logo
Czwartek, 12 marca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Wielkopostna propozycja wzajemnej modlitwy na FPK.
Autor: Azariasz (---.centertel.pl)
Data:   2026-02-22 00:35

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus

Mam pewną sprawę prośbę propozycje do rozważenia dla całej społeczności FPK . Otóż w jednym z kościołów do których uczęszczam zorganizowana została adopcja osób duchownych dla chętnych. Polega ona na tym że do 1 kwietnia losowo wybiera się osobę ze zgromadzenia tj księdza, zakonnika lub siostrę zakonną i podejmuje się codziennej dowolnej tzn dowolnej formy modlitwy/duchowej adopcji-patronatu tej osoby.

Tak się składa że ja trochę przypadkiem to wpadłem. Ksiądz na koniec mówił że po Mszy będzie można podjąć się takiej dowolnej adopcji=modlitwy za kogoś ze zgromadzenia. Niestety przy wyjściu było organizowanych kilka akcji i mi został podsunięty koszyk z kartkami i tak nie wiedząc o co chodzi (myślałem że to będę cytaty z Biblii) okazało się że
wylosowałem pewnego księdza do modlitwy za niego.
Oczywiście modlitwy się podjąłem i mam nadzieje że wytrwam do tego 1 kwietnia a może i dłużej.

Ale od kilku dni chodzi za mną taka myśl której nie mogę się pozbyć że może podobną akcję spróbować zorganizować tutaj duchowa adopcja członka FPK lub wzajemna modlitwa gdzie na pozostały czas Wielkiego Postu byśmy spróbowali podjąć się wzajemnej modlitwy. Tzn każdy wybrałby jedna osobę za którą będzie się przez ten czas modlić w dowolny sposób.

Niestety nie mam pomysłu co do organizacji czy powinno być to losowe jakoś np wylosowane przez księdza moderatora lub kogoś innego (oczywiście dla chętnych) czy też każdy z nas powinien powiedzieć przykładowo gdybym był Uriaszem na forum: "Ja Uriasz wybieram że będę się modlić za Rut" itd.

Ponieważ zdaję sobie sprawę że każdy z nas ma własne życie i swoje problemy to nie mówię że to musiała by być dosłownie codzienna modlitwa ale by odbyła się w tym okresie. Nie wiem czy jest to pomysł czysto z mojej głowy czy to było jakieś poruszenie od Boga. Bo pomysł ten pojawił mi się w momencie gdy odmawiałem modlitwę za tego księdza oraz moich bliskich

Re: Wielkopostna propozycja wzajemnej modlitwy na FPK.
Autor: Kaśka (---.49.139.137.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-22 03:12

Advocatus diaboli.
O plusach nie piszę, bo wiadomo. Zajmę się więc minusami.

- Niektórzy zmieniają nicki, może się więc okazać, że za jedną osobę będzie się modlić 5 osób, a za kogoś nikt.

- Gdyby to miała być akcja dla forum, to nie może być przypadkowości, w sensie "wybiorę kogo chcę". Taka modlitwa może być zawsze, bez ogłaszania, i wiem na pewno, że niektórzy modlą się za innych przed pisaniem, albo po. Zorganizowana akcja musi być zaplanowana, żeby każdy mógł być nią objęty.

- Nie ma za bardzo sensu brać pod uwagę starych forowiczów, którzy mogą być zupełnie nieznani nowym, więc najlepiej byłoby określić czas (z ostatniego półrocza? roku?).

- Jeśli zostawi się całkowitą dowolność modlitwy, to marnie to widzę, bo zwykle wszystko odkładamy na później, a potem zapominamy. Musiałoby być jakieś minimum w krótkim czasie. Więcej oczywiście każdy przecież może, ale choćby tylko jedna zdrowaśka w "tym" (jakimś) konkretnym tygodniu.

- Była propozycja margaretki, ale nie wyszła. A to przecież było proste w organizacji. Inna rzecz, że tam chodziło o długą modlitwę, a jak zauważyłeś każdy ma swoje życie - a tutaj można by jednorazowo.

- Były kiedyś wątki z prośbą o modlitwę (modlili się piesi pielgrzymi a nie forum). Może nie byłoby głupie zrobić to w tej formie: wtedy wiemy o co dla kogo się modlić. Mogliby się włączyć też ci, którzy na forum milczą, ale są, czytają i mogą się modlić. Ale wtedy prośby na pewno będą, nie wiadomo jednak kto będzie chciał się modlić. Na pewno będzie modlitwa, ale wszystkich nie zaangażujesz.

- Organizacja byłaby prosta tylko wtedy, gdyby każdy obiecał modlitwę. Moderator lubi sztuczną inteligencję, to mógłby z nią pogadać w temacie: wymień nicki wszystkich osób piszących od pół roku. Wrzuci te nicki na forum a każdy z nas będzie się modlił za następną osobę po własnym nicku. Podobnie jak we wspólnotach modlimy się czasem za tych, co po lewej czy prawej stronie. Nie wierzę, że to napisałam ja, Kaśka, wróg AI. Ale i tak to nie ma sensu, bo ludzie czasem piszą tu jeden raz i nie wracają. Ciągle ten sam problem: nie każdy będzie objęty modlitwą.

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-02-22 18:57

Ja bym nie skreślała inicjatywy Azariasza. .Modlitwa za siebie nawzajem to rzecz chwalebna. Pamiętam ile to dla mnie znaczyło, gdy w czasie choroby nowotworowej kilkoro uczestników forum napisało mi, że będzie się za mnie modliło.

A może zamiast komplikować sprawę z losowaniem osoby potrzebujące same się zgłoszą? Osoba deklarująca chęć modlitwy za potrzebujacego może go wybrać, podobnie jak sposób duchowej pomocy.

Jeśli pozwolicie sama się zgłoszę na początek. Będę wdzięczna, jeśli ktoś wspomni mnie w swojej modlitwie. Końcówkę zeszlego roku i początek obecnego mialam słabe zdrowotnie (4 antybiotyki na 4 choroby), a to przekłada się u mnie, niestety, na słabe trwanie w zaufaniu Bogu.
Dziękuję już teraz, za takie

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2026-02-22 20:33

Proponuję, że każdy, kto napisze w tym wątku (albo wątku oddzielnie założonym dla tego celu modlitwy w poście) modli się za osobę, która jest wyżej, a Azariasz modli się za ostatnią. Jeśli ktoś jeszcze napisze, to tylko Azariasz będzie miał zmianę. Jeśli ktoś napisze kilka razy, to niech to nie zmienia pierwszego przydziału.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2026-03-02 22:57

@Martha78

Ponieważ dla Ciebie jest ważne, żeby usłyszeć, że ktoś Cię wspiera modlitwą, więc przyznam się do tego :) Byłam też jedną z osób, która się za Ciebie modliła w czasie Twoich zmagań z nowotworem. Używałam wtedy innego nicka.

Wiem z własnego doświadczenia, jak może być ciężko, kiedy co chwilę coś się łapie. Z tym że u mnie nie przekłada się to na brak zaufania Bogu. Myślę, że m.in. zawdzięczam to modlitwom wstawienniczym o zdrowie mojej duszy, a nie tylko ciała. Przypuszczam, że również dzięki tym modlitwom mam nowe podejście do zdrowotnych problemów. Zamiast załamki, że znów coś złego się ze mną dzieje, rodzi się we mnie myśl: "jak to dobrze, że wciąż mam dostęp do środków, które przynoszą ulgę" i zarazem pojawia wdzięczność Bogu. Dlatego do Twojej prośby dołączam intencję o zdrowie Twojej duszy. Chyba nie masz nic przeciwko temu.

Wiem, że moja odpowiedź niejako burzy próby wypracowania tutaj porządku, ale chyba nie ma to już znaczenia. Propozycja Azariasza nie cieszy się popularnością, a Ty jesteś jedyną osobą, która wprost o modlitewną pomoc poprosiła. Niech więc nie zostanie ona bez odzewu :)

Data:   2026-03-03 07:51

Dziękuję

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-03-03 18:53

Martha78, modlitwę ode mnie miałaś wtedy i masz teraz. Ja szósty tydzień przeziębiona, więc "łoncze się w bulu" ;).

Data:   2026-03-03 20:59

Dziękuję, Estero:)

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2026-03-04 00:36

Martha78,
Skoro wspomniałaś o 4 antybiotykach w krótkim czasie, to o ile to możliwe, staraj się zadbać o odbudowanie flory jelitowej. Naturalnie kiszone warzywa, naturalne jogurty, kefir powinny być bardzo pomocne. Pewnie o tym wiesz i niepotrzebnie o tym przypominam. Piszę o tym, bo niedawno zetknęłam się z tym problemem u kogoś innego, u kogo silny antybiotyk niewiele pomógł (wydaje się, że w ogóle można było obyć się bez niego), a wpędził pacjenta w poważne problemy z jelitami na dość długi czas. Bogu dzięki już one minęły.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: