logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy odświeżacz oddechu narusza post eucharystyczny?
Autor: zatroskana (---.202.159.178.ip4.hardcom.pl)
Data:   2026-02-18 18:39

Szczęść Boże,
mam pytanie dotyczące postu eucharystycznego. Z powodu przyjmowanych leków pojawia się u mnie nieprzyjemny zapach z ust (sprawdzałam u dentysty od strony stomatologicznej wszystko jest w porządku). Czy w takiej sytuacji przed Mszą świętą można w drodze wyjątku przyjąć cukierek miętowy lub coś odświeżającego oddech, aby nie przeszkadzać innym wiernym, czy narusza to post eucharystyczny? To dla mnie poważny problem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Bóg zapłać.

Re: Czy odświeżacz oddechu narusza post eucharystyczny?
Autor: Kaśka (---.49.139.137.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-18 23:05

"W drodze wyjątku" to jest coś jednorazowego, a ty masz stały problem. Cukierków miętowych się nie przyjmuje tylko zjada. Są lekarstwa na odświeżanie oddechu, poproś w aptece, psikniesz do buzi tuż przed kościołem i nie będziesz mieć żadnych wyrzutów sumienia.

Inna sprawa. Jesteś pewna, że to od lekarstw? Czy masz zdrowe zatoki? Dobrze byłoby iść do laryngologa, zrobić prześwietlenie zatok. Możesz mieć stan zapalny, a wtedy niestety z ust i nosa jest bardzo nieprzyjemny zapach, wręcz smród. Po operacji wszystko ustaje. Sprawdź, bo szkoda życia - na pewno uciekasz od ludzi, nie chcesz rozmawiać, masz doła.

Jesteśmy od kilku lat przyzwyczajeni do maseczek. Już nie ma obowiązku, ale często widuję ludzi w maseczkach. Nikt nie wie, czy ktoś chroni siebie przed zarazkami cudzymi czy kogoś przed swoimi. Maseczka zatrzymuje też chwilowo zapachy, można spróbować. Będziesz się lepiej czuła psychicznie. W tej chwili w aptece maseczki są za grosze. Ostatnio kupiłam 5 szt za 2,50 zł (nie sprzedają już pojedynczo). Zawsze mogą się przydać. Przez miesiąc będę w nich chodzić, bo muszę być zdrowa na codzienne zabiegi medyczne, dlatego przyszło mi to do głowy. No przecież wiem, że to niewygodne, ale daje spokój.

Autor: Bea (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-19 13:50

Spray można zastosować.
Sprawdź u lekarza, czy te leki nie powodują u Ciebie refluksu lub podrażnienia żołądka i stąd może być woń.

Autor: zatroskana (---.centertel.pl)
Data:   2026-02-20 16:55

Witam
Zatoki mam zdrowe. Natomiast jest podejrzenie że to przez leki przeciwlękowe które przy dłuższym stosowaniu tak się objawiają. Do tego leki hormonalne (sterydy). Osoba która jest teologiem napisała mi że jeden cukierek to nie posiłek. Ale i tak wybieram się do lekarza. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-02-20 21:18

Mnie uczono, że post eucharystyczny polega m. in. na powstrzymaniu się od pokarmów, a nie od posiłków, o czym piszesz - i tu widzę różnicę. Na tym spostrzeżeniu poprzestanę, ale przy okazji dla własnej wiedzy doczytam.

Autor: Kaśka (---.49.139.137.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-20 21:25

"Osoba która jest teologiem napisała mi że jeden cukierek to nie posiłek."

"Osoba" ci napisała, a jednak dalej masz wątpliwości. Chciałaś od nas potwierdzenia? Mogę ci wskazać innego teologa, z którym kiedyś się starłam. Uważał, że post eucharystyczny jest tak ważny, że skrócenie go nawet o minutę (krótsza msza, mniej ludzi do komunii itp.) jest grzechem CIĘŻKIM i to samo w sobie zabrania, nawet wyjątkowo, korzystać z takiej możliwości, ponieważ jest to komunia świętokradzka. Tłumaczenie: nikt nie ma obowiązku iść do komunii, więc jeżeli się nie spełnia warunków, to się nie idzie.

Choć lubię ludzi, którzy starają się być wierni zasadom, mam inne zdanie. Grzechem jest LEKCEWAŻENIE przykazań, warunków, a nie wyjątkowe, jednorazowe, niewielkie odstępstwo. Dawid jadł chleby pokładne, apostołowie w szabat zrywali kłosy, Jezus w szabat uzdrawiał. Moim zdaniem wartość Eucharystii jest tak wielka, że rezygnacja z niej z powodu wyjątkowej sytuacji, wręcz głupotki - nie ma sensu. Wiem natomiast, że zdania kapłanów są podzielone.

"jeden cukierek to nie posiłek"
Oczywiście, że tak. Ale kanon mówi: "KPK kan. 919
§ 1. Przystępujący do Najświętszej Eucharystii powinien przynajmniej na godzinę przed przyjęciem Komunii świętej powstrzymać się od jakiegokolwiek pokarmu i napoju, z wyjątkiem tylko wody i lekarstwa."
Od JAKIEGOKOLWIEK POKARMU I NAPOJU. Nie ma mowy o "posiłku".
Pisząc o "przyjęciu cukierka miętowego" chciałaś nam zasugerować, że to dla ciebie lekarstwo, a nie przyjemność - i wierzę, że tak jest. Problem nie jest w cukierku, ale w tym, że taką przypadłość będziesz miała przed każdą mszą. A nie można na sposób stały przyjąć, że jemy cukierki przed mszą. Wyjątkowość to coś innego. Jeśli cukrzykowi idącemu do kościoła zrobi się słabo, ma zjeść cukierka. Ale cukrzykowi nie przed każdą mszą robi się słabo, tylko jak czegoś nie dopilnował. To była konieczność, którą można oprzeć o zasadę, że chory wypełnia post eucharystyczny przy 15 minutach. Ale tutaj nie ma konieczności, bo są odświeżacze do ust (lekarstwo).
Swoją drogą - nie przyzwyczajaj się do cukierków przed każdym spotkaniem z drugim człowiekiem, bo to tylko krok do cukrzycy.

Na lekarstwach, które zażywasz, nie znam się, więc nie mogę się wypowiadać. Lekarzy zawsze jednak warto prosić o pomoc, bo może jest lekarstwo przeciwdziałające. Natomiast kusi mnie, żeby podpowiedzieć, że są sytuacje, na które spowiednik (nie każdy teolog, ale własny spowiednik) może zezwolić, jeśli w konfesjonale przedstawisz o co chodzi. Tym razem robię to jednak niechętnie, bo jeśli jest inne rozwiązanie, proste, to jest to raczej szukanie wygody (?) albo innych profitów.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-20 22:09

Nie wydaje mi się, żeby cukierek był jedynym (i dobrym) wyjściem. Już guma byłaby lepsza... ale i co do tego mam wątpliwości.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2026-02-20 23:39

Czy sprawdzałaś, czy napicie się czystej wody pomaga zniwelować przykry zapach na jakiś czas? Picie wody nie łamie postu eucharystycznego.

Czy sprawdzałaś, czy nie masz tzw. kamieni migdałkowych? To takie białe/żółte grudki, które czasami tworzą się na/w migdałkach i często są przyczyną nieprzyjemnego zapachu. Czasami można je mieć i nie zauważyć ich.

Czy orientujesz się, w jaki sposób leki przeciwlękowe mogą powodować przykry zapach z ust?

Autor: zatroskana (---.centertel.pl)
Data:   2026-02-21 09:19

Słuchajcie właśnie zadzwoniłam z tą sytuacją do księdza z pomocduchowa.pl i on powiedział że absolutnie to żaden grzech ciężki. Musiałam to rozstrzygnąć bo nie dawało mi to spokoju a niestety mam problem ze skrupułami
/.../

od moderacji:

Uzyskałaś już pełne spektrum informacji: od przytoczenia przepisów prawa kanonicznego, przez rady praktyczne (spray, maseczka), aż po opinię teologiczną i telefoniczną konsultację z duchownym, który jednoznacznie wykluczył grzech ciężki.

Jako moderator muszę zareagować na fakt, który sama przyznałaś – Twoje zmagania ze skrupułami. W przypadku skrupulanctwa, mechanizm „dopytywania” i szukania coraz to nowych potwierdzeń nie przynosi ulgi, lecz wręcz przeciwnie: karmi lęk i sprawia, że sprawa błaha staje się centrum Twojego życia duchowego.

Dalsze wpisy w tym wątku nie wniosą nic nowego do Twojej wiedzy, a jedynie będzie podsycać Twój niepokój. Zgodnie z zasadami duszpasterskiej pomocy skrupulantom, najlepszym lekarstwem jest posłuszeństwo spowiednikowi i zaprzestanie nieustannego analizowania problemu.

W związku z tym zamykam ten wątek.

Zaufaj opinii księdza, z którym już rozmawiałaś, oraz swojemu spowiednikowi. Pan Bóg widzi Twoją troskę o bliźnich i pragnienie czci wobec Eucharystii – to jest dla Niego najważniejsze, a nie sekundy czy miligramy cukierka. Kolejne pytania w tej sprawie będą jedynie utrudniać Ci odzyskanie spokoju ducha.

Z Panem Bogiem.

ps. więcej w wątku:
https://www.m.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=449078&t=449078

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: