Autor: moderator (---.dynamic.mm.pl)
Data: 2026-02-18 16:43
Pismo święte uznaje istnienie aniołów i ich rolę jako "duchów posyłanych do pomocy tym, którzy mają odziedziczyć zbawienie" (Hbr 1, 14), to jednocześnie wyznacza bardzo wyraźną granicę, by fascynacja nimi nie przesłoniła Chrystusa. Nadmierne skupienie na aniołach może prowadzić do zatarcia różnicy między Stwórcą (Synem Bożym) a stworzeniem (aniołami). Cały pierwszy rozdział listu do Hebrajczyków jest poświęcony, by ukazać, że aniołowie – choć wspaniali – są jedynie sługami: „Stało się o tyle wyższym od aniołów, o ile znamienitsze od nich odziedziczyło imię. Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek [Bóg]: Ty jesteś moim Synem...”. Hbr 1, 4-5
Pismo Święte pokazuje, że sami aniołowie wzbraniają się przed byciem obiektem nadmiernego zainteresowania czy czci. Nawet św. Jan, autor Apokalipsy, w obliczu potęgi anioła popełnił błąd, za który został natychmiast upomniany:
"Upadłem przed jego stopami, by mu oddać pokłon. I mówi do mnie: «Bacz, byś tego nie czynił, bo jestem współsługą twoim i braci twoich... Bogu oddaj pokłon!»” (Ap 19, 10 (oraz 22, 8-9)
Niezdrowa ciekawość i szukanie kontaktu z istotami duchowymi może narazić człowieka na manipulację ze strony sił ciemności, które potrafią przybrać piękną formę:
„I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości” (2 Kor 11, 14). Św. Paweł ostrzega, że nie każde zjawisko duchowe, które wygląda na „anielskie”, pochodzi od Boga.
Nowy Testament uczy zdrowego dystansu. Aniołowie są obecni, pomagają nam i wielbią Boga, ale nie powinni stawać się centrum naszej uwagi. Prawidłowa pobożność anielska zawsze prowadzi do Chrystusa. Jeśli zainteresowanie aniołami zaczyna przypominać ezoterykę, szukanie „ukrytej wiedzy” czy imion aniołów spoza Biblii – jest to dokładnie ten moment, przed którym ostrzegał św. Paweł. Zdrowa pobożność anielska jest cicha i prosta (np. modlitwa „Aniele Boży”). Szukanie niezwykłych wizji, skomplikowanych hierarchii czy „tajemnej wiedzy” o aniołach często prowadzi do pychy i odrywa od realiów życia chrześcijańskiego. Najlepszą drogą do poznania aniołów jest życie w łasce uświęcającej. Oni są najbliżej nas wtedy, gdy my jesteśmy najbliżej Eucharystii.
|
|