logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Nagły radykalizm religijny partnera a rozpad związku. Jak odróżnić wiarę od obsesji?
Autor: Ania (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-26 04:32

Mam pytanie i potrzebuje pomocy, bo nie wiem co zrobić jak postąpić. Jestem w związku od 14 lat nieformalnym oczywiście. On po rozwodzie i unieważnieniu ślubu kościelnego, ja rownież po rozwodzie ale bez unieważnienia ślubu kościelnego. Jesteśmy katolikami, chodzimy do kościoła itd od jakiegoś roku mój partner bardzo mocno oddal się wierze. Codziennie różaniec, codziennie chodzenie na adoracje, czasami oprócz niedzieli chodzi do kościoła , praktycznie wszędzie włącza tylko Radio Maryja nic innego nie słuchamy, w samochodzie słucha błogosławieństwa Papieża, albo innego księdza. Wcześniej było wszystko normalnie ale teraz uważam, że to już jest chora obsesja. Wyprowadził się ode mnie, bo jak stwierdził nie możemy żyć w grzechu. Przestał okazywać mi uczucia i zainteresowanie. Po powrocie z pracy praktycznie nie rozmawialiśmy. Nagle stwierdził, że on nie chce iść do piekła dlatego nie możemy tak żyć. Wcześniej nic mu nie przeszkadzało (nawet kilka lat temu mnie zdradził) wtedy też nie widział problemu, chociaż podobno żałuję zdrady. Siedzi w swoim domu sam i jak do niego zajrzę to praktycznie za każdym razem siedzi nad książeczka z modlitwami. Nie widzi w tej obsesji nic dziwnego tylko to ja jestem ta zła, ja niby się zmieniłam (pomimo tego, że nic inaczej niż zwykle nie robię) non stop naciski, żebym unieważniała ślub kościelny, bo inaczej to nic z tego nie będzie i czy mi to nie przeszkadza itp. Nie wiem czy to ja jestem nienormalna czy on.

Re: Nagły radykalizm religijny partnera a rozpad związku. Jak odróżnić wiarę od obsesji?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-06-27 17:12

"Wyprowadził się ode mnie, bo jak stwierdził nie możemy żyć w grzechu".
Tej decyzji można mu tylko pogratulować. Dobro duszy przede wszystkim. Aby chodzić na randki nie musicie mieszkać razem. I spójrz na to, co napisałaś. "On naciska, żebym unieważniała ślub kościelny, bo inaczej nic z tego nie będzie". Po pierwsze, Ty sama niczego nie unieważnisz, bo ta decyzja o stwierdzeniu nieważności należy do sądu biskupiego, po dogłębnym zbadaniu sprawy. On chce po prostu wiedzieć, czy macie jakieś szanse na bycie razem i jednocześnie na korzystanie z sakramentów.

Re: Nagły radykalizm religijny partnera a rozpad związku. Jak odróżnić wiarę od obsesji?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-06-27 17:40

Najpierw "drobiazg": wybacz, ale ślubu kościelnego unieważnić nie można. W żaden sposób. Można najwyżej uznać sądownie, że małżeństwo od początku nie było ważnie zawarte.

A poza tym to nie jestem zwolenniczką ewentualnych przesadnych praktyk religijnych, modlitewnych, nie mnie to zresztą oceniać, niemniej w jednym Twój partner ma rację i to jest sensowna forma nawrócenia: wyprowadził się, bo nie chce żyć w związku niesakramentalnym, czyli zasadniczo w grzechu ciężkim.
Kiedyś myślał inaczej, teraz przyjął w tej kwestii zasady moralne Kościoła. To szanuję. A Ty?
Tu nie chodzi o czyjęś bycie nienormalnym (taki język oskarżeń Wam nie pomaga), tylko o system wartości.

Chyba wolałabyś, żeby było jak dotąd.
Nacisków na Ciebie nie pochwalam, no ale Twojej - tak to czytam - tęsknoty do zycia w związku niesakramentalnym też nie.

Proponuję: Zastanów się, jaka jest Twoja hierarchia wartości. Na czym Ci zależy, na co mozesz się zgodzić i co chcesz zrobić.
Uznanie partnera za nienormalnego, nawrzucanie mu oraz wygarnianie mu, że kiedyś myślał inaczej, sprawy nie posunie do przodu.

Autor: BBB (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-27 21:43

A nie jest tak, że to właśnie Wasze wcześniejsze wspólne grzeszenie było obsesją, a teraz on właśnie żyje normalnie?

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2026-06-28 10:15

Dobrze że się nawrócił.

Autor: D (100.8.133.---)
Data:   2026-06-29 00:46

Jak możesz pisać ze jesteś katoliczka, gdy nie żyjesz w zgodzie z Kościołem katolickim? Gdyby tak było, to chciałabyś żyć sakramentalnie. Zapoznaj się z Katechizmem Kościoła katolickiego abys wiedziała o czym mówisz.
Dobrze że się nawrócił i ze z drogi grzechu wychodzi na prostą. Życie w prawdzie z Bogiem nie jest obsesją.
Czy próbujesz się dowiedzieć czy Twoje sakramentalne małżeństwo było zawarte ważnie? Jesli jest ważne, to nie szukaj życia w grzechu i daj temu człowiekowi żyć w prawdzie z Bogiem. Nawróć się również.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-06-29 21:47

Być może Twój partner przegina - może tak być, znam takie osoby.
Ale czy jest to przegięcie w stosunku do przegięcia polegającego na narażaniu sie na utratę życia wiecznego przez życie w permanentnym grzechu?
Może warto spojrzeć na to od tej strony?

Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2026-07-05 22:44

Każda osoba po nawróceniu przesadza z modlitwami. To jest potrzebne, bo trzeba wiele rzeczy przewartościować, zmienić. Zauważ, że Cię nie krzywdzi, nie obraża. Po prostu nie zgadza się na grzech.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: