logo
Czwartek, 18 czerwca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy mówić że zapomniałam odmawiać pokuty?
Autor: Xyz (---.146.11.16.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2026-05-16 18:01

Powiedzmy ze rok ale wiecej czasu temu jak chodziłam do spowiedzi to nie odmawiałam pokut bo zazwyczaj zapomniałam albo odkładałam na później no i tego nie wyznałam przy kolejnej spowiedzi bo raczej nie wiedziałam że powinnam to powiedzieć albo w ogóle o tym zapomniałam, i teraz jak byłam ostatnio przy spowiedzi to się zastanawiałam czy powinnam mieć że kiedyś tam nie odmawiałam pokut myślałam że nie muszę i nie powiedziałam, stwierdziłam że odmowie te pokuty bo pamiętam jakie to były, ale nadal tego nie zrobiłam. Nawet nie pamiętam czy odmówiłam pokutę po przed ostatniej spowiedzi która była pół roku temu bo trochę to zaniedbałam. Czy teraz mam mówić że zapomniałam odmawiać pokut jak to było kilka spowiedzi temu, czy to w ogóle jest grzechem ciężkim?? Jeśli tak czy zatailam grzech?
Od kilku lat mam jakich problem ze spowiedzią, trafił się jakich grzech który zatailam, potem przystąpiłam do Komunii z grzechem, tkwiłam w błędnym kole. Potem się ogarnęłam a teraz mam problem z sumieniem bo nie wiem czy grzech popełniłam czy nie, na dodatek wydaje mi się że cierpię na OCD, co nie pomaga mi.

Re: Czy mówić że zapomniałam odmawiać pokuty?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-05-16 23:54

Tak, o nieodprawionej pokucie trzeba mówić. Także o wielu nieodprawionych pokutach.
Myślę, że nie ma celowego zatajenia, ale teraz już wiesz, że o takich rzeczach się mówi. Nie zastanawiaj się, jaki to grzech itd., tylko powiedz o tym na najbliższej spowiedzi i już, to najprostsze rozwiązanie. Spowiednik może Ci wyjasnić ewentualne wątpliwości. Możesz go o to poprosić.

"wydaje mi się że cierpię na OCD" - to może rozstrzygnąć tylko lekarz, nie ma sensu tkwić w "wydaje mi się" ani rozstrzygać na forach. Zgłoś się do rejestracji w poniedziałek. Pewnie trzeba poczekać, ale im wcześniej zaczniesz działac, tym lepiej. Przygotuj sobie listę spostrzeżen, na podstawie których masz takie a nie inne przypuszczenia.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-05-17 15:29

Muszę przyznać, że zawsze mnie zdumiewa, gdy ktoś pyta na forum, czy mówić o czymś na spowiedzi - jakby nie prościej (i pewniej - nasze odpowiedzi nie muszą być prawdziwe) było spytać o to podczas Sakramentu Pokuty.

Autor: Gabi (194.233.101.---)
Data:   2026-05-17 19:39

Marku :-)

I dobrze, że pyta. Kto pyta, nie błądzi. Lepiej zapytać tutaj niż nie zapytać w ogóle. Może ktoś jest nieśmiały, może się wstydzi, może się obawia reakcji kapłana itd. Powodów może być mnóstwo, a gdy zaglądający tutaj na forum spotykają się z życzliwością, nabierają odwagi, by podzielić się też swoimi wątpliwościami, zapytać o coś. Możemy udzielić im odpowiedzi zgodnie z naszym sumieniem i dodać otuchy, by nie poprzestali na naszych wpisach i szukali potrzebnej informacji w rozmowie w realu. Wszyscy jesteśmy w drodze do Nieba, każdy ze swoimi pytaniami i wątpliwościami.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: