logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Modlitwa - Boże działanie czy mechanizm psychologiczny?
Autor: :( (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-06-14 01:21

Cześć,

chciałam spytać o pewnie bardzo elementarna rzecz, ale jestem strasznie zagubiona w ostatnich dniach. Jak rozumiecie modlitwę, chodzi mi o ten rodzaj gdzie o coś Boga prosimy.
“Proście a będzie Wam dane”
Czy Bog naprawdę słucha naszych modlitw i jeśli to o co prosimy rzeczywiście się spełni to możliwe, że to Jego działanie, a nie jakieś psychologiczne mechanizmy?
(mam na myśli to, że np modle się o znalezienie chłopaka i przez to mam oczy szerzej otwarte i jak kogoś poznam - nieważne kiedy - to przypisuje to modlitwie do Boga a nie przypadkowi. To tylko przykład, ale chodzi mi o mechanizm takiej “sugestii” i przypisywania czemus przypadkowemu takich interpretacji
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Re: Modlitwa - Boże działanie czy mechanizm psychologiczny?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-06-14 13:57

Wiesz, zdawanie się na działanie "przypadków" i "praw natury" nie jest dobre, bo nie pozostawia miejsca na działanie Pana Boga. W ten sposób wszystko tłumaczą sobie ateiści i w rezultacie w Niego nie wierzą. Z drugiej strony, Pan Bóg działa, ale trzeba z Nim współpracować. W temacie związków oznacza to tyle, że może dać Ci szansę spotkania osoby w dużej mierze dopasowanej do Ciebie (jakieś różnice zawsze będą występowały i należy o tym pamiętać), ale to, co później rozwinie się z takiego związku, zależy od tego, jak zadziałasz Ty sama.

Autor: Xxx (---.cable.dynamic.surfer.at)
Data:   2026-06-22 23:23

W tym nie ma sprzeczności. Bóg jest w naturze i w psychologii. Prawa natury, zasady psychologii i cała reszta są stworzone przez Niego. On przez nie działa i objawia swoją miłość.
Bóg zsyła np. deszcz i deszcz pada z chmury, a nie z jasnego nieba. Czy to przeczy temu, że to Bóg sprawił? Bogu spodobało się działać przez prawa natury.

Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2026-07-05 22:49

Modlitwa to rozmowa.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: