logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Książki na I Komunię Świętą.
Autor: Azariasz (---.centertel.pl)
Data:   2026-02-22 00:02

Szczęść Boże,

Zbliża się sezon Pierwszych Komunii Świętych poszukuję książek o tematyce chrześcijańskiej katolickiej o wierze, ale także o moralności o katolickiej nauce społecznej czy też ukazujace wartości tzw chadecji. Dodam że poszukuję które były by odpowiednie dla 10-letniej dziewczynki, ale też by za szybko nie stały się dla niej dziecinne /infantylne, no tak żeby były dobre i dla 10-latki ale potem jeszcze i przez jakiś czas dla 15-latki.

Doprecyzuję nie pytam o Biblię w formie rysunkowej czy komiksów. Chodzi mi o coś co przybliży i wiarę, ale też i pokaże jak należy postępować, jak żyć miłością bliźniego. Rozglądałem się za kilkoma tytułami ale pomyślałem że może tu społeczność forum jest bardziej doświadczona i poleci coś co może mi umknęło.

Re: Książki na I Komunię Świętą.
Autor: B. (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-22 00:37

"W pustyni i w puszczy" Henryka Sienkiewicza.
Jest tam wszystko, o czym napisałeś.
Serdecznie pozdrawiam

Re: Książki na I Komunię Świętą.
Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-02-22 20:30

Moim zdaniem naprawdę trudno znaleźć książkę, która będzie dobra jednocześnie dla 10-latki i nadal ciekawa kilka lat później. Wiele pozycji jest albo zbyt dziecinnych, albo z kolei za trudnych dla młodszego dziecka.

Moja córka dostała na I Komunię Św. książkę "Bądź jak one. 100 kobiet pełnych wiary” i to był bardzo dobry wybór. Minęły trzy lata, a ona nadal do niej zagląda. Książka jest dostępna, więc spokojnie można ją kupić — polecam.

Syn z kolei dostał „Świetliki miłosierdzia”. Polecam całym sercem, ale to było już 10 lat temu i wygląda na to, że teraz jest niedostępna (sprawdzałam w trzech internetowych księgarniach). Gdyby jednak ktoś gdzieś ją znalazł — warto. Syn wracał do niej przez 2–3 lata.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: