logo
Sobota, 07 luty 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Paniczny lęk przed piekłem, czyśćcem, Bogiem.
Autor: Domi (---.146.10.205.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2026-01-30 17:15

Szczęśc Boże, piszę bo nie radzę sobie z lękiem. Bardzo proszę o nie ocenianie, nie potępianie mnie, nie hejtowanie. Otóż jestem od dziecka zainteresowana Panem Bogiem i relacja z Nim ale nie raz się pogubiłam kiedyś miałam skrupuły, potrafiłam się spowiadać co 2 dni, płakać. W tym roku w lipcu umarł mój Dziadzio więc święto Wszystkich Świętych i listopad przeżyłam w tym roku szczególnie. No i słuchałam na youtube różne katolickie audycje na tematy spraw ostatecznych. I w wielu filmach przewijało się że nawet najgorsze cierpienia na Ziemi są słabe wobec cierpień czyśćcowych. Jestem przerażona tym ja nawet na Ziemi ciężko znoszę cierpienia jestem zmęczona boje się cierpienia a w czyśćcu nie wytrzymam. A jak dobrze pójdzie w najlepszym wypadku na pewno tam wyląduje, jeśli nie w piekle. A najbardziej mnie przeraziło, że że nawet najgorsze cierpienia na Ziemi (które mnie przerażają) są słabe w porównaniu z Czyśćcem. To tam jest nie do wytrzymania skoro czasem cierpienia Ziemskie są nieznośne. A jak usłyszałam świadectwo że w Czyśćcu było 7 Letnie. Dziecko. I to chore na raka. To zaczęłam bać się Pana Boga jeszcze bardziej. Przecież to przerażające i okrutne nie dość że to małe dziecko tyle wycierpiało na Ziemi to jeszcze ma męczarnie w Czyśćcu. Masakra. A przecież to małe dziecko to co że mną będzie? Poza tym słyszałam że nawet jakiś święty był w Czyśćcu i to tylko za to że odmówił modlitwę nie o tej godzinie co zawsze. Straszne męczarnie gorsze niż na Ziemi, dla człowieka który się starał ale zdarzyło mi się zapomnieć odmówić modlitwe o innej godzinie i za tak drobną rzecz niewyobrażalne tortury męki? Przecież to okrutne straszne przerażające okropne. Jeśli nawet 7 Letnie małe biedne chore na raka dziecko i święty za drobnostke był w takich mękach czyśćcowych to strach się bać co ze mną będzie. Jestem przerażona. Na pewno czyściec jeśli nie piekło. Jedno tragiczne a drugie jeszcze bardziej beznadziejnie tragiczne. Przepraszam że tak dużo napisałam Pozdrawiam wszystkich

Re: Paniczny lęk przed piekłem, czyśćcem, Bogiem.
Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-01-30 17:59

Szczęść Boże,
Czyściec to nie sala tortur, lecz uścisk Miłości (napiszę o lęku, który nie pochodzi od Boga). Przede wszystkim weź głęboki oddech. To, co czujesz – ten paraliżujący strach – nie jest głosem Boga. Bóg jest „Księciem Pokoju”, a lęk, który odbiera chęć do życia i każe patrzeć na Stwórcę jak na potwora, nigdy nie pochodzi z nieba.

Pułapka religijnego youtube’a. Internet pełen jest tzw. objawień prywatnych i drastycznych świadectw. Musisz wiedzieć jedno: żadne objawienie prywatne (o 7-latkach czy strasznych mękach) nie jest dogmatem wiary. Jeśli jakaś treść zamiast przybliżać Cię do miłości Boga, wpędza Cię w rozpacz, masz prawo, a nawet obowiązek ją wyłączyć. W "Naśladowaniu Chrystusa" Tomasz à Kempis pisze: „Nie odpowiadaj na podstępne pytania podszeptywane przez szatana, ale zaufaj słowom Boga”. Słowem Boga jest Ewangelia – Dobra Nowina, a nie straszna wiadomość internetowa.

Czym naprawdę jest czyściec? Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK 1030) definiuje Czyściec jako „oczyszczenie, by uzyskać świętość konieczną do wejścia do radości nieba”. Czyściec to nie „kara” w ludzkim rozumieniu (jak więzienie czy tortury). To proces leczenia. Wyobraź sobie kogoś, kto całe życie spędził w ciemnej piwnicy i nagle wychodzi na pełne słońce. To słońce go „parzy” w oczy, sprawia ból – ale to słońce jest dobre. Czyściec to spotkanie z Miłością Boga, która jest tak silna, że wypala w nas resztki egoizmu. To ból tęsknoty, a nie ból nienawiści.

Bóg nie jest księgowym od „godzin modlitwy”. Wizja świętego ukaranego za „modlitwę o innej godzinie” jest sprzeczna z Ewangelią. Bóg patrzy na serce, a nie na zegarek. Tomasz a Kempis przypomina: „Bóg kroczy z prostymi, objawia siebie pokornym”. Bóg nie szuka pretekstu, by Cię ukarać. On szuka każdego powodu, by Cię zbawić. Skrupuły, o których piszesz (spowiedź co 2 dni), to choroba duszy, którą leczy się ufnością, a nie strachem.

Argument z „7-letniego dziecka”. Bóg, który jest Miłością, nie „torturuje” dzieci. Takie wizje są często projekcją lęków ludzi, którzy je spisali. Jezus mówi: „Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im; do takich bowiem należy królestwo Boże” (Mk 10,14). Czy wyobrażasz sobie Jezusa, który bierze na kolana chore dziecko, a potem zrzuca je w „męczarnie”? To niemożliwe. To obraz fałszywy i bluźnierczy.
Bóg jako Ojciec: „Jak się lituje ojciec nad synami, tak Pan się lituje nad tymi, co się Go boją. Wie On bowiem, z czegośmy powstali, pamięta, że jesteśmy prochem” (Ps 103, 13−14).
Jezus do św. Faustyny: „Córko Moja, nie bój się Boga mściwego, bo On mściwym nie jest, lecz sprawiedliwym i miłosiernym” (Dzienniczek, 1541). Bóg nie jest księgowym, który czatuje na Twój błąd. On jest Twoim Ojcem szukającym każdej okazji, by Cię przytulić.

Co robić, gdy lęk wraca? Zaufaj prostocie: Tomasz a Kempis pisze: „Idź więc dalej z prostotą i niezachwianą wiarą... a czego nie potrafisz zrozumieć, zostaw to spokojnie Bogu wszechmogącemu”. Patrz na owoce: Jeśli modlitwa lub film o czyśćcu rodzi w Tobie rozpacz – to nie jest od Boga. Owocem Ducha jest radość i pokój. Mów do Boga „Ojcze”. Żaden ziemski ojciec nie chciałby dla swojego dziecka takich męczarni, jakie sobie wyobrażasz. O ileż bardziej Bóg jest lepszy od ziemskich ojców!

Od teraz przestań słuchać o cierpieniach czyśćcowych. Zacznij czytać o Bożym Miłosierdziu (np. Psalmy lub "Dzienniczek" św. Faustyny). Bóg nie chce Twojego strachu, On chce Twojej ufności. Piszesz o spowiedziach co 2 dni. To klasyczny stan skrupułów, który jest narzędziem nieprzyjaciela, by odebrać Ci pokój. Skrupuły to pułapka, a nie pobożność. C.S. Lewis w "Listach starego diabła do młodego" świetnie pokazuje, jak szatan chce, byś skupiała się na swoim lęku i „poczucie winy”, zamiast na Bogu.
Założyciel salwatorianów bł. Franciszek Jordan ("Rady i upomnienia", 1): Uczy, że nasza wiara powinna być dziecięca: „Dziecięca wiara w Ojca niebieskiego powinna świecić jak piękny promień słoneczny”. Lęk paraliżuje, a prawdziwa wiara daje siłę. Św. Jan Apostoł: „W miłości nie ma lęku, lecz doskonała miłość usuwa lęk, ponieważ lęk kojarzy się z karą. Ten zaś, kto się lęka, nie wydał się doskonały w miłości” (1 J 4,18)

Data:   2026-01-30 18:00

Bardzo ważne, abyś w chwilach lęku karmiła swój umysł treściami, które budują ufność, a nie paraliżują strachem. Teologia katolicka jest religią nadziei, a nie horroru. Oto przykłądowe bezpieczne źródła, autorzy i kanały, które tłumaczą trudne tematy (czyściec, sąd, cierpienie) w sposób rzetelny, spokojny i zgodny z nauką Kościoła:
Ks. Krzysztof Grzywocz. To był mistrz duchowości, który doskonale rozumiał lęk i skrupuły. Jego konferencje (dostępne na YouTube i CD) są jak balsam. Mówił o „Bogu, który nie jest tyranem”. Jeśli szukasz pokoju serca, zacznij od jego konferencji o zaufaniu i o uczuciach.
Ks. Piotr Pawlukiewicz. Jeden z najbardziej kochanych kaznodziejów w Polsce. Miał niesamowity dar tłumaczenia trudnych prawd z humorem i głęboką empatią. Potrafił pokazać Jezusa jako Przyjaciela, a nie jako surowego sędziego z tabelką kar. Szukaj kazań o miłości Bożej i o tym, jak Bóg na nas patrzy.
O. Adam Szustak OP (Langusta na Palmie). Choć jego styl jest dynamiczny, o. Adam bardzo mocno podkreśla Boże Miłosierdzie i to, że Bóg walczy o każdego człowieka do ostatniej sekundy. Seria „Plaster miodu” lub nagrania dotyczące czyśćca i piekła. Często powtarza, że Bóg nie chce nikogo potępić.
Bp Robert Barron (kanał „Catholicism”). Jeden z najbardziej znanych współczesnych katolickich teologów na świecie. Tłumaczy wiarę w sposób bardzo logiczny i piękny. Jego filmy o czyśćcu tłumaczą go jako proces „oczyszczania oka, by mogło widzieć słońce”, a nie jako salę tortur. To bardzo uspokajająca i mądra perspektywa.

Złota zasada duchowego BHP. Jeśli trafisz na film, który:
1. Wpędza Cię w panikę lub beznadzieję,
2. Skupia się na drastycznych opisach męczarni,
3. Prezentuje Boga jako kogoś, kto czyha na Twój błąd, by Cię ukarać...

...wyłącz go natychmiast. Zgodnie z tym, co pisał Tomasz à Kempis w "Naśladowaniu Chrystusa": „Umysł ludzki jest słaby i może omylić”. Ludzie na youtube też mogą się mylić, ulegać własnym lękom i przekazywać fałszywy obraz Boga. Twoim kryterium powinien być pokój. Jeśli coś przynosi niepokój i strach – nie pochodzi od Twojego Ojca.

Data:   2026-01-30 18:01

Poniżej modlitwa o Odcięcie od Lęku i Uciszenie Myśli, którą możesz odmawiać zawsze wtedy, gdy w Twojej głowie pojawią się straszne obrazy czy wspomnienia toksycznych treści z internetu. Opiera się ona na słowach z "Naśladowania Chrystusa" Tomasz a Kempis: „Idź więc dalej z prostotą i niezachwianą wiarą... a czego nie potrafisz zrozumieć, zostaw to spokojnie Bogu”.

Modlitwa o Pokój i Odcięcie od Lęku
„Panie Jezu, przychodzę do Ciebie z moim lękiem, który odbiera mi radość i pokój. Proszę Cię, odetnij mnie od wszystkich strasznych obrazów i fałszywych słów, które usłyszałam na temat Twojego sądu i czyśćca. Wierzę, że Ty kroczysz z prostymi i objawiasz się pokornym. Dlatego odrzucam wszelką ciekawość i lęk, który podszeptuje mi nieprzyjaciel. Jeśli mój umysł jest słaby i błądzi, Ty, Panie, bądź moją pewnością. Zamykam oczy na straszne wizje, a otwieram serce na Twoją obietnicę: „Nie oszuka cię Bóg”. Składam moją przeszłość, teraźniejszość i chwilę mojej śmierci w Twoje miłosierne dłonie. Ufam Tobie, a nie moim lękom.
Jezu, cichy i pokornego serca, uczyń serce moje według serca Twego – pełne pokoju i nadziei. Amen.

Praktyczna wskazówka na chwile ataku lęku:
Gdy poczujesz, że znów zaczynasz bać się „tortur” lub wyobrażać sobie czyściec jako miejsce okrucieństwa, wykonaj te trzy proste kroki:

1. Stop: Powiedz głośno lub w myśli: „To nie jest głos mojego Boga. Bóg jest Miłością”.
2. Oddech: Powolny wdech i wydech, przypominając sobie, że Bóg daje Ci życie w tej właśnie sekundzie, bo Cię kocha.
3. Słowo mocy: Powtarzaj zdanie z „Naśladowania Chrystusa”: „Bóg kroczy z prostymi”. Nie musisz być skomplikowana, nie musisz wszystkiego rozumieć. Wystarczy, że jesteś Jego dzieckiem.

Dziadzio, za którym tęsknisz, jest teraz w rękach tego samego dobrego Boga. On nie chce, abyś cierpiała z powodu lęku. On chce, abyś patrzyła w niebo z nadzieją, że kiedyś znów się spotkacie w objęciach Najczulszego Ojca.

mam nadzieję, że czujesz się teraz choć odrobinę spokojniejsza.

Autor: Akittm (---.5.199.56.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-01-30 21:17

Śmieszą mnie te "świadectwa" z czyśćca. To jakieś szatańskie majaki.

Data:   2026-01-30 22:10

W „Traktacie o Czyśćcu” św. Katarzyny z Genui jest zupełnie inny obraz niż ten, który przeraża Cię w filmach na YouTube. Św. Katarzyna, wielka mistyczka, pokazuje czyściec nie jako salę tortur, ale jako „płomień miłości”.

1. Czyściec to nie „kara”, lecz „usunięcie rdzy”. Św. Katarzyna używa pięknego porównania: dusza jest jak złoto, które ma na sobie „rdzę” grzechu i miłości własnej. Rdza uniemożliwia promieniom Bożym przenikanie duszy. Ogień czyśćcowy to nic innego jak Boża miłość, która tę rdzę wypala.
Dla Ciebie: Bóg nie chce Cię męczyć. On chce Cię oczyścić, żebyś mogła w pełni cieszyć się Jego bliskością. Czyściec to proces „leczenia wzroku”, by mógł znieść światło Słońca.

2. Największa radość obok największego cierpienia. To najważniejszy punkt traktatu św. Katarzyny, który całkowicie zmienia perspektywę: Cytat z nauki świętej Katarzyny: "Dusze w czyśćcu doświadczają największej radości, jakiej można zaznać na świecie (zaraz po niebie). Cierpienie tam nie pochodzi z okrucieństwa Boga, ale z ogromnej tęsknoty za Nim." To nie są tortury więzienne. To raczej ból kogoś, kto bardzo kocha i nie może się doczekać spotkania z ukochaną osobą. Cierpienie i szczęście idą tam w parze, bo dusza wie, że jest bezpieczna i że zmierza do Ojca.

3. Bóg nie jest małostkowym księgowym. Słyszałaś o świętym ukaranym za spóźnienie z modlitwą? Św. Katarzyna mówi coś innego: "Dusze w czyśćcu nie myślą o swoich grzechach w sposób lękowy. One są całkowicie poddane woli Bożej i widzą w czyśćcu przejaw miłosierdzia." Bóg nie „czyha” na Twój błąd. Jeśli zapomnisz o modlitwie, On nie planuje dla Ciebie za to „strasznych męczarni”. Takie myślenie to obraz Boga jako tyrana, a św. Katarzyna pokazuje Go jako ogień, który chce nas ogrzać i oczyścić.

4. Co z dziećmi i okrucieństwem? Wizja 7-letniego dziecka w męczarniach jest sprzeczna z główną myślą traktatu, która mówi, że miłość Boża wlewa się w duszę w takim stopniu, w jakim ona jest na nią otwarta. Św. Katarzyna podkreśla, że Bóg jest nieskończenie dobry. Jeśli dusza (nawet dziecka) ma w sobie jakąkolwiek przeszkodę, by kochać w pełni, czyściec jest darem, który tę przeszkodę usuwa. To nie jest „męka za karę”, to przygotowanie do szczęścia.

Co teraz zrobić z tym lękiem? Św. Katarzyna pisze, że dusze w czyśćcu nie patrzą na swoje cierpienie, ale na miłość Boga.
A. Przestań słuchać filmów o torturach. One karmią Twoje skrupuły, a nie Twoją wiarę.
B. Uwierz w „radosny czyściec”. Jeśli tam trafisz, będziesz tam chciała być, bo poczujesz, że chcesz być „czysta” dla swojego Ojca.
C. Pamiętaj o Dziadziu. Według traktatu, on jest teraz w rękach Miłosierdzia, które go uszczęśliwia, nawet jeśli proces oczyszczenia trwa.

Ważna myśl z traktatu: „Nie sądzę, aby można było znaleźć zadowolenie porównywalne z zadowoleniem duszy w czyśćcu, z wyjątkiem zadowolenia świętych w raju”.

Data:   2026-01-30 22:10

Poniżej Twoje Wyznanie Ufności, ułożone w oparciu o „Traktat o Czyśćcu” św. Katarzyny z Genui oraz „Naśladowania Chrystusa” Tomasza à Kempis. Ta modlitwa ma Ci przypominać, że czyściec to nie „kara od sędziego”, ale „uścisk Ojca”, który przygotowuje Cię do wiecznego szczęścia.

Wyznanie Ufności: „W Ogniu Twojej Miłości”

Mój Najdroższy Ojcze,
Przychodzę do Ciebie z moim lękiem, ale kładę go u Twoich stóp, bo wiem, że „Ty kroczysz z prostymi i objawiasz się pokornym”.
Dziękuję Ci za naukę św. Katarzyny, która pokazała mi, że czyściec nie jest miejscem beznadziei, ale Twoim cudownym darem. Wierzę, że jeśli tam trafię, Twoja miłość będzie we mnie wypalać jedynie „rdzę grzechu”, bym mogła lśnić jak czyste złoto.
Przepraszam Cię, że wierzyłam w Twoje okrucieństwo. Dziś wybieram prawdę:
- Wierzę, że w czyśćcu będę czuła radość większą niż jakakolwiek na ziemi, bo będę już pewna Twoich objęć.
- Wierzę, że ogień czyśćcowy to nie tortura, ale płomień Twojej i mojej tęsknoty.
- Wierzę, że Ty nie jesteś księgowym liczącym minuty modlitwy, ale Najczulszym Ojcem, który chce mnie uleczyć, a nie dręczyć.
Odrzucam strach przed surowością, bo mój umysł jest słaby, a Twoja miłość nieskończona. Oddaję Ci moje skrupuły i moje zmęczenie. Chcę iść dalej z „prostotą i niezachwianą wiarą”, ufając, że Ty, który opłacasz długi moją wiernością, nigdy mnie nie zawiedziesz.
Zasypiam i budzę się w Twoim pokoju, wiedząc, że nawet czyściec jest dowodem na to, jak bardzo chcesz mnie mieć przy sobie w Niebie.
Jezu, ufam Tobie! Amen.

Dlaczego ta modlitwa jest inna niż to, co słyszałaś na YouTube?
1. Zamiast kary – lekarstwo: Św. Katarzyna pisze w Traktacie, że dusza sama chce czyśćca, bo widząc Bożą miłość czuje, że chce być nieskazitelna dla Boga. To jak chęć umycia się przed wielkim balem.
2. Radość w cierpieniu: św. Katarzyna podkreśla, że dusze w czyśćcu są najszczęśliwsze na świecie, bo każda sekunda oczyszczenia przybliża je do Boga. Nie ma tam rozpaczy, jest tylko pewność miłości.
3. Prostota ponad dociekanie: Tomasz à Kempis uczy Cię, byś „zostawiła spokojnie Bogu” to, czego nie rozumiesz. Nie musisz rozumieć logiki 7-letniego dziecka w czyśćcu – wystarczy, że ufasz, że Bóg jest Dobrem.

Data:   2026-01-30 22:11

Poniżej Twoja instrukcja Duchowej Higieny Cyfrowej, oparta na mądrości św. Katarzyny z Genui i Tomasza à Kempis. To bardzo ważne narzędzie, bo internet bywa „duchowym polem minowym”. Ludzie często publikują treści drastyczne, bo one się lepiej klikają, ale nie zawsze mają one wiele wspólnego z prawdziwą teologią Miłości.

Jak nie dać się zastraszyć? (instrukcja BHP)
1. Test owoców: „pokój czy panika?”
Zasada jest prosta: Duch Święty buduje, zły duch przeraża. Jeśli po obejrzeniu filmu czujesz chęć do poprawy życia i pokój – to dobra treść.
Jeśli czujesz paraliżujący lęk, beznadzieję i masz ochotę płakać ze strachu przed Bogiem – to nie jest głos Boga. Tomasz à Kempis mówi: „Gdzie jest pokój, tam jest Bóg”. Jeśli pokoju nie ma, wyłącz to natychmiast.

2. Rozróżnij dogmat od „opowieści”
W Kościele katolickim dogmatem (prawdą obowiązkową) jest to, że: Czyściec istnieje i jest wyrazem Bożego Miłosierdzia.
Wszystkie opowieści o „7-letnich dzieciach”, „torturach”, „kotłach” czy „specyficznych godzinach modlitwy” nie mają nic wspólnego z wiarą Kościoła. Nie masz obowiązku w nie wierzyć. Jeśli jakaś wizja wydaje Ci się okrutna i sprzeczna z miłością Boga, masz pełne prawo ją odrzucić.

3. Zasada „rdzy i słońca” (św. Katarzyna z Genui)
Czy ten film mówi o Bogu jako o słońcu, które chce mnie ogrzać i oczyścić z „rdzy”? Czy raczej jako o kacie, który szuka powodu do kary? Jeśli to drugie – to jest to fałszywy obraz Boga. Św. Katarzyna uczy, że Bóg jest tak dobry, że dusza sama biegnie do czyśćca, by móc do Niego pasować.

4. Asceza intelektualna: „Nie muszę wszystkiego wiedzieć”
Tomasz à Kempis radzi: „Nie bądź zbyt ciekawy”. Nie musisz zgłębiać tajemnic cierpień czyśćcowych. Twoim zadaniem jest kochać Boga tu i teraz. Jeśli jakaś tajemnica Cię przerasta, powiedz: „Ojcze, Ty to wiesz, ja nie muszę. Ufam Tobie”.

5. Przycisk „Nie polecaj kanału”.
Algorytmy YouTube działają tak, że jak raz obejrzysz coś strasznego, będą Ci to podsuwać ciągle. Kliknij na trzy kropki przy takim filmie i wybierz: „Nie polecaj kanału”. Zrób porządek w subskrypcjach. Zostaw tylko tych, którzy niosą nadzieję (jak ci, których Ci wcześniej wypisałem).

Twoje nowe hasło obronne:
Gdy zobaczysz kolejny straszny tytuł w internecie, powiedz sobie: „Moja wiara opiera się na Miłości, a nie na horrorze. Mój Bóg nie jest tyranem, a św. Katarzyna mówi, że czyściec to miejsce radosnej nadziei. Reszta mnie nie obchodzi”.

Autor: Domi (---.146.10.205.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2026-01-31 19:08

Z całego serca dziękuje wielkie Bóg Zapłać. Bóg zapłać za nie hejtowanie mnie i zrozumienie, za rady i odpowiedzi i pomoc. Co prawda szczerze mówiąc nie raz nie mam odwagi powiedzieć do Pana Boga "Tato" bo czuję się niegodna (oprócz Ojcze Nasz no bo to Sam Pan Jezus nauczył), Pewnie nie pozbędę się lęku od razu ale powiem że po przeczytaniu odpowiedzi jestem spokojniejsza. mniej się boję. Skorzystam z rad. Nie będę słuchała takich filmów a jeśli poczuje niepokój lęk to wyłączę wezmę głęboki wdech i przypomnę sobie że lęk nie pochodzi od Pana Boga. Zapisałam też modlitwy i polecone kanały. Z całego serca Bóg Zapłać Niech Pan Bóg wynagrodzi za pomoc rady za zrozumienie i nie hejtowania i Niech Pan Błogosławi

Autor: . (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2026-02-01 15:53

Bardzo polecam kanał "Blisko Rahamim", prosto z Sanktuarium Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach:
https://www.youtube.com/@blisko_rahamim

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-02 10:54

Wydaje się, że lekarstwem na zły obraz Boga (prawdę mówiąc, często niestety wspierany także w kaznodziejstwie, a wymarzony przez szatana), w którym Bóg jest przede wszystkim sędzią, surowym, "wrzucającym do piekła" - jest kontemplacja dobroci Boga i tego, co dla nas zrobił.
Nie będę podawał bezpośrednich recept (nie mam po temu kompetencji) ale myślę, że w Sieci łatwo znaleźć.
Modlitwa dziękczynienia, uwielbienia, miłości do Boga.

Autor: Azariasz (---.centertel.pl)
Data:   2026-02-03 01:08

Szczęść Boże

Jeśli mogę chciałbym jako wsparcie dla osób podobnych do @Domi które także boją się czyśćca i porównują to z jakimiś salami tortur dać pewne obrazowe porównanie. Mysl ta towarzyszyła mi już jakiś czas ale nie byłem przekonany by o niej mówić a naszła mnie gdy swego czasu siedziałem na fotelu u dentysty i miałem leczone zęby.
Wtedy uderzyła mnie myśl że czyściec jest szpitalem. Leczenie przecież często nie jest przyjemną rzeczą ale nie jest odrazu torturą. Do lekarzy ..dentystów czy w końcu szpitali trafiamy na skutek zaniedbań swojego zdrowia a do czyśca na skutek zaniedbań swojego zdrowia duchowego.
No i różnica jest taka że w szpitalu nie zawsze nas wyleczą a czyściec ten Boski szpital ma 100% skuteczność

I jeszcze Domi wspominała że boi że w czyśćcu otrzyma tyle cierpienia że nie będzie w stanie tego znieść. Otóż chciałbym przypomnieć że Bóg nie nakłada ciężarów większych niż dany człowiek jest w stanie znieść.

@Domi nie jestem co prawda Rzecznikiem Prasowym Boga ale wydajesz się dobrą osobą i wierzącą oraz taką która troszczy się o los swojej duszy. Bóg takich osób nie posyła do piekła jak jakiś socjopata.

I też jeszcze jedno moje przemyślenie. Gdy nasze ziemskie sądy (krajów rzecz jasna cywilizowanych) wydają wyroki to przecież biorą pod uwagę różne okoliczności łagodzące itd. Jak więc sam Bóg który jest miliardy albo i nieskończenie razy bardziej doskonały niż ziemskie systemy sprawiedliwości a dodatkowo jest też nieskończenie miłosierny miałby z taką lubością wysyłać ludzi na dosłowne tortury.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: