logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Nienawidzę swojego życia. Żałuję że się urodziłam.
Autor: Ktoś (---.dip0.t-ipconnect.de)
Data:   2026-06-06 07:49

Jestem niewidoczna dla Boga w miliardach ludzi. Szukałam go, bez odzewu. Chyba Bóg wybiera tylko garstkę ludzi, pośród milionów. Bez sensu to wszystko.

Re: Nienawidzę swojego życia. Żałuję że się urodziłam.
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-06 20:37

Rozumiem Twoje przykre odczucia. Są - jako Twoje wrażenia - niekwestionowalne.Tak przeżywasz.
Jestem jednak przekonana, że istnieje druga strona medalu. Inna. I tam żyje dobry Bóg, który nie byłby sobą, gdyby przeoczył kogokolwiek. Dba o dzikie ptactwo (i najmniejsze żyjątka), zna szczegóły takie, jak - obrazowo - policzone włosy na naszych glowach. Zatem z pewnością Cię dostrzega.

Myślę, że w Twoim życiu zdarzyło się coś bardzo trudnego, czego nie chciałaś nazwać - i to doświadczenie Cię przytłacza. Może dałoby się tutaj w czymś pomóc, czemus zaradzić, na coś popatrzeć pod innym kątem? A przynajmniej ponazywać.
Dlaczego właściwie żałujesz, że się urodziłaś? Mogłabyś trochę napisac?

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-12 23:34

Ktosiu,

Jeśli oczekujesz pomocy, wsparcia, to powiedz, co się stało? Napisz chociaż ze trzy zdania więcej - zachęcam.
Skąd wiesz, że jesteś dla Boga niewidzialna - dlaczego wyciągnęłaś taki wniosek?
Skąd wiesz, że Bóg wybiera (z miliarda istnień ludzkich) tylko garstkę ludzi - czytałaś gdzieś o tym w literaturze biblijnej?
Skąd wiesz, że wszystko jest bez sensu? Wszystko? Naprawdę? - dlaczego tak sądzisz?
Polecam Psalm 139

Autor: Xyz (---.akasha.net.pl)
Data:   2026-06-13 23:20

"skąd wiesz, że wszystko jest bez sensu? Wszystko? Naprawdę? - dlaczego tak sądzisz?"
Tak, wszystko jest bez sensu. Nie widzisz tego? Żyjemy po to, by umrzeć. Trudzimy się często na darmo. Wkoło tylko cierpienia, choroby, zniszczenia i śmierć. Ciężko chorują i umierają niczemu niewinne dzieci. Ludzie się modlą do Boga o pomoc i proszą i co? Bez odzewu. Widzisz w. tym sens? Szczęśliwi są tylko nieliczni.

Autor: BBB (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-14 13:11

"Żyjemy po to, by umrzeć."
A nie jest raczej tak, że żyjemy po to, żeby żyć wiecznie? Że szczęście to życie z Bogiem gdziekolwiek jesteśmy i w jakimkolwiek jesteśmy położeniu?

Autor: Xyz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-06-14 16:38

"A nie jest raczej tak, że żyjemy po to, żeby żyć wiecznie? Że szczęście to życie z Bogiem gdziekolwiek jesteśmy i w jakimkolwiek jesteśmy położeniu?"

Pewnie też, ale czy to się przekłada na rzeczywistość? Czy może być szczęśliwy człowiek nawet wierzący, ale samotny, bezdomny, chory. Któremu ciężko się wiedzie w życiu i ciągłe problemy? Mnie jakoś nie bardzo pociesza stwierdzenie, że Bóg jest z człowiekiem w jego cierpieniu czy trudnościach, kiedy zwyczajnie po ludzku nie chce się żyć. Człowiek chciałby chociaż trochę tego zwykłego ludzkiego szczęścia czy też zadowolenia, które jakoś motywuje do działania, do życia.

Autor: BBB (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-22 22:13

Czy przekłada się na rzeczywistość? To szczęście, do którego jesteśmy powołani, nie spełnia się na ziemi. Ale jeśli o szczęściu ziemskim mówimy, czy znasz kogoś, kto żadnego zwykłego szczęścia w życiu nie zaznał? Mamy skłonność do narzekania: jeśli szefem jest Kowalski, ktory wymaga, marzymy o tym, żeby odszedł na emeryturę. Jeśli szefem zostaje Nowak, który w ogóle nie wymaga, narzekamy, że jest bałagan i marzymy o powrocie Kowalskiego. A może to szatan miesza i sprawia, że widzimy wyłącznie niedostatki a nie widzimy dobra w naszym życiu. Ten, któremu ciężko się wiedzie w życiu może być bliżej Boga niż ten, któremu wszystko w życiu, patrząc po ludzku, idealnie się układa. Bo ten, który nie ma nic, może zawierzać siebie z tym niczym Bogu a ten, który ma wszystko, może z tym wszystkim od Boga się oddalać.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: