logo
Sobota, 07 luty 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy nalegać na wyjście mamy (89 l.) do kościoła?
Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-01-30 20:27

Mieszkam z Mamą (89 l.) Czasami ma problemy z chodzeniem. Przykładowo, ostatnio byłem z nią u lekarza i lekarz posłał ją karetką do szpitala, bo dostała zadyszki. W szpitalu powiedzieli, że jak na swój wiek trzyma się nieźle i odesłali ją do domu.
Mama przez wiele miesięcy nie chodziła w niedziele do kościoła - zamiast tego oglądała Msze Święte w TV lub przez YouTube. Kiedyś źle się czuła i nie poszła, potem to się powtórzyło, a potem weszło jej w nawyk i przestała chodzić do kościoła zastępując to transmisjami Mszy online. mimo, że czasami z domu wychodziła np. do pobliskiego sklepu. Ostatnio poszła do spowiedzi i zaczęła znowu chodzić do kościoła co niedzielę.
Waham się, co robić. Z jednej strony wiem, że czasami źle się czuje i wtedy może faktycznie lepiej niech nie chodzi do kościoła na Mszę, a z drugiej chyba nie byłoby dobrze, gdyby znowu weszła w tryb "mszy online".
Do domu szafarza z Komunią nie chce zaprosić, bo uważa, że mamy za duży bałagan. Tak że w "trybie online" miesiącami do Komunii nie przystępowała.
Myślę, czy nalegać na to, żeby chodziła do kościoła, czy pogodzić się z tym, że może znowu na dłuższy czas sytuacja się powtórzy?
Dodam, że Mamę do kościoła wożę samochodem. Spod samego domu aż pod drzwi kościoła. Jednak mieszkamy na trzecim piętrze w starym budownictwie i w dół i górę schodów Mama musi iść samodzielnie.
Poradzicie mi, co z tym fantem robić?

Re: Czy nalegać na wyjście mamy (89 l.) do kościoła?
Autor: Kaśka (---.49.139.249.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-01-31 00:16

Podobne pytanie zadałeś dwa lata temu, tyle że wtedy chodziło o upały. Jednak mama młodsza i zdrowsza już pewnie nie będzie. Różne będą sytuacje, pogody i samopoczucie mamy. Pozwól jej decydować. Skoro poszła wtedy do spowiedzi, to widocznie miała więcej siły, czy to fizycznej, czy wewnętrznej. Radość mogła jej dać z kolei siły na krótki czas i dlatego chodziła. Ale nie nalegaj. Tylko mama wie, jak się dzisiaj czuje. Tylko ona może podjąć taką decyzję. Pamiętaj, że każdy dzień jest inny. Dlatego nieustannie pytaj mamę w niedzielę, czy chce iść do kościoła, ale nie komentuj jej decyzji.

Zastanowiłabym się jedynie nad tym bałaganem. Czy coś w tym temacie dałoby się robić, żeby mama zgodziła się od czasu do czasu na wizytę kapłana w domu? Spowiedź, Komunia święta. Mama tego bałaganu pewnie już nie ogarnie, ale ty przecież jesteś młody. Pomyśl jakiego rodzaju to bałagan, co się da poprzesuwać, pochować - rozumiem, że z wyrzucaniem mogą być problemy, bo starszy człowiek jest przywiązany do swoich gratów. Ale jeśli w twoim pokoju jest porządek, to można mamę na czas wizyty przeprowadzić do siebie i tam księdza poprosić.

Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-01-31 22:35

Na razie Mama w każdą niedzielę i święto chodzi do kościoła. Nie wiem jak będzie, gdy znów źle się poczuje - czy jeśli zrobi sobie przerwę to potem nie będzie chciała zacząć znowu chodzić.
Odnośnie bałaganu - mieszkamy razem w jednym, dużym mieszkaniu (4 pokoje + kuchnia, mieszkamy tylko w dwójkę). Ja jestem gorszym bałaganiarzem niż ona. Ale w zasadzie jeden pokój dałoby radę w miarę uprzątnąć. Ale dla Mamy to za mało. Ona chciałaby mieć porządek w całym mieszkaniu. Ona ma ciężki charakter, chce o wszystkim decydować, nie wychodzi jej to i jest sfrustrowana. Chciałaby, żeby wszystko działało według jej myśli, żeby wszyscy robili to, co ona pomyśli, a że tak się nie dzieje to denerwuje się na cały świat. Z tego powodu ciężko jest jej pomóc. Myślę, że stać byłoby nas na jakąś pomoc domową raz na jakiś czas, która pomogłaby w utrzymaniu porządku, ale Mama musi mieć wszystko po swojemu i jeśli coś będzie nie po jej myśli to ją to bardzo denerwuje. Z tego powodu wszelkie próby zewnętrznej pomocy na razie skończyły się niepowodzeniem.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-01-31 22:39

Czy mama jest ubezwłasnowolniona, niesamodzielna, ma demencję?
Jeśli nie - to dlaczego chcesz decydować za nią, wpływać na jej decyzje?
Mama ma prawo wybrać to, co dla niej dobre, nawet jeśli Tobie się to nie podoba.
Jedno, co możesz zrobić w tej sytuacji, to posprzątać. Wiem, że nie lubisz i Ci się nie chce, ale tego wymaga w tej chwili dobro mamy. Jeśli sam nie chcesz tego robić, zatrudnij kogoś.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-02 10:48

Estera wyjęła mi z ust (spod klawiatury) odpowiedź. Przecież Mama jest dorosła. Nawet jeśli bywa, że w pewnym wieku i stanie zdrowia trochę jest to ograniczone...

Oczywiście, można Mamę namawiać, przekonywać itd. Ale nie za Nią decydować (to strasznie musi być wkurzające...).
Ale tak, można namawiać, trzeba pomagać (sprzątanie itd).
Bo to rzeczywiście ważne, by Mama przystępowała do Eucharystii i by nie rezygnowała z tego z trzeciorzędnych powodów (porządek, "nie chcę robić kłopotu" itd).
Ale z szacunkiem dla suwerenności osoby.

Można też czasem zorganizować dojazd do kościoła na Mszę Świętą.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: