logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dlaczego część dusz pozostanie w piekle na zawsze?
Autor: Karina (---.fiberway.pl)
Data:   2026-04-04 10:23

Szczęść Boże.

Obchodzimy Triduum Paschalne, adorujemy krzyż i Pana Jezusa w grobie. A już dziś wieczorem będziemy się radować.
Wierzymy w śmierć Chrystusa za nas - za wszystkie nasze grzechy. Grzechy każdego człowieka. Wierzymy w zmartwychwstanie. Ale wczoraj przed grobem naszły mnie myśli - skoro Bóg posłał swego Syna ma śmierć, a Ten ją przyjął i ofiarował za nas, za nasze odkupienie - to dlaczego część dusz jest w piekle i pozostanie tam na zawsze? Wiem, powiecie, że to ich wybór - wybór życia bez Boga.

Ale wtedy wchodzi drugie pytanie - co z duszami w czyśćcu? One i tak kiedyś będą oglądać Boga, ale muszą się oczyścić. Dlaczego nie oczyściła ich śmierć naszego Pana Jezusa Chrystusa skoro umarł za nas wszystkich?
Dusze w czyśćcu inaczej niż dusze potępione wybrały Boga - ale Bóg z jakiegoś powodu powiedział póki co "nie, jeszcze nie teraz". Co z ich odkupieniem przez śmierć Zbawiciela?

Zdaje sobie sprawę, że to wielka tajemnica naszej wiary, ze swoim marnym ludzkim umysłem tego nie ogarniemy i pewnie nawet nie ma sensu próbować. Że pytam i rzeczy trudne. Ale może ktoś coś mi rozjaśni.

Re: Dlaczego część dusz pozostanie w piekle na zawsze?
Autor: Natan (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-04-04 14:16

Odniosę się do pytania o czyściec.

Dzienniczek św. Siostry Faustyny opisuje jak anioł zabrał siostrę Faustynę do czyśćca aby jej pokazać jak to miejsce wygląda. Pod koniec tej wizyty Siostra Faustyna usłyszała głos Jezusa:
"[Usłyszałem głos wewnętrzny], który powiedział: Miłosierdzie Moje nie chce tego, ale Sprawiedliwość każe. Od tej chwili ściślej obcuję z duszami cierpiącymi." (Dz 20)

Pan Bóg jest zarówno miłosierny jak i sprawiedliwy. Z tego powodu ktoś kto popełnił grzechy musi ponieść tego konsekwencje - musi za nie odpokutować. Spowiedź uwalnia od winy (dusza dostępuje miłosierdzia i ma otwartą drogę do zbawienia), ale nie zwalnia od poniesienia sprawiedliwej kary - kar doczesnych. To dlatego dusze, które nie zdążyły odpokutować za swoje grzechy za życia, muszą to zrobić po śmierci.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-04-04 15:13

Obawiam się, że niewłaściwie rozumiesz owo "oczyszczenie". To nie do końca jest tak, że to kara.
Popatrzmy na sprawę w ten sposób:
- człowiek żyjąc na Ziemi nie jest doskonały
- człowiek, chcąc "być w Niebie" (tak nazywamy stan pełnej relacji z Bogiem) musi być doskonały (inaczej po prostu nie wytrzyma doskonałości Boga).

Musi więc być pomiędzy życiem a Niebem jakiś proces udoskonalenia. Nie wiemy, ile trwa, czy w ogóle trwa w czasie, a jeśli, to ile - niemniej musi istnieć.
A każda zmiana na lepsze jest wysiłkiem, a często cierpieniem. Nawet tu na ZIemi, jesli chcemy się "polepszyć" (np. pozbyć jakiegoś nałogu) to trochę to "boli".

Tę zmianę, ten proces, nazywamy "Czyśćcem"
Jeżeli chciałabyś rozszerzyć, zapraszam http://analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf (dobrze jest wcześniej zrozumieć, czym jest Niebo i piekło - http://analizy.biz/marek1962/pieklo.pdf

Autor: Janek (---.31.42.97.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2026-04-04 16:36

Nie twierdzę, że potrafię na to odpowiedzieć w pełni, ale spróbuję wyjaśnić, jak ja to staram się rozumieć.

1. Z Piekłem chyba nie umiem odpowiedzieć, bo to jest straszna tajemnica, czemu niektórzy na wieczność mogą być rozdzieleni z Bogiem. Z tego co pamiętam, to Kościół uczy, że każdy dostaje dar zbawienia, ale musi go wybrać, czyli chcieć podążać za Bogiem. I do Piekła trafiają ludzie, którzy w świadomy i dobrowolny sposób odrzuciły Boga. I Pan Bóg szanuje ich decyzję, że nie chcą być z Nim. Bo chyba nikt do Piekła nie może trafić przez przypadek lub wbrew swojej woli.

2. Z czyśćcem to zawsze myślałem o tym w ten sposób. Załóżmy, że Niebo jest ogromnym meczem piłki nożnej (wiem, dla niektórych byłby to koszmar, ale to tylko przykład). I żeby się dobrze bawić, trzeba znać reguły i umiejętności, żeby grać. Niektórzy przez cale życie trenowali i uczyli się reguł i mogą od razu wejść na boisko. Ale część ludzi nie do końca opanowało jeszcze wszystkie zasady czy może mają jakąś kontuzję, lub jeszcze ich poziom gry pozostawia coś do życzenia. I gdyby od razu wpuścić ich na boisko, nie wiedzieliby, co robić i nie umieliby się przy tym dobrze bawić. I dla nich jest właśnie ten czas, gdzie jeszcze mogą potrenować, douczyć się zasad, by później wyjść na murawę jako pełnoprawni zawodnicy. Przepraszam za tę głupią analogię, ale w czyśćcu chodzi chyba o to, że człowiek jeszcze nie jest gotowy na wejście do Nieba. I nie ze złośliwości Boga, ale raczej z Jego troski, że ci ludzie mogliby sobie nie poradzić, gdyby stanęli w obliczu pełni chwały Boga, wciąż obciążeni jakimiś grzechami. I w czyśćcu mogą stać się w pełni wolni od grzechów i wejść do Nieba.

Tak jak mówisz, to wielkie pytania, na które trudno szybko odpowiedzieć. Może zresztą pojawi się tutaj ktoś, kto lepiej ode mnie to wyjaśni. Bo ja na pewno nie jestem autorytetem i nigdy nie ośmieliłbym się stwierdzić, że wszystko tu rozumiem

Autor: Tomasz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-04-04 16:53

Człowiek musi się przemienić, żeby pasować do nieba. Niebo jest wspólnotą ludzi, aniołów i Boga opartą na miłości. Jeśli ktoś całe ziemskie życie nie potrafił dawać, a tylko żądał dla siebie i sięgał po to, "co mu się należy" od innych to taki ktoś musi zmienić swoje nastawienie, żeby pasować do nieba. W niebie każdy ma dostęp do wszystkiego - wystarczy poprosić Boga czy kogokolwiek innego, a się otrzyma. Ale trzeba też być gotowym do dawania innym. Trzeba pragnąć nie szczęścia własnego, a szczęścia innych, a szczęście własne otrzyma się w darze. Jeśli ktoś szuka tylko własnego szczęścia to musi się odmienić.

I teraz - jeśli ktoś nie chce się zmienić to wybierze piekło. Tam nie ma Boga. Tam są tylko inni, którzy wybrali podobnie. Jeśli ktoś się zmienił już za życia ziemskiego - może trafić wprost do nieba. Jeśli ktoś za życia ziemskiego nie dał rady tego dokonać, ale chce się zmienić - trafia do czyśćca, który z jednej strony jest narzędziem oczyszczenia, a z drugiej - jest też narzędziem sprawiedliwości.

Autor: odpowiedź (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-04-04 17:23

Szczęść Boże Karino,
Twoje pytania wcale nie świadczą o „marnym umyśle”, wręcz przeciwnie – dotykają samej istoty tego, co nazywamy Radosną Nowiną. Wielka Sobota to idealny czas na takie rozważania, bo to dzień zawieszenia między otchłanią śmierci a blaskiem zmartwychwstania. To, co Cię nurtuje, można wyjaśnić poprzez rozróżnienie dwóch rzeczy: dokonanego odkupienia oraz osobistego przyjęcia tego daru. Oto kilka myśli, które mogą rzucić światło na Twoje wątpliwości:

1. Dlaczego istnieje piekło, skoro Jezus umarł za wszystkich?

- Teologia mówi jasno: Ofiara Chrystusa jest nieskończona i wystarczająca, aby zbawić miliardy światów. Problem nie leży w „braku mocy” Krwi Pańskiej, ale w wolności człowieka.

- Bóg to nie dyktator: Miłość z natury zakłada wolność. Bóg nie może „zmusić” nikogo do nieba, bo niebo to wspólnota miłości. Jeśli ktoś przez całe życie mówi Bogu: „Idź sobie, nie chcę Cię”, to Bóg w chwili śmierci mówi z bólem: „Dobrze, szanuję Twój wybór”.

- Piekło to zamknięcie od wewnątrz: Jak pisał C.S. Lewis, drzwi do piekła są zamknięte od środka. Śmierć Jezusa otworzyła bramę, ale to człowiek musi przez nią przejść. Piekło nie jest „karą” wymierzoną przez mściwego Boga, ale stanem dobrowolnej izolacji od Miłości.

2. Czyściec – czy śmierć Jezusa "nie wystarczyła"?

To najczęstsze nieporozumienie. Czyściec nie jest „poczekalnią” ani „karą dodatkową”. To ostatni etap procesu zbawienia, który wywalczył dla nas Jezus.

- Odkupienie to fundament, Czyściec to remont: Wyobraź sobie, że Jezus wyciągnął Cię z płonącego domu (to jest odkupienie – ratunek od wiecznej śmierci). Jesteś bezpieczna, ale Twoje ubranie śmierdzi dymem, a na skórze masz poparzenia. Czyściec to „prysznic” i „opatrunek”. To nie jest ratowanie Cię (bo już jesteś uratowana!), ale przywracanie Ci pełnego blasku piękna, byś mogła stanąć przed Bogiem twarzą w twarz.

- Dlaczego Bóg mówi "jeszcze nie"? Bóg nie mówi tego z niechęci. To dusza, widząc świętość Boga, sama mówi: „Panie, nie mogę wejść do Twojego światła z tym egoizmem, który jeszcze we mnie został. Pozwól mi się oczyścić, bym mogła Cię kochać w pełni”. Czyściec to triumf miłości Jezusa, która nie zostawia nas „byle jakimi”, ale chce nas uczynić doskonałymi.

II. Zestawienie: Odkupienie a stan duszy

Rola Ofiary Chrystusa:
Piekło: Dar został zaoferowany, ale odrzucony.
Czyściec: Dar został przyjęty, dusza jest zbawiona.
Niebo: Pełne zjednoczenie dzięki łasce Krzyża.

Rola człowieka:
Piekło: Całkowite "NIE" wobec Boga.
Czyściec: "TAK", ale wymagające oczyszczenia z naleciałości grzechu.
Niebo: Całkowite "TAK" bez żadnych barier.

III. Tajemnica "Oczyszczenia"

Śmierć Jezusa zmazała winę (wyrok śmierci), ale w nas często pozostają skutki grzechu (zranienia, złe nawyki, brak umiejętności kochania). Czyściec to proces, w którym ogień Bożej Miłości wypala w nas te resztki egoizmu.

Gdyby nie śmierć Jezusa, czyściec w ogóle by nie istniał – byłaby tylko ciemność. Czyściec to zatem „przedsionek Nieba” – miejsce pełne nadziei, bo stamtąd droga prowadzi już tylko w górę.

Karino, Adoracja przy Grobie to czas, w którym Jezus zstępuje do otchłani, by szukać każdego z nas. Twoje pytania pokazują, jak bardzo zależy Ci na zrozumieniu tej Miłości. Dziś wieczorem, podczas Wigilii Paschalnej, kiedy usłyszysz radosne Alleluja, pomyśl, że to zwycięstwo nad śmiercią dotyczy każdego z nas – tych na ziemi i tych, którzy jeszcze się oczyszczają.

Autor: Karina (---.fiberway.pl)
Data:   2026-04-05 19:11

Dziękuję za odpowiedzi

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-04-05 19:40

Do odpowiedzi przedmówców dodam, że w momencie śmierci człowiek staje w całkowitej prawdzie. Widzi wtedy wszystko, więc jest w stanie zrozumieć, dlaczego idzie tam gdzie idzie.

Janek - podoba mi się analogia z meczem. Nie jest głupia. Trzeba tylko pamiętać, że oprócz "zasad" i "kontuzji" istnieje też miłosierdzie i że Selekcjoner patrzy na nas z wielką miłością i zna nas na wylot. I że są tacy, którzy po prostu nie chcą grać w meczu.

Autor: Basia S. (---.radom.vectranet.pl)
Data:   2026-04-07 18:47

Jest o piekle, o czyśćcu. Może trochę z innej strony. Św. Jan Paweł II w encyklice "Veritatis splendor" (nr 73) przywołuje myśl: Bóg jako „sędzia sprawiedliwy i dobry, który za dobro wynagradza, a za zło karze”. Wynagradza, czyli docenia człowieka, jego wierność, dobro, miłość okazywaną przez człowieka, wewnętrzny pokój, łaski Boże które nam udziela w życiu doczesnym i inne dobrodziejstwa. Najwyższą formą nagrody jest Niebo, czyli życie wieczne z Bogiem. Kara to konsekwencje naszych grzechów i każdy je poniesie, czy tu na ziemi czy w czyśćcu, będzie się udoskonalał, oczyszczał aby kiedyś wejść do Nieba i być blisko z Bogiem. Za czym przyjdzie kara to Bóg daje ostrzeżenie, aby człowiek się nawrócił, tak samo aby narody się nawróciły do Boga.
W książce "Fatima orędzie tragedii czy nadziei?" Antonio A. Borelli sa ukazane objawienia Matki Bożej Fatimskiej, wizje dzieci fatimskich. Siostry Łucji która żyła i spisała tajemnice. Są słowa Matki Bożej, między innymi,
Matka Boża powiedziała, że na świecie jest wiele wojen i niezgody. Są karami za grzechy świata, za zbrodnie, znieważanie Boga i Kościoła. Wiele dusz idzie do piekła. Jest też wzywanie do pokuty.

Gazeta katolicka Dobre Nowiny (nie pamiętam nru) pisała jak zbierane były różne rzeczy, dary, przez caritas i transportowane, pomoc na Ukrainę. W komentarzu była wzmianka jak figurka Matki Bożej ostrzegała w Niżankowicach, małej miejscowości przy granicy z Polską, zapłakała nie jeden raz, to były znaki do nawrócenia 101 razy, Ukraina się nie nawróciła. Dalej pisali:
Z jednej strony zabijają, z drugiej ratują, a z trzeciej strony handlują noworodkami, gdzie wynajmowane surogatki rodzą dzieci i sprzedają za granice. Ten haniebny preceder cały czas trwa, mimo wojny kliniki istnieją w Kijowie i obracają wielkimi pieniędzmi. To czyn moralnie niedopuszczalny, grzech prowadzący do piekła, nie jedna dusza tam będzie o ile się nie nawróci.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: