logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Śnił mi się wolontariat. To sen od Boga czy złego?
Autor: Niki (78.30.108.---)
Data:   2026-06-11 17:24

Dlaczego miejsce, które mi się śniło, potem odwiedziłam przypadkiem? Chodzi mi o miejsce pracy wolontariatu.

Re: Śnił mi się wolontariat. To sen od Boga czy złego?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-11 23:35

"Dlaczego..." Nie wiem.
"To sen od Boga czy złego?" Nie wiem.
Skąd my możemy, Niki, wiedzieć takie rzeczy?
I po co tropić Szatana w sennej wizji jakiegoś miejsca?
Być może czas pokaże, czy z tego odwiedzenia coś wyniknie.

PS Nigdy nie miałam psa i nie tęsknię. Wczoraj mi się śniły cztery piękne wielkie czarne dogi. Serio. Chyba nie chcesz teraz rozstrzygać, czy to od Pana Boga, czy od szatana.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-12 12:12

Najpewniej z pamięci. Żyj realnym życiem, rób swoje, trzymając się przykazań.

Autor: Klaudia_* (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-13 07:00

/.../

To prawda, wymienione przez Ciebie przykłady – od patriarchy Józefa, przez faraona i Salomona, aż po św. Józefa – jasno pokazują, że Bóg może używać snów do komunikacji z człowiekiem. Bóg jest wszechmocny i żaden środek przekazu nie jest dla Niego zamknięty. Jednak według nauczania Kościoła katolickiego nie powinniśmy wierzyć w nasze codzienne sny ani opierać na nich swoich decyzji. Kościół zaleca w tej kwestii ogromną ostrożność. Oto dlaczego katolicka tradycja podchodzi do tego tak rygorystycznie:

Surowa przestroga z Pisma Świętego
Choć Biblia opisuje prorocze sny, zawiera również bardzo ostre ostrzeżenia przed przywiązywaniem do nich wagi. Najdobitniej ujmuje to Księga Mądrości Syracha, która ukazuje, jak łatwo sen może stać się iluzją: "Mąż głupi miewa czcze i zwodnicze nadzieje, a marzenia senne uskrzydlają bezrozumnych. (...) Wróżbiarstwo, przepowiednie z lotu ptaków i marzenia senne są bez wartości, jak urojenia, które tworzy serce rodzącej. Poza wypadkiem, gdy Najwyższy przysyła je jako nawiedzenie, nie przykładaj do nich serca! Marzenia senne bardzo wielu w błąd wprowadziły, którzy zawierzywszy im upadli." (Syr 34, 1-7)

Ten fragment precyzyjnie oddaje katolickie stanowisko: z definicji sny są psychologicznymi "urojeniami" i nie mają wartości poznawczej. Wyjątkiem są bardzo rzadkie, bezpośrednie interwencje Boga.

Dlaczego Kościół każe zachować dystans?
Zakończone Objawienie: W Starym Testamencie i na początku Nowego sny były często potrzebne, ponieważ Boże Objawienie wciąż trwało i się kształtowało. Według nauczania Kościoła, wraz z przyjściem Chrystusa Bóg "powiedział już wszystko w swoim Synu". Katolicy nie potrzebują nowych objawień we snach, by wiedzieć, jak żyć – mają do tego Pismo Święte, Tradycję i sakramenty.

Naturalna biologia i psychologia: Znaczna większość snów to po prostu wynik pracy ludzkiego mózgu. Przetwarzamy w nich stres, lęki, codzienne wydarzenia, a czasem jest to po prostu reakcja organizmu na zmęczenie czy nawet ciężkostrawny posiłek przed snem.

Ryzyko grzechu i zabobonu: Traktowanie snów jako wyroczni ("śniły mi się zęby, więc ktoś umrze") lub korzystanie z senników to zabobon. Katechizm Kościoła Katolickiego potępia takie praktyki jako grzech przeciwko Pierwszemu Przykazaniu. Jest to forma wróżbiarstwa, która odbiera Bogu należną Mu ufność i przenosi ją na magiczne myślenie.

Co zrobić, gdy sen wydaje się wyjątkowo ważny? Jeśli przydarzy Ci się sen, który nie daje Ci spokoju i wydaje się nieść duchowe przesłanie, Kościół zaleca rozeznawanie duchowe, a nie ślepą wiarę. W praktyce oznacza to trzy kroki:

- Test zgodności: Jeśli sen zachęca do czegoś sprzecznego z Ewangelią, moralnością lub wywołuje paraliżujący lęk, chęć zemsty czy pychę – na pewno nie pochodzi od Boga. Szatan również potrafi posługiwać się iluzją.

- Ocena po owocach: Dobry, duchowy impuls zawsze przynosi głęboki wewnętrzny pokój. Jeśli po przebudzeniu czujesz silną, zdrową zachętę do spowiedzi, modlitwy, naprawienia wyrządzonej krzywdy czy wybaczenia komuś – warto pójść za tym głosem, ponieważ prowadzi do dobra.

- Weryfikacja u spowiednika: Katolik nigdy nie powinien podejmować ważnych decyzji życiowych (np. o małżeństwie, zmianie pracy, dalekim wyjeździe) wyłącznie na podstawie snu. Każde natchnienie, które wydaje się nadnaturalne, należy najpierw poddać ocenie mądrego spowiednika lub kierownika duchowego.

Bóg oczywiście może przemówić do Ciebie we śnie, tak jak zrobił to w przypadku św. Józefa. Jednak domyślną i najbezpieczniejszą postawą chrześcijanina jest traktowanie snów z dużym dystansem, ufając w codziennym życiu Ewangelii i własnemu rozumowi.

moderator

Autor: Basia S. (---.radom.vectranet.pl)
Data:   2026-06-13 17:19

Dziękuję za wytłumaczenie.
Mówi się: sen to mara, Bóg to wiara. Mamy w sny nie wierzyć, i nie wierzę, ale, miałam kiedyś, sen, który się sprawdził. Nie wiem, po co, i co on oznaczał. Trzy dni przed wypadkiem widziałam, ojca w trumnie, i za trzy dni zginął, wszystko było jak we śnie. Nie było świadków, i zostało umorzone. Potem w innym śnie, powiedział, że zabił go osiemnastoletni chłopak, który jechał z dużą szybkością. Wydaje mi się, że mieliśmy się dowiedzieć.

Autor: Klaudia_* (---.202.159.178.ip4.hardcom.pl)
Data:   2026-06-17 07:31

A jeśli śni mi się zmarły proszący o modlitwę co już kilkakrotnie się zdarzyło, w to mogę wierzyć? Modlę się za wytrwale.

Autor: Matt (---.hosted-by-worldstream.net)
Data:   2026-06-29 21:14

O. Joachim Badeni powiedział, że kiedy mamy wątpliwości, czy dana podpowiedź jest od Boga czy złego, to zastanówmy się, czy dana informacja jest dla mnie i dla innych dobra. Jeśli tak, to raczej od Boga, jeśli są jakieś wątpliwości, to może to być od złego.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: