Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data: 2026-05-07 19:32
Dziękuję Wam serdecznie za odpowiedzi. Myślę, że głównym przesłaniem przypowieści jest to, że mamy czuwać, by być gotowymi na przybycie Pana Jezusa.
W tym pytaniu jestem najbardziej zainteresowana tym, jak spano w czasach Jezusa, bo dobry sen jest podstawą zdrowia psychofizycznego. Już parę razy obserwowałam u moich znajomych, że ich problemy ze snem się łączyły się z pogorszeniem się ich stanu, również duchowego. Doniesienia o dwufazowym spaniu w przeszłości są dla mnie nowością. W Biblii można odnaleźć wydarzenia, które działy się w nocy. Zawsze wydawało i się, że było to podyktowane wymogiem chwili, ale teraz nie mam takiej pewności. W historii Kościoła niektórzy praktykowali modlitwę nocną, a nawet w czasach obecnych można czasami przeczytać/usłyszeć o zachęcie do tego. Widziałam rozważania o szczególnym znaczeniu modlitwy o godzinie trzeciej nad ranem, ale też wiem, że czasami ludzie boją się budzenia się o tej porze. Są próby teologicznego i biologicznego wytłumaczenia takiego przebudzania się. Jeśli w przeszłości praktykowano spanie dwufazowe, to może ono też ma jakieś znaczenie w wyjaśnieniach.
Zgadzam się, że moje pytanie dotyczące praktyk spania w czasach przypowieści ma niewiele wspólnego z głównym jej przekazem. Oczywiście jest on o wiele bardziej znaczący niż to, że zakłócony sen może skomplikować życie. Z mojej lektury dotyczącej tekstów poświęconych żydowskim tradycjom weselnych wynika, że to ojciec narzeczonego decydował, kiedy może on wybrać się po pannę młodą i przeprowadzić ją do domu. W czasie oczekiwania (trwającego około 12 miesięcy) pan młody przygotowywał mieszkanie (zazwyczaj było to lokum łączące się z domem ojca) oraz finanse. Kiedy ojciec uznał, że jego syn jest gotowy, następowała druga część zaślubin — przeprowadzenie panny młodej oraz uczta weselna. Przemarsz odbywał się z lampami. Nie wiedziałam, i nie nie widziałam opracowań, twierdzących, że utartym zwyczajem było przybycie pana młodego po zmroku, ale czytałam, że tak czasami bywało, aby całe wydarzenie wyglądało wyglądać bardziej dramatycznie. Korzystałam z tekstu Encyklopedii Żydowskiej https://www.jewishencyclopedia.com/articles/14812-wedding. Chyba prawie każdy pamięta przemarsz weselny z flimu "Skrzypek na dachu" https://www.youtube.com/watch?v=cBdYVhqVfSU&list=RDcBdYVhqVfSU&start_radio=1 , który to zaczyna się przed zachodem słońca. Nie są to niestety materiały dotyczące tradycji weselnych z czasów Jezusa. Jeśli pan młody przybywałby z daleka, to oczywiście mogłoby dojść do znaczącego opóźnienia.
A jak sądzicie, jeśli by skupić się na oliwie jako symbolu, czym jest ona dla Was? Tak samo, jak ojciec pana młodego decyduje, kiedy jest czas, by wybrać się po pannę młodą, tak samo Bóg Ojciec zdecyduje, kiedy Chrystus ma przybyć po nas. Nasza oliwa ma wystarczyć do tego czasu. Połowie oczekujących panien (wszystkie zasnęły) oliwa wypaliła się przed czasem. To bardzo dużo i to taki wstyd dla rodziny panny młodej (rodzina też nie zadbała, by oliwa była dostępna na wypadek, gdyby pan młody się opóźniał). Czy Pan Jezus sugeruje, że tak samo i połowa z nas nie będzie gotowa, na Jego przybycie?
|
|