logo
Sobota, 07 luty 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Skąd wiedzieć, że kocha się Boga?
Autor: Karina (---.next6.zicom.pl)
Data:   2026-01-07 20:10

Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? Jestem pewna, że nie jest to uczucie takie jak do ludzkiej osoby- żony do męża, matki do dziecka, siostry do brata, mężczyzny do kobiety. Ludzka miłość lub to co zwiemy miłością jest najczęściej odwzajemniona, namacalna wzajemną troską, bliskością, naznaczona gestami. A tej do Boga tego brakuje.
Nikt Boga nie widział, nie wie Kogo kocha. Żadnego uczucia do Boga nie da się ani porównać ani opisać, ani zbadać. Różne mamy relacje z Bogiem. Ja kocham Go tak, ona tak, a ten ktoś jeszcze inaczej, a jeszcze innemu się tylko wydaje,że Go kocha. Skąd wiedzieć, że gdy staniemy przed Boga obliczem nie usłyszymy, że nie kochałeś/las mnie. Ty mnie np. tylko wybrałeś ze strachu przed potępieniem, albo bo tak cię wychowali, albo tylko lubiłaś mnie, albo tylko we mnie wierzyłaś.
Łatwo mówić kocham Boga, kocham Jezusa - ale co przez to rozumieć tak naprawdę.

I odwracając to skąd wiedzieć, że Bóg/Jezus kocha nas? Przecież gdyby mnie czy kogoś innego na świecie nie było Bóg i tak dałby swojego Syna/ Jezus umarł by za nasze ( wtedy tych wszystkich innych ludzi) grzechy na krzyżu. Dlaczego życie niektórych to pasmo cierpień, nie wysłuchanych modlitw, próśb zalanych łzami w bezradności i składania wszystkiego w Bogu w ludzkiej nędzy - bez wysłuchania. Dlaczego tak często Bóg pomimo zapewniania nas o swojej miłości do każdego nie reaguje na prośby ludzi, którzy Go wzywają. Dlaczego tak często nie czujemy Jego obecności, a wręcz samotność i opuszczenie.
Dlaczego mimo tylu zapewnień w Piśmie Świętym i tym, że nas umocni, pomoże, wysłucha, pokrzepi to nie następuje. Chociaż wielu tak bardzo na to czeka.

Tematy Autor  Data
 Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? nowy Karina 
  Re: Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? nowy hanna 
  Re: Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? nowy Marek 
  Re: Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? nowy Karina 
  Re: Skąd wiedzieć, że kocha się Boga? nowy Domi 
 Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: