ja. Ufam Tobie”.
- Znak: Zrób powolny, uważny znak krzyża.
|
|