logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Izajasz 7 a Jan 14: Czy chrześcijanin musi się uczyć odrzucania zła?
Autor: Michał (194.9.78.---)
Data:   2026-06-07 00:09

Chciałbym zapytać jak się ma „nauczenie się odrzucania zła, a wybieranie dobra”, do udziału w tym Ducha Świętego, w kwestii zbawienia, wiary, świętości; albo przeciwnie, że jest to bez Boga, że jest to cecha Antychrysta? Bo być może czyniąc tę jedną najważniejszą rzecz, czyli przyjmując wiarę w Pana Jezusa, kładąc fundament, chrześcijanin nie musi się uczyć/tresować w odrzucaniu zła a wybieraniu dobra, bo otrzymuje wraz z uwierzeniem w Pana Jezusa Ducha Świętego, i dzięki Duchowi Świętemu, a nie nauce/tresurze, wybór dobra, a odrzucenie zła, płynie z niego naturalnie, od razu po przyjęciu wiary w Pana Jezusa, wraz z narodzeniem na nowo? Kocha dobro, a ma niechęć do zła, i nie nauczona umiejętność sprawia, że wybiera dobro a odrzuca zło, tylko Pan Bóg? Jak to zatem jest?

Zastanawiałem się w tym temacie nad dwoma fragmentami z Pisma:

„Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim Chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś.” – Izajasza 7, 14-16

„Już nie będę z wami wiele mówił, nadchodzi bowiem władca tego świata. Nie ma on jednak nic swego we Mnie.” – Jana 14,30

Początek pierwszego z Izajasza wskazuje jakby na Pana Jezusa i Jana Chrzciciela. Ale dalej jest ta mowa o trwającym procesie uczenia się odrzucania zła, a wybierania dobra przez „Chłopca”. Z kolei u Jana, Władca Świata, Antychryst, jest pokazany ze strony cechy, że nie ma „nic swego w Panu Jezusie”. Kojarzy mi się taki scenariusz, że Władca Świata, Antychryst, perfekcyjnie nauczył się odrzucać zło, a wybierać dobro, ale nie ma fundamentu, nie ma Pana Jezusa, nie ma wiary w Niego, wszystko robi sam, wytresował się w odrzucaniu zła, a wybieraniu dobra, i zewnętrznie wygląda na świętego, uczynkowo i moralnie doskonałego, ale nie ma w tym Boga. Ta umiejętność odrzucania zła, a wybierania dobra jest w nim, z niego samego, a nie dana od Pana Jezusa, nie w Nim – stąd: „nie ma nic swego w Panu Jezusie”.

Jak to zatem jest z procesem uczenia się „odrzucania zła, a wybierania dobra”? Czy jest coś takiego? Czy umiejętność ma sprawiać, że wybieramy dobro a odrzucamy zło, czy nowe serce, Duch Święty, dany wraz z przyjęciem wiary w Pana Jezusa, od razu?

Re: Izajasz 7 a Jan 14: Czy chrześcijanin musi się uczyć odrzucania zła?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-07 00:58

Wywody nt. Antychrysta pomijam. Widzę w nich miejsca bardzo nielogiczne.
Mam więc ochotę przestrzec przed samodzielną interpretacją Biblii. Można się zaplątać. Szkoda życia. Sugeruję dobre, profesjonalne komentarze i/albo mądrego towarysza.

Na tytułowe: tak, chrześcijanin ma się niewątpliwie uczyć odrzucania zła i wybierania dobra. Myslę, że dozgonnie, bo życie jest bogate.
Niemowlę, także w rodzinie chrześcijańskiej, rodzi się bez tych umiejętności. Sam chrzest też w dziecko nie wlewa gotowej umiejętności odróżniania dobra od zła.

Uczymy nasze dzieci, co jest dobre, co złe, co ładne, co brzydkie, co prawdziwe, co fałszywe. Na tym polega wychowanie zgodne z pewnym porządkiem wartości (zresztą możliwe także na poziomie bezwyznaniowym) i religijna formacja sumienia.

Otrzymujemy wzorce, podpowiedzi i zbiór zasad moralnych, w dobrej wersji: z uzasadnieniami.
Samo się to nie zrobi i wlane w człowieka nie jest, trzeba włożyc wysiłek rozwoju, współpracy, wspomagany - owszem - trudem wychowawców // formatorów oraz Bożą łaską.

Proszę też nie mieszać zdrowego wychowania i zdrowej formacji z tresurą.

Data:   2026-06-07 08:32

Dziękuję za tę odpowiedź. Przypomniało mi się jeszcze to czego zapomniałem dopisać pierwotnie. Chodzi o fragment:

„Lecz jeśli twoje oko jest chore, całe twoje ciało będzie w ciemności. Jeśli więc światło, które jest w tobie, jest ciemnością, jakże wielka to ciemność!” – Mateusza 6,23

Czy umiejętność odrzucania zła, a wybierania dobra, bez fundamentu wiary w Pana Jezusa, nie byłaby właśnie takim światłem, które jest ciemnością, jakże wielką, antychrystyczną, sprawiającą, że oko jest chore a całe ciało w ciemności?

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-07 10:17

Zdrowo uformowane sumienie mówi nam co jest dobre a co złe.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-07 17:45

Nie wiem, dlaczego tak uporczywie interesujesz się motywem Antychrysta. Chrześcijaństwo skoncentrowane jest na Jezusie Chrystusie. Nie na siłach Mu przeciwnych. I nie na Szatanie.

Poza tym mozna nie znać Chrystusa i wybierać rzeczywiste dobro; nie widzę powodu, by przypisywać ten wybór Antychrystowi. Nie rozumiem Twojego toku myslenia.

Tak mogli np. wybierać ludzie przez przyjściem Chrystusa. Tak może np. wybierać poganin.
Jest też cos takiego jak prawo naturalne; opiera się ono na założeniu, że człowiek posiadający rozum i wolę z jest z natury dobry i przeznaczony jest do czynienia dobra (doczytaj). Nie widzę powodu, powtórzę, dla którego miałby istnieć związek między naturalną potrzebą czynienia dobra i odrzucania zła (nawet przy nieznajomosci Chrystusa) a ciemnością Antychrysta itp.

Ponawiam zachętę do szukania dobrych katolickich komentarzy biblijnych.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-06-07 19:29

Wiesz, to, komu/czemu poświecasz najwięcej uwagi jest tym, komu/czemu służysz i kogo/co czcisz. Czy na pewno ma to być antychryst, czy może wybierzesz Jezusa? Czy wolisz zająć się teorią zła, czy poznawaniem Boga?

Data:   2026-06-07 20:52

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Z Panem Bogiem.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: