Autor: Estera (---.kosman.pl)
Data: 2026-06-10 19:04
Myślę, że tę decyzję powinnaś obgadać z lekarzem i terapeutą (jesli masz). Fizycznie dzień postu nie zaszkodzi, ale dla organizmu to stres, który może zwiększyć kortyzol i w rezultacie nasilić lęki.
Moim zdaniem na ten moment dobry będzie dla Ciebie post od słodyczy albo od podjadania. Możesz zacząć od jednego dnia, potem np. tydzień bez słodyczy.mierz siły na zamiary.
Niezaleznie od tego warto skonsultować się z dietetykiem, a jeszcze lepiej psychodietetykiem. Napady chęci na słodycze, szczególnie wieczorem, często wynikają z niezrównoważonej diety, kiedy organizm nie dostaje wystarczającej ilości odżywczych składników.
"Co do reszty, tego chaosu, nieuporządkowania w niemal każdym aspekcie życia, to jest moja zmora, z którą się zmagam, lecz nawet nie wierzę w możliwość przezwyciężenia tego sama (bez jakiejś interwencji z góry w moją kondycję psychiczną)"
Rozumiem cię, bo mam podobnie. Niestety samo się nie zrobi. Ja ćwiczę metodę małych kroków i dzielenia zadań na drobniejsze, np. zamiast "posprzątam dziś pokój" jest "posprzątam 1 szufladkę". Nie zawsze działa, ale robię postepy.
Czy diagnozowałaś się pod kątem ADHD? Często u kobiet to właśnie niezdiagnozowane ADHD bywa maskowane przez depresję i zaburzenia lękowe, a tu dodatkowym tropem jest ten chaos, problemy ze snem i regularnością, a takze próby działania zerojedynkowego, o których piszesz, tzn. albo post ściśle ścisły, albo wcale czy albo próby opanowania chaosu na raz, albo stwierdzenie, że "nigdy przenigdy sie nie uda".
|
|