logo
Czwartek, 18 czerwca 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Ile w życiu zależy ode mnie, a ile od Boga?
Autor: Daniel (---.ihit.waw.pl)
Data:   2026-06-03 09:14

Szczęść Boże, mam problem natury duchowej mianowicie ile zależy w życiu ode mnie, a ile od Boga? Rzecz ujmując jeśli robię coś dajmy na to w pracy i nie wiem czy plan się uda to się modlę o jego szczęśliwe zakończenie. Załóżmy że plan się powiódł. Czy to zasługa Boga i świętych do których się modlę np do sw Patryka, Rity, Józefa? Czy może gdybym się nie modlił w tych sprawach to one i tak zakończyłyby się powodzeniem? Kilka spraw załatwiłem bez modlitwy o powodzenie więc jaki sens jest się modlić kiedy dostaje dowód że sukces zależy tylko ode mnie od tego co robię? Mam problem z zauważeniem ile ja włożyłem wysiłku a ile Bóg? Z racjonalną oceną tych wydarzeń? Pozdrawiam

Re: Ile w życiu zależy ode mnie, a ile od Boga?
Autor: Gabi (194.233.101.---)
Data:   2026-06-03 10:53

Danielu :-)

Wszystko jest łaską, gdyż Bóg jest Miłością, pragnie naszego dobra i daje nam zawsze to, co jest najlepsze dla nas. ON chce Cię wspierać w każdej chwili, bo Cię kocha i nie mierzy Swego wsparcia w centymetrach lub gramach, daje wszystko, czyli Siebie. Jego Osoba, relacja z Nim, przyjaźń, są naszym największym Dobrem, do którego dorastamy, dojrzewamy przez całe życie. Bóg szuka naszej bliskości, naszego towarzystwa, tak jak szukał Ewy i Adama w ogrodzie rajskim, tęskni za nami, pragnie się komunikować z nami na innym poziomie, nie chodzi Mu o to, byśmy się modlili o powodzenie, załatwianie spraw tylko. ON pragnie naszego serca, naszego czasu, uwagi, byśmy traktowali Go jak najbliższego Przyjaciela.

Spróbuj się z Nim zaprzyjaźnić, odkrywać, jaki jest, jakie są Jego pragnienia dla Ciebie, marzenia o Tobie. Dziel się z Nim swoimi myślami, swoim dniem, pracą i odpoczynkiem. ON jest bliski, przenika Cię i rozumie, nawet lepiej niż Ty sam siebie. Modlitwa - to spotkanie z Nim, z Tym, Który pokochał Cię Miłością nieskończoną i pragnie Ciebie.

Autor: Basia S. (---.radom.vectranet.pl)
Data:   2026-06-03 11:39

od moderacji
Pani Basiu S., użyte przez Panią podwójne i potrójne spacje zamieniłem na słowa. Efekt jest następujący:

Ja uważam, że bardzo dużo spacja spacja zależy od nas samych, mamy spacja spacja wykształcenie i wiedzę spacja spacja w danym kierunku. spacja spacja Pan Bóg dał nam spacja spacja tez spacja spacja rozum, spacja spacja spacja ale spacja spacja fizycznie spacja spacja nie zrobi spacja spacja czegoś za nas. spacja spacja Bóg spacja spacja nam pomaga, kiedy Go prosimy, świeci również kiedy ich przyzywamy aby nam pomogli. Jest tak, spacja spacja spacja że nie zawsze wołamy o pomoc, spacja spacja bo czujemy spacja spacja się na siłach i wiemy, że spacja spacja poradzimy spacja spacja sobie, spacja spacja albo spacja spacja po prostu spacja spacja zapominamy. Bóg wie na co nas stać, przecież spacja spacja dał nam też spacja spacja zdolności, spacja spacja które w życiu są nam potrzebne i spacja spacja wykorzystujemy ich. To że ci się spacja spacja udał plan jest spacja spacja zasługą spacja spacja twoją, spacja spacja spacja wykorzystałeś umiejętności, wiedzę, spacja spacja spacja i swoją spacja spacja pracę, ale spacja spacja i modlitwa spacja spacja do spacja spacja świętych, bo spacja spacja cię wspierali spacja spacja i pomagali aby wszystko poszło spacja spacja w dobrym spacja spacja kierunku. spacja spacja Nie można spacja spacja też spacja spacja spacja przeceniać spacja spacja siebie, że mogę się spacja spacja nie modlić spacja spacja spacja i tak mi spacja spacja się uda. spacja spacja Od ciebie zależy czy będziesz się modlił, i prosił o pomoc czy spacja spacja też spacja spacja spacja nie. Czy to spacja spacja ważne spacja spacja ile włożyliśmy wysiłku a ile Bóg? spacja spacja Przecież wiemy, że jest przy nas, a tym spacja spacja bardziej kiedy Go prosimy, zaufanie Jemu spacja spacja jest najważniejsze.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-03 12:40

"Kilka spraw załatwiłem bez modlitwy o powodzenie więc jaki sens jest się modlić kiedy dostaje dowód że sukces zależy tylko ode mnie od tego co robię?" (Daniel)

Nie dostałeś wcale dowodu. To, że coś się powiodło bez Twojej modlitwy, nie jest bynajmniej żadnym dowodem na to, że zawdzięczasz to tylko sobie i że nie ma w tym żadnego działania Boga.
Bez Pana Boga nie mam szans nawet na jeden oddech.

"Czy to spacja spacja ważne spacja spacja ile włożyliśmy wysiłku a ile Bóg?" (Basia)

Nie mam siły zmagać się z Twoim tekstem, ale to jedno zdanie wyłowiłam i uważam za ważne. Moim zdaniem masz tu rację: nie ma sensu rachowanie proporcji, ile kto ma zaslug.
Stara mądrość duchowa, przypisywana św. Ignacemu z Loyoli, mówi: "Módl się tak, jakby wszystko zależało od Boga, ale pracuj tak, jakby wszystko zależało od ciebie".

Fakty dla osoby wierzącej są ostatecznie takie, że nie mamy żadnych możliwości i zdolności sami z siebie, bo jesteśmy stworzeni, wyposażeni i podtrzymywani przy życiu przez Pana Boga. Co nie zwalnia nas z osobistego wysiłku.

Autor: Estera (---.kosman.pl)
Data:   2026-06-03 15:58

"Kilka spraw załatwiłem bez modlitwy o powodzenie więc jaki sens jest się modlić kiedy dostaje dowód że sukces zależy tylko ode mnie od tego co robię?"

Parafrazując: a co, to nie Bozia rączki dała? I do tego rozum, zdolności, możliwość chodzenia, mówienia, pisania?
"Cóż masz, czego byś nie otrzymał? A jeśliś otrzymał, to czemu się chełpisz, tak jakbyś nie otrzymał" (1 Kor 4,7).
Nie musisz prosić Boga o powodzenie. "Bóg wie, czego nam potrzeba, zanim Go o to poprosimy" (Mt 6,8).
Bóg daje zawsze 100%. Proponuję, żeby zamiast rozkminiać ile Ty włożyłeś wysiłku, zacząć Mu dziękować za każdą sytuację zakonczoną z powodzeniem.

Autor: Basia S. (---.radom.vectranet.pl)
Data:   2026-06-04 14:45

Przepraszam za moje błędy, nie wiedziałam, sama się komputera uczę. Wczoraj syn mi trochę podpowiedział na odległość, on pracuje na komputerze jest konstruktorem. Poleciłam dzisiaj Bogu ks.moderatora na Mszy św.przed procesją o opiekę i zdrowie. Było pięknie, choć mały deszczyk padał. Przepraszam, że jestem trochę ciemna w tym pisaniu.
Szczęść Boże.

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-07 10:28

Warto modlić się o pomyślność w każdej sprawie dziękując bez kalkulowania w opisany przez Ciebie sposób.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: