logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Po 40 latach ciocia domaga się zwrotu obrączek.
Autor: Marzena (---.centertel.pl)
Data:   2026-07-30 14:08

Ciocia podarowała moim rodzicom obrączki ślubne. Po czterdziestu latach domaga się ich zwrotu. Jak do tego podejść? W końcu to symbol małżeństwa poświęcony w kościele.

Re: Po 40 latach ciocia domaga się zwrotu obrączek.
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-07-30 14:47

Myślę, że problem nie leży w obrączkach, tylko zupełnie gdzie indziej. Co się wydarzyło przed tą prośbą, czy były jakieś kłopoty, kłótnie? Czego ciocia tak naprawdę potrzebuje? Nie wiem ile ciocia ma lat, ale jeśli dużo, to może problemy związane z wiekiem i np. demencją? To pytania dla Ciebie, nie musisz tu pisać odpowiedzi, przemyślcie to i przegadajcie w rodzinie.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-07-30 16:06

Dodam, mocno popierając wszystko, co pisze Estera:
ślubnych obrączek rodziców (bo to są już ICH obrączki) ani własnych bym jednak cioci nie oddawała. Ewentualnie równowartość.

Data:   2026-07-30 18:43

Rodzice żyją

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-07-30 21:34

Ciśnie mi się tu stara mądrość ludowa: "kto daje i odbiera, ten się w piekle poniewiera", ale to na marginesie. Obrączki należą do rodziców. Nie do cioci. Kropka.
Nie widzę powodu, by je oddawać. Proponuję dojść do tego, o co chodzi. Jaki jest powód roszczenia ze strony cioci (może zresztą już to wiesz) - i albo nie oddając obrączek, jakoś polubownie sprawę rozwiązać, np. pomóc w czymś cioci, albo po rozpoznaniu sytuacji i przy założeniu, że ciocia nieugięcie obstaje przy swoim, twardo powiedzieć: nie.
To są, powtórzę, ICH obrączki. Rodziców. Już nie cioci. I na dodatek nie chodzi o dowolny dar, np. komplet filiżanek, bo obrączki mają wartość znaku towarzyszącego sakramentowi.

Data:   2026-07-31 07:31

Nie wiemy dlaczego. Sytuacja finansowa cioci jest dobra.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-07-31 13:05

Bez rozmowy się nie dowiecie.
Hanna ma rację: prezent należy do obdarowanego.
Z tego też powodu sytuacja jest niecodzienna i już po Twoim pierwszym wpisie widać, że nie o pieniądze tu chodzi. Warto wyjaśnić co się za tym kryje, bez nerwów i obwiniania, wsłuchując się w to, co ciocia naprawdę chce powiedzieć.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2026-07-31 19:50

Wydaje mi się dosyć dziwne, że akurat ciocia podarowała Twoim rodzicom obrączki. Prędzej spodziewałabym się tego po Twoich dziadkach. Może z darowizną obrączek wiązał się jakiś warunek, który nie został spełniony, a być może rodzice już go nie pamiętają ale ciocia nadal pamięta? Myślę, że sprawą powinni się zająć Twoi rodzice bez wciągania Ciebie w tę niekomfortową sytuację.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: