Autor: moderator (---.dyn.optonline.net)
Data: 2026-02-22 14:56
Dopóki nie ma momentu: „Wiem, że to złe i chcę o tym dalej myśleć”, nie ma mowy o grzechu ciężkim. Sam proces „tłumaczenia sobie w myślach”, dlaczego ta myśl jest zła, jest wręcz aktem cnoty i walki duchowej, a nie upadku. Aby dany czyn - również myśl - mógł być uznany za grzech ciężki, muszą zostać spełnione trzy warunki jednocześnie:
- Materia ciężka (dotyczy to ważnej sprawy).
- Pełna świadomość (wiem, że to jest złe w momencie, gdy to robię/myślę).
- Całkowita zgoda woli (chcę tego, mimo że wiem, iż jest to złe).
Jak to się ma do Twoich „10 sekund”?
- Brak pełnej świadomości: Jeśli uświadamiasz sobie zło myśli dopiero po chwili, oznacza to, że w czasie tych pierwszych sekund Twoja świadomość nie była pełna. Myśl „płynęła” sama, zanim Twój rozum ją ocenił.
- Brak zgody woli: Moment, w którym mówisz sobie: „Nie chcę tak myśleć” i ucinasz temat, jest aktem Twojej wolnej woli, która wybiera Boga. To dowód na to, że nie ma Twojej zgody na grzech.
- Walka duchowa: To, że tłumaczysz sobie, dlaczego ta myśl była zła, nie jest grzechem, lecz godną pochwały walką duchową. Grzech ciężki to sytuacja, w której mówisz: „Wiem, że to złe, ale i tak chcę się tą myślą rozkoszować i ją rozwijać”.
Opisana przez Ciebie sytuacja nie jest grzechem ciężkim. Opisujesz typowe doświadczenie pokusy, którą odrzuciłaś w momencie jej rozpoznania. Święty Franciszek Salezy mówił, że pokusy są jak pszczoły – robią dużo hałasu, ale dopóki ich nie „zaprosisz” do środka swoją zgodą, nie mogą Cię zranić. Możesz być spokojna – Pan Bóg widzi Twoją natychmiastową decyzję o ucięciu tej myśli i to właśnie ta decyzja definiuje Twoją relację z Nim.
|
|