logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy Pan Jezus objawia się tylko wierzącym?
Autor: Rrr (---.31.111.83.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-06-14 21:15

J 14, 21-26: Kto ma przykazania moje i je zachowuje, ten Mnie miłuje. Kto zaś Mnie miłuje, ten będzie umiłowany przez Ojca mego, a również Ja będę go miłował i objawię mu siebie».

Czy dobrze rozumiem, że Pan Jezus objawia się tylko wierzącym?

Re: Czy Pan Jezus objawia się tylko wierzącym?
Autor: Ttt (---.chomiczowka.waw.pl)
Data:   2026-06-21 12:21

Katolicka teologia biblijna rozróżnia dwa poziomy tego objawienia:

1. Objawienie powszechne (dla każdego)
Jezus Chrystus przyszedł na świat dla wszystkich ludzi, bez wyjątku. Swoim życiem, śmiercią i zmartwychwstaniem objawił miłość Boga całemu światu. W tym sensie Bóg daje się poznać także niewierzącym czy poszukującym.

Łaska Boża i wezwanie do wiary (tzw. łaska uczynkowa) dotykają serca człowieka zanim ten jeszcze uwierzy. Przykładem jest choćby św. Paweł pod Damaszkiem — Jezus objawił mu się, gdy ten był jeszcze prześladowcą Kościoła, a nie wierzącym uczniem.

2. Objawienie mistyczne, wewnętrzne (o którym mówi Ewangelia Jana)
W cytowanym przez Ciebie fragmencie (J 14, 21-26) Jezus mówi o czymś zupełnie innym — o głębokiej, intymnej relacji i zamieszkaniu Boga w człowieku.

Słowa te padają podczas Ostatniej Wieczerzy i są skierowane do Apostołów. Greckie słowo użyte w tekście na określenie „objawię” (emphanizo) oznacza „uczynić widzialnym, zamanifestować samego siebie”. Katoliccy egzegeci podkreślają tutaj trzy kluczowe kwestie:

- Miłość to nie tylko emocje, ale czyny: Jezus mówi, że miłość do Niego wyraża się w zachowywaniu przykazań (czyli w życiu Ewangelią na co dzień).

- Wzajemność: Kto wchodzi w tę relację miłości, staje się „własnością” Ojca i Syna.

- Zamieszkanie Trójcy Świętej: Kawałek dalej, w wersecie 23, Jezus dodaje: „Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go, i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego mieszkać”.

Niewierzący może poznać fakty o Jezusie, doświadczyć poruszenia sumienia czy zachwytu nad Ewangelią (objawienie zewnętrzne). Jednak to głębokie, wewnętrzne doświadczenie obecności Boga, pokój Ducha Świętego i realne poznanie Jezusa jako Przyjaciela i Zbawiciela (objawienie wewnętrzne) jest owocem wiary i miłości.

Nie jest to ze strony Jezusa „elitaryzm” czy ukrywanie się – On chce objawić się tak każdemu, ale człowiek, który nie wierzy i nie zachowuje Jego nauki, ma po prostu zamknięte serce i nie jest w stanie tego wewnętrznego objawienia przyjąć ani zrozumieć.

Autor: Bea (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-06-24 10:48

Czy Szaweł był wierzący?

Autor: Estera (---.play-internet.pl)
Data:   2026-06-25 11:05

Bea - był. Szaweł był przekonany, że prześladując uczniów Jezusa służy Bogu, z żarliwości religijnej. Miał przy tym serce otwarte na prawdę i było w nim miejsce, do którego Jezus mógł dotrzeć.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-25 23:08

Estera, pytanie było retoryczne. Gdyby był wierzący (nie w cokolwiek), niepotrzebne byłoby mu nawrócenie.
Po jego dokonaniu się, jako Paweł Apostoł, napisał do Rzymian:"Jeżeli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych, osiągniesz zbawienie" (Rz 10, 9-10).

Autor: Rrr (---.5.127.55.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-06-28 19:51

Dziękuję za odpowiedzi.

Autor: Matt (155.117.189.---)
Data:   2026-07-15 20:05

Może objawić się zupełnie każdemu, kiedy i gdzie zechce. I jest w tym nieprzewidywalny.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: