logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy w Polsce są teraz surowe zakony męskie?
Autor: Krzysztof (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-02-27 16:17

Szczęść Boże,
Jestem ciekaw, czy są obecnie faktycznie surowe zakony meskie w Polsce? Oczywiście oprócz zakonu kamedułów czy Benedyktynów. Wydaje mi sie, że w dzisiejszych czasach większość zlała sie w jedno i trudno je rozróżnić oraz to, ze w porównaniu z żeńskimi sa dosyć luźne.

Re: Czy w Polsce są teraz surowe zakony męskie?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-02-27 21:17

Wujek Google nic nie odpowiedział, gdy wpisałeś "zakon mniszy"? Nie wierzę.

https://www.zyciezakonne.pl/dzialy/informator/zakony-meskie/

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi masz rację - wydaje Ci się.

Autor: Krzysztof (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-02-28 10:57

Cześć,
Oczywiście wujek google powiedział, ale np. cystersi już nie są jakimś super monastycznym zakonem, paulini także

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-02-28 11:35

Mateuszu,
po co te uszczypliwości? Oczywiście, można wszystko wpisać w Google i samemu poszukać odpowiedzi. Idąc tym tropem, właściwie o nic nie trzeba byłoby już pytać na Forum…

U mnie większość zakonów męskich także trochę „zlewa się w całość”. Być może dlatego, że od zawsze mieszkam na terenie parafii, gdzie posługiwali i nadal posługują księża diecezjalni, więc mam niewielkie doświadczenie w kontakcie z działalnością zakonów. Księża zakonni kojarzą mi się głównie z tym samym, co diecezjalni: udzielanie sakramentów, praca w parafii, opieka nad różnymi wspólnotami, katecheza w szkole. Mimo różnych habitów, w praktyce ich posługa wydaje mi się bardzo podobna.

Siostry zakonne są dla mnie pod tym względem bardziej wyraziste. Znam zarówno te żyjące w klauzurze, jak i te, które prowadzą szkoły czy przedszkola, posługują wśród chorych, pracują w domach pomocy społecznej – dla dzieci i dorosłych. Mogłabym wymieniać dalej, ale nie to jest najważniejsze.

Krzysztofie,
z zakonów o szczególnie surowej regule – kartuzów, kamedułów i trapistów – w Polsce obecnie mamy wyłącznie kamedułów.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: