logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy spowiednik w stanie bilokacji ważnie rozgrzesza?
Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2026-02-13 17:15

Św. Ojciec Pio jest znany z bilokacji. Raz nawet podobno udzielił spowiedzi Giovannie Rizzani w Bazylice świętego Piotra w Rzymie, chociaż w tym samym czasie fizycznie miał znajdować się również w San Giovanni Rotondo. Historia ta jest opisana m.in. na stronie:
https://prawy.pl/112281-Jestem-tam-gdzie-Pan-Bog-chce-zebym-byl-39-39-swiety-Ojciec-Pio

Giovanna Rizanni po jakimś czasie spotkała Ojca Pio i ten wyjawił, że ją wcześniej spowiadał w Rzymie. Zakładając, że nie pomyłki w powyższej historii, czy spowiedź w sytuacji, że spowiednik jest w stanie bilokacji, można uznać za ważną, czy raczej Giovanna Rizanni powinna była wyspowiadać się jeszcze raz?

Re: Czy spowiednik w stanie bilokacji ważnie rozgrzesza?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-02-13 19:42

Podzielę się wrażeniem: jest to tak skrajnie niepraktyczne pytanie, że osobiście nie zawracałabym sobie nim głowy. Ale to ja...
Kiedy czytam to forum, czuję się niekiedy cudownie wolna: jak to dobrze, że pewne rzeczy nie są mi i nigdy nie będą do niczego potrzebne. Dzięki Ci, wielki Panie Boże!

Autor: Kaśka (---.49.139.137.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-13 21:41

A ja lubię się w to bawić ;))
Nie bardzo rozumiem, dlaczego wątpisz w ważność tej spowiedzi. Równie dobrze mogłabyś wątpić w to co robił w San Giovanni Rotondo, skoro był wtedy w Rzymie. Jeśli Bóg obdarował go darem bilokacji, to przecież nie po to, żeby ktoś niepotrzebnie (na niby) się spowiadał. Czy podejrzewasz Boga, że się zabawił człowiekiem? Obecność Pio w dwu miejscach naraz musiała mieć sens, musiała być potrzebna. Boga musimy traktować serio, inaczej wszystko przestaje mieć sens. Bilokacja jest nadzwyczajnym darem, który Bóg uznał za potrzebny, a nie czymś co się komuś przywidziało.

Data:   2026-02-15 03:41

Po prostu ta historia napełnia mnie zadziwieniem i chyba osłupieniem, że sakrament może się odbyć wobec spowiednika w stanie bilokacji. Zastanawiałam się, czy nie ma błędu w tłumaczeniu historii, i że być może nie chodziło o spowiedź, ale o wyjawienie wątpliwości co do prawd wiary i omówienie ich poza sakramentalną spowiedzią. Znalazłam jednak jeszcze historię spowiedzi duchowego syna Ojca Pio — włoskiego aktora Carlo Campanini. Swego czasu był on na wyjeździe w Sao Paulo w Brazylii. Chciał tam przystąpić do spowiedzi, ale nie znał języka portugalskiego i denerwował się, jak sobie poradzi. W myślach zaczął prosić Ojca Pio o pomoc. Stojąc w długiej kolejce do konfesjonału, nagłe usłyszał, że spowiednik z bliższego konfesjonału woła penitentów do siebie w języku włoskim. Oczywiście szybko tam się udał i wyspowiadał się w języku włoskim, a po spowiedzi poczuł zapach charakterystyczny dla Ojca Pio. Przypuszczenie, że Ojciec Pio spowiadał tutaj w stanie bilokacji, ma znamiona prawdziwości.

Wydaje mi się, że gdyby mi spowiednik zniknął z konfesjonału, to chyba uznałabym, że mi się przywidziało, że tam wcześniej był. Przecież wtedy Ojciec Pio jeszcze nie był uznany za świętego i było prowadzone w jego sprawie śledztwo kościelne.

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-02-15 06:41

G_JP,

Bóg nie bawi się ludźmi; nie jest magikiem, nie uźywa sztuczek, zostawiając człowieka w pewnego rodzaju niepokoju. Dając wielką, nadzwyczajaną łaskę, daje też umiejętność jej przyjęcia. 8 lat temu napisałam odpowiedź w poniższym wątku
https://m.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=392931&t=392799

Tak, zdarzyło mi się doświadczenie "w stylu Ojca Pio", nie zabiegałam o nie, nie szukałam cudowności. Było z gatunku "chyba zwariowałam", ale przyniosło pokój serca na... życie. Chciałam się tym wydarzeniem dzielić, ale na szczęście zatrzymałam się w porę. Tego nie da się zrozumieć "na chłodno".

Data:   2026-02-20 23:52

Martha78,
Dziękuję Ci za Twoje świadectwo. Potrafię sobie wyobrazić, jak bardzo musiały Cię poruszyć słowa kapłana (rozumiem, że miał on łaskę poznania Twojego serca). Cieszę się razem z Tobą skutkami, jakie one wywołały.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: