Autor: Bea7 (---.centertel.pl)
Data: 2026-05-01 07:34
Jak rozumieć słowa Rz 12?
17 Nikomu złem za złe nie odpłacajcie. Starajcie się dobrze czynić wobec wszystkich ludzi!
18 Jeżeli to jest możliwe, o ile to od was zależy, żyjcie w zgodzie ze wszystkimi ludźmi!
19 Umiłowani, nie wymierzajcie sami sobie sprawiedliwości, lecz pozostawcie to pomście Bożej! Napisano bowiem: Do Mnie należy pomsta. Ja wymierzę zapłatę - mówi Pan - ale: Jeżeli nieprzyjaciel twój cierpi głód - nakarm go.
20 Jeżeli pragnie - napój go! Tak bowiem czyniąc, węgle żarzące zgromadzisz na jego głowę.
21 Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj!
Wczoraj słyszałam kazanie o tym, że to nie Bóg nas karze a karzemy sami siebie , przykładem był alkoholizm i jego konsekwencje. Jak to ma się do powyższych słów?
2. Przykład z życia. Ktoś jest niesprawiedliwie traktowany przez inną osobę (choćby w pracy czy jakiejś grupie, w której przebywa na co dzien), więc znajduje inną pracę, grupę i odchodzi tak szybko jak tylko może (a akurat w tej starej jest bardzo potrzebny). Czy jest to wymierzanie sprawiedliwości czy naturalne konsekwencje czyjegoś postępowania?
3. Czy kara Boża to w rzeczywistości dopuszczenie autokarania siebie? Jeżeli z kolei Bóg nie karze nas wprost a tylko dopuszcza konsekwencje naszych grzechów to skąd u niektórych taka awersja do określenia "sprawiedliwość Boża"?
4. I jeszcze jedno. Jakie konsekwencje poniesie ktoś, kto wykorzystuje innych ale nie widzi lub nie chce widzieć w tym jakiejkolwiek swojej winy?
----------
Które kazanie ma Pani na myśli? Pod jakim linkiem?
moderator
|
|