Autor: Kaśka (---.49.241.80.ipv4.supernova.orange.pl)
Data: 2026-02-06 16:22
Do "pytania":
"Skąd u Karola skojarzenie, że bycie hindusem to tematy filozoficzne"
Wyrwałaś to z kontekstu i budujesz jakieś teorie. Post, w którym Karol to napisał, nie tłumaczy co to jest być Hindusem. Karol zwierza nam się w nim z bardzo osobistych odczuć: "Dlaczego Bóg stworzył mnie dziwnym człowiekiem?". Karol wszystko pisze w wielkim skrócie, być może dlatego, że się ciągle z niego wyśmiewacie, ale czasem się przed nami otwiera, choć bez szczegółów. Pisze tutaj to, co uważa, że jest w nim dziwne, czyli inne niż u znajomych. O tym, że jest Hindusem pisał jeszcze gdzie indziej: "jestem Hindusem, który urodził się w Polsce", pisał także, że ludzie w związku w tym oceniają jego wygląd, bo ma urodę obcokrajowca ("Każdy patrzy na to, że jestem opalony"). Ma prawo także swój wygląd odbierać jako "dziwny", podobnie jak swoje zainteresowania.
Skąd to przypisywanie my innych wierzeń i odsyłanie do dominikanów? Najpierw was denerwują wpisy Karola i ich nie czytacie z uwagą tylko z góry traktujecie jako głupie, a potem nie wiecie o co chodzi i osądzacie.
Do Azariasza:
"I na koniec po takiej refleksji niejako (aż się sobie dziwię) po części zgodzę się z Bea że część tych pytań które zadał Karol - a raczej odpowiedzi na nie - mogą być pomocne ludziom myślącym w podobny sposób."
Ktoś na forum napisał kiedyś: "Nie jestem Karolem, ale też czytam te odpowiedzi. Lubię je czytać. "
Oceniasz miłość Karola do Boga. A jak jest z twoją miłością? Bo na pewno nie jest miłością segregacja ludzi, na tych co myślą w sposób podobny do Karola i nie. Chciałeś upokorzyć podobnie myślących? Nie masz prawa oceniać życia duchowego innych ludzi. Miłością bliźniego na pewno nie jest też wyśmiewanie innych. Gdyby to był twój syn i miał inny poziom intelektualny albo jedynie inny poziom emocjonalny niżbyś chciał, to jak byś się czuł, gdyby go wyśmiewali?
Za to dobra odpowiedź na cudze pytania jest miłością. Na każde pytanie można dobrze odpowiedzieć. I każda odpowiedź może komuś pomóc. Także innym i to także zupełnie inaczej myślącym od Karola. Nie masz pojęcia jak często ludzie potrzebują odpowiedzi na najprostsze pytania. Ale wstydzą się zapytać. Szkoda, że poważne odpowiedzi na pytania Karola są też odrzucane, osądzane, komentowane jako niepotrzebne czy wręcz złe (nie w treści, ale że są). Można się bać, że i nade mną zaczną się ludzie znęcać.
Nie jestem w stanie zrozumieć o co wam chodzi. Mnie denerwuje na forum parę osób. Na przykład ci, których denerwuje Karol i ciągle dają temu wyraz, znęcając się nad nim. I co? Może oni z kolei przestaną pisać, bo mnie denerwują? Czy naprawdę o to chodzi? Jeśli tak, to forum jest do likwidacji. Albo jest dla wszystkich potrzebujących, albo do likwidacji. Naprawdę wszyscy są tu mądrzejsi od Karola? Bo lepsi to na pewno nie. Są inni. Karol nigdy nikomu nie napisał złego słowa. Nawet jak ktoś nim poniewierał. Wiele można się od Karola nauczyć. Choćby wdzięczności. Albo właśnie cierpliwości.
Jeśli czujesz się od kogoś mądrzejszy, to naprawdę nie jest to powód, żeby o kimś mówić, a nawet myśleć źle. Jak jesteś mądrzejszy, to na pytania, które TOBIE wydają się głupie - pisz mądre odpowiedzi. Takie, które mogą pomóc nie tylko Karolowi, ale przy okazji także innym czytającym. Wykorzystaj swoją mądrość nie żeby deptać innych, ale żeby pomóc. Dar musi być wykorzystany, bo po to go Bóg daje. Wiesz przecież co powiedział o tych, którzy swój talent zakopali w ziemi, żeby nie zginął.
Proponuję forum bez hanny, bez Marka, bez Estery, bez Z, bez Akittm i paru innych osób. I oczywiście bez Kaśki. Każdego można wyrzucić, bo komuś nie odpowiada. Ostatecznie, kiedyś było trochę innych nicków niby budujących forum - już ich tutaj nie ma i świat się nie skończył. Nie ma człowieka niezbędnego, cmentarz jest pełen ludzi niezastąpionych, a świat się dalej kręci. Ale bez miłości chrześcijaństwo nie wytrzyma. Cokolwiek uczyniliście jednemu z braci moich najmniejszych...
Pytania Karola nie niszczą forum. Zniszczy je brak naszej miłości.
...I sztuczna inteligencja... ;))
|
|